Roman Marko z Prostějova (vlevo) a Vlado Ilievski z Nymburka v souboji.

Roman Marko z Prostějova (vlevo) a Vlado Ilievski z Nymburka v souboji. | foto: ČTK

Nymburští basketbalisté zdolali Prostějov a nakročili za titulem

  • 1
Senzace se nekonala, basketbalisté Nymburku úvodní krok za jedenáctým českým titulem za sebou zvládli. V úvodním finále play-off NBL porazili v domácím prostředí Prostějov 75:61 a k obhajobě mistrovského titulu jim scházejí dvě výhry. Další mohou přidat už v sobotu, kdy je na Hané na programu druhý zápas.

Dvoutýdenní pauza od posledního semifinálového duelu s Opavou se na Nymburku podepsala a v úvodu se pomalu dostával do tempa. Hráči úřadujícího mistra kupili zbytečné chyby a rozehranější Prostějov, který postoupil přes Pardubice až po rozhodujícím pátém utkání, získal až sedmibodové vedení. Dařilo se zejména bývalému hráči Nymburka Nečasovi.

Ve druhé čtvrtině však Nymburk výrazně zlepšil obranu a od 12. minuty až do konce poločasu nedovolil hostům dát ani bod. I domácí se však v bojovně hraném utkání plném ostrých soubojů těžko prosazovali, a tak si do druhé půle přinesli jen tříbodové vedení 30:27.

Ve druhé půli už se Nymburk rozjel naplno i v útoku. Po šesti bodech v řadě v podání reprezentanta Hrubana získal náskok 13 bodů a dostal utkání pod svou kontrolu.

V úvodu poslední čtvrtiny sice Prostějov snížil na osm bodů, ale Nymburk nedovolil drama a šňůrou 7:0 definitivně rozhodl o svém vítězství. Oba celky tak v závěru poslaly do hry náhradníky a šetřily opory na další průběh série.

Finále play-off basketbalové ligy mužů

1. zápas:

Nymburk - Prostějov 75:61 (16:21, 30:27, 54:39)
Nejvíce bodů:
Simmons a Page po 14, Mahalbašič 13, Ilievski 11, Hruban 8 - Bohačík 11, Nečas 10, Pandula 9, Kohout a Prášil po 8. Rozhodčí: Vyklický, Lukeš, Galajda. Fauly: 15:18. Trestné hody: 18/10 - 12/8. Trojky: 7:5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž