Okáč bude dvouhlavňovka, usmívá se Ježdík

  • 1
Praha - Kouč Michal Ježdík umí překvapit, třeba když loni povolal po sedmi letech do reprezentace basketbalového veterána Josefa Jelínka. A i kdyby se počítala jenom jeho chladnokrevná trojka pár desetin před koncem normální hrací doby, kterou vynutil prodloužení lednového kvalifikačního utkání se Slovinskem, tenhle tah se vyplatil. Teď se Ježdík opět vytasil s nečekaným jménem - mezery pod košem má pomoci zacelit devětatřicetiletý Jiří Okáč. "A jen se modlím, aby on trojku vteřinu před koncem střílet nemusel," ušklíbl se trenér národního týmu.

Ježdík na Okáče před blokem tří zápasů českých basketbalistů o postup na mistrovství Evropy v roce 2003 hodně spoléhá. Především Rusy by měl ve středu na Letné zaskočit. Jestli se jedná o zbraň na jedno použití? "Bude to dvouhlavňovka," nastínil s úsměvem své záměry před dalšími duely v Itálii a Anglii.

Protřelý pivot, který si naposledy zahrál českém dresu na evropském šampionátu ve Francii v roce 1999, řádí ve svém současném angažmá ve španělské druholigové Plasencii jako mladík.

"Změnil svůj přístup k basketbalu," podotkl lodivod pražské Sparty. "Chci, aby hrál, může být důležitým článkem, ale záleží, jak to bude zvládat a také na komunikaci s jeho klubem."

Z Prahy do Španělska a zpět létaly v minulých týdnech e-maily, telefony drnčely a drnčely. Ježdík prý musel prezidentovi Plasencie pořádně mazat med kolem úst a přesvědčovat ho, že právě on zachrání český basketbal. "Jirka má teď velmi dobrou formu a je klíčovým hráčem, tím je situace těžší," poznamenal český trenér.

V českém mužstvu se najednou ocitnou dva dlouháni, kteří dostávají podobné úkoly, do reprezentace se vrátil také Jiří Zídek, nyní opora polských Sopot. "Neměli by si překážet, Zídek bude alternovat na dvou pozicích," plánuje Michal Ježdík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž