Martina Knoflíčková (uprostřed) z Valosunu Tišnov zakončuje v přípravném duelu

Martina Knoflíčková (uprostřed) z Valosunu Tišnov zakončuje v přípravném duelu s UP Olomouc. | foto: Jan Knopp

Olomoucké čeká boj o záchranu v I. lize. Málo trénujeme, mrzí trenérku

  • 0
Už se z toho začíná stávat tradice. Pravidelně v posledních letech bojují olomoucké basketbalistky o záchranu a jinak to nebude ani letos. Dvě kola před koncem základní části jim patří desátá příčka, na osmý Krnov ale ztrácejí tři body. Místo play-off je tak čeká skupina o udržení.

"Že bychom mohly mít problémy se záchranou, si nepřipouštím. Nemám ráda takové scénáře," odmítá trenérka SK UP Olomouc Jana Stejskalová.

Po dvaceti odehraných kolech mají vysokoškolačky bilanci šesti výher a čtrnácti porážek. O šanci na play-off definitivně přišly při posledním domácím zápasu, kdy podlehly konkurentovi v boji o osmičku Sokolu Pečky 67:85.

"Tuhle porážku jsme nečekaly, ale soupeři padalo do koše všechno a přijel i s hráčkami z extraligy. O tom, že budeme hrát spodní skupinu, ale rozhodl i zápas Kralup s Nuslemi," připouští Stejskalová, že osmé místo už bylo jen v rovině teorie.

O víkendu pak její tým schytal další dvě porážky. Na půdě čtvrtého Brna sehrál vyrovnanou partii s nešťastným koncem 60:68, s o příčku lepším Valosunem Tišnov padl 69:87. Před posledními dvěma zápasy už olomoucké hráčky ví, že se jejich postavení může změnit jen o příčku nahoru či dolů, pak začne boj o záchranu.

"Bohužel moc netrénujeme, protože máme hodně holek z Hradce Králové na střídavé starty. Naše kmenové hráčky zase studují zde, takže tréninky vždycky látáme až pár dní před zápasem," přiznala Stejskalová.

Je to už obvyklý kolorit při skládání olomouckého týmu, v létě se tým díky příchozím studentkám z poloviny obmění a doplní je několik v ŽBL nevytížených hráček Hradce. Během podzimu hledají na hřišti společnou řeč a na jaře bojují o záchranu.

"Nedostatek tréninku je velký problém. Doufám, že se to příští rok změní. Snažíme se získat nějaké hráčky na studium z Ostravy, Havířova a Krnova," dodala bývalá nejlepší střelkyně extraligy.

Alespoň malou útěchou jí mohou být výkony Gabriely Burzové, tato osmnáctiletá rozehrávačka se prosazuje i mezi ženami. "I hradecké hráčky odvádějí, co je v jejich silách. Bohužel jsme však pod košem vždycky kapánek menší. Nemáme doskoky a tím se nám nedaří," zmínila Stejskalová další tradiční prvek olomouckého týmu v podobě absence pivotek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž