Nymburk nezaváhá, shodli se experti

  • 4
Praha - Stane se Mlékárna Kunín v letošním ročníku Mattoni NBL druhým týmem, který pokoří mistrovský Nymburk, nebo ve šlágru 17. kola zvítězí obhájci titulu? Experti Jaroslav Kovář s Josefem Jelínkem mají jasno. Dva body poputují do Nymburka. "Středočeši nyní hrají v mnohem větší pohodě," odůvodnili svou volbu bývalí vynikající basketbalisté.

A Plus ŽS Brno – Sparta Praha

Jaroslav Kovář: Oba týmy odešly ve svých posledních zápasech poraženy. Hlavně basketbalisté A Plus ŽS nemohou být s výsledkem utkání v Děčíně příliš spokojeni, i když někteří hráči podali dobré individuální výkony. Sparta nedokázala v Ostravě využít své výrazné výškové převahy a podobně pohybliví pivoti ji čekají i tentokrát. Domácí tým si ve své hale nemůže dovolit zaváhat a předpokládám, že udělá pro vítězství maximum. Tip: 1. 

Josef Jelínek: Sparta mě svými výkony v posledních kolech příliš nepřesvědčila, naopak Brno se navzdory nešťastné porážce v Děčíně dostává zpět do formy. Pokud chtějí hosté pomýšlet na úspěch, museli by podat nadstandardní výkon především hráči na perimetru. Podkošoví hráči jsou totiž schopni Brnu konkurovat. Já si však myslím, že v současné době Pražané nepřekvapí a Brno doma zvítězí. Tip: 1.

SČP Ústí n. L. – Handicap Brno

Jaroslav Kovář: Basketbalisté Ústí dvakrát za sebou vyhráli a to především proto, že se k dlouhodobě lépe hrajícím podkošovým hráčům postupně přidávají i hráči z perimetru. Právě to týmu ze severu Čech dříve chybělo. Naopak Handicap se stále trápí a v minulém kole dokonce prohrál ve své hale se Sadskou. Už zbývá jen málo týmů, které by mohl porazit. Hosté budou chtít odčinit porážku s Ústím z prvního vzájemného duelu, ale budou to mít velice těžké. Pokud se domácím bude dařit střelecky, mají šanci uspět. Tip: 1.

Josef Jelínek: Pro Handicap je to další životní zápas. Myslím si, že pokud hosté budou chtít uspět, tak musejí velice dobře bránit a v útoku se musí střelecky prosazovat více hráčů. K úspěchu většinou nestačí, když jeden nebo dva hráči nastřílejí dvouciferný počet bodů. Musejí být alespoň čtyři, jenže to se brněnskému týmu už dlouho nepodařilo. Severočeši jsou po vítězství na USK v pohodě, budou si věřit a já jim věřím také. Tip: 1.

BK Prostějov – BK Děčín

Jaroslav Kovář: Půjde o jeden z nejsledovanějších zápasů 17. kola. Děčín v minulém zápase dokázal porazit silný tým A Plus ŽS a výborný výkon předvedl hlavně v obraně, ovšem v Prostějově jej čeká ještě náročnější duel. V domácím družstvu je hodně střelecky disponovaných hráčů, Prostějov má navíc i výškovou převahu. Pro hosty bude velice těžké ubránit Korytka a další podkošové hráče. Zajímavý souboj může být k vidění na pozici rozehrávačů, kde se proti sobě postaví Czudek se Sandersem, ale prostějovský trenér Pekárek možná zvolí jinou variantu a Sanderse bude bránit Crisp. Pokud domácí basketbalisté předvedou kolektivní výkon, myslím si, že zvítězí. Tip: 1.

Josef Jelínek: Děčín je podstatně silnější v domácích zápasech, i když i na hřištích soupeřů předvádí kvalitní výkony. Myslím si, že může držet s Prostějovem krok a hrát s ním vyrovnanou partii, ale přesto se nejspíš síla domácího týmu nakonec projeví. Neříkám, že tento zápas musí skončit příliš výrazným rozdílem, ale Prostějov si doma nesmí dovolit zaváhat a podle mě ani nezaváhá. Tip: 1.

Mlékárna Kunín – ČEZ Basketball Nymburk

Jaroslav Kovář: Toto utkání bude asi největším tahákem kola. Nymburk má za sebou úspěšný týden, ať už jde o naši ligu nebo o evropský pohár. Hlavně vítězství nad Fenerbahce Istanbul bude pro obhájce titulu výraznou psychickou podporou. Naopak domácí basketbalisté utrpěli v minulém kole nečekanou porážku v Pardubicích a před svými diváky se jistě budou chtít za tento nepovedený zápas rehabilitovat. Jestliže chce Kunín pomýšlet na úspěch, musí velmi kvalitně bránit a v útoku nesmí hrát individualisticky. Proti Nymburku to však tak jako tak bude mít velice těžké. Tip: 2.

Josef Jelínek: Nymburk zahrál výborně obě pohárová utkání a je v herní pohodě, což potvrdil i v ligovém střetnutí s Prostějovem. Kunín je na tom přesně obráceně. Jeho poslední výsledky nebyly příliš přesvědčivé a vše vyvrcholilo nečekanou porážkou v Pardubicích. Očekávám oboustranně útočné utkání, v němž by měl mít navrch Nymburk. Tip: 2.

BK Sadská – Synthesia Pardubice

Jaroslav Kovář: Sadská dokázala vyhrát důležité utkání na půdě brněnského Handicapu a v domácím prostředí bude chtít zlepšenou formu potvrdit. Zvítězit však dokázaly i Pardubice a to nad mnohem silnějším soupeřem. Navíc mají novou posilu na pozici středního rozehrávače. Zajímavé je, že David Špička ještě nedávno působil v Pardubicích a bude mít tedy velkou motivaci se proti svým bývalým spoluhráčům vytáhnout. Co se týče výsledku, domnívám se, že pokud Synthesia naváže na svůj výkon z minulého kola, měla by zvítězit. Tip: 2.  

Josef Jelínek: Sadská v minulém kole znovu ukázala, že je hodně útočně laděným týmem. Jenže zlepšení prokázali rovněž basketbalisté Pardubic, takže může jít o velice zajímavé střetnutí. Nováček Mattoni NBL je po zisku dvou výher při chuti, ale přesto to nejspíš nebude stačit. Jestli hostující rozehrávači podají standardní výkon, dávám větší šance Pardubicím. Tip: 2.

USK Praha – NH Ostrava

Jaroslav Kovář: USK se opět představí na domácí palubovce a určitě bude chtít odčinit předchozí neúspěch s Ústím. Pokud již nastoupí Tomáš Hrubý, měl by svému týmu pod košem vydatně pomoci. Nové huti se naopak dařilo. Ve vítězném duelu proti Spartě se navíc vrátil do sestavy uzdravený pivot Pospíšil a velmi dobrým výkonem se uvedl Hand. Očekávám velice zajímavé souboje pivotmanských dvojic, pro vysokoškoláky bude důležité i to, jak se jim podaří pokrýt střelce soupeře Gavláka s Prášilem. To bude podle mě pro vývoj zápasu rozhodující. Tip: 1.

Josef Jelínek: Vysokoškoláci vyhrávají venku, ale doma se jim příliš nedaří. Je jasné, že pokud se hráči USK chtějí udržet v elitní osmičce nebo pokud dokonce pomýšlejí na horní šestku, musejí utkání s Ostravou zvládnout a zvítězit. Složení obou týmů je podobné a tak podle mě může sehrát rozhodující roli domácí prostředí. Tip: 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž