Opavští basketbalisté jako tým.

Opavští basketbalisté jako tým. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Opavští fanoušci jsou skvělí. Basketbalisty tlačí k lepším výkonům

  • 2
Basketbalisté Opavy se v této sezoně po deseti letech vrátili mezi českou špičku. A v zádech mají ohromnou podporu fanoušků. Na zápasy play-off bývá opavská hala, jejíž kapacita je 3 051 míst k sezení, téměř plná. Pravidelně je v ní kolem dvou tisíc diváků.

"Úžasné," pochvaloval si děčínský trenér Pavel Budinský atmosféru po pátém čtvrtfinálovém utkání. "Naše série byla krásná především díky tomu, jak v obou městech fandové podporovali hráče, korektně a sportovně."

Opavským vrcholem byl sobotní semifinálový duel s Nymburkem. Opavští příznivci v ochozech zářili v klubových žlutých barvách. Vlály vlajky. Lidé bouřili. "Heja, heja, Opava!" dunělo halou.

"Hoši, děkujem!" skandovali příznivci ještě před koncem zápasu, byť jejich tým prohrával. Diváci v závěru děkovali svému mužstvu za statečný výkon i tím, že povstali.

Takovou atmosféru, tak vysokou návštěvu v Česku při míčových sportech jinde těžko zažijete. Plno bylo třeba loni při tažení volejbalistů Ostravy extraligou až k titulu, jenže to se do haly vměstnalo přibližně tisíc diváků.

Tolik lidí, kolik jich chodí letos v závěru Mattoni NBL na opavský basketbal, kolikrát nepřijde ani na zápasy první a druhé fotbalové ligy. V sobotu v Opavě hráli i fotbalisté o první místo v moravskoslezské lize. A pořadatelé ohlásili 965 diváků. Na basket jich dorazilo odhadem třikrát tolik. Přesné číslo opavští basketbalisté nemají. Manažer klubu Dušan Štěnička odhaduje, že jich bylo nejvýše 2 800, přičemž ženy a děti mají vstup zdarma.

"V této sezoně to určitě byla nejvyšší basketbalová návštěva v Česku," řekl Štěnička. "A v Opavě nejvyšší v historii, protože kdysi na kvalifikaci národního týmu s Ruskem jich přišlo 2 500."

"Moc se mi na fanoušcích líbí, že s námi prožívají i zápasy, které nevyhrajeme," řekl opavský křídelník Petr Dokoupil. "Diváci v Opavě jsou basketbalově vyspělí, dokázali ocenit náš výkon proti Nymburku. Byla to paráda."

Nadšený byl i nymburský křídelník Jiří Welsch, který v minulosti hrál slavnou NBA. "Všechna čest Opavě za výkon a všechna čest divákům za atmosféru, jakou vytvořili," prohlásil Welsch. "V ní se domácí vyhecovali k nadstandardnímu výkonu, k hodně jinému než předvedli v prvním utkání u nás."

Opavský pivot Martin Gniadek označil diváky za fantastické, za šestého hráče domácích. "Takovou atmosféru v Nymburce nezažijete, takže ten minulý zápas u nás byl vrcholem," řekl Gniadek.

Vždyť minule bylo v nymburském hledišti s bídou 150 diváků... "Pro nás ta domácí návštěva byla odměnou. To, jak fanoušci poslední půlminutu stáli, jak bouřili, když jsme dali trojku. Jako bychom zápas vyhráli," podotkl Sokolovský. "Byla to největší basketbalová návštěva za celou dobu, co hala stojí. Naším fanouškům musíme poděkovat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž