Marion Jonesová (zcela vpravo) se svými spoluhráčkami na tréninku Tulsy Shock

Marion Jonesová (zcela vpravo) se svými spoluhráčkami na tréninku Tulsy Shock | foto: AP

Nová kariéra Marion Jonesové začne už v sobotu. Se startem WNBA

  • 0
Očekávaný moment je tady. Někdejší atletická královna, pak dopingová hříšnice Marion Jonesová se vrací k profesionálnímu sportu. Na basketbalových palubovkách se obnovené premiéry dočká už v pondělí coby rozehrávačka týmu WNBA Tulsa Shock.

Pod koše se Jonesová totiž vrátila. Před svou atletickou kariérou hrála za univerzitní tým Severní Karolíny, s nímž dokonce získala mistrovský titul v NCAA za rok 1994. Před sedmi lety ji do WNBA draftoval Phoenix, ale soutěž si vyzkouší až nyní.

Atletickou dráhu Jonesové ukončila dopingová aféra, která vypukla v srpnu roku 2006. Kvůli skandálu přišla mimo jiné o pět olympijských medailí včetně tří zlatých ze Sydney. Za lhaní vyšetřovatelům kauzy si navíc předloni odseděla půl roku ve vězení.

Marion Jonesová na tréninku Tulsy ShockMarion Jonesová na tréninku Tulsy Shock

Na sportovní scénu se vrací jako matka tří dětí ve věku šest let, dva roky a deset měsíců. "Baví mě být matkou i manželkou, ale chybí mi soupeření, trénink a všechno s tím spojené," svěřila se agentuře AP dvojnásobná mistryně světa v běhu na 100 metrů, jejímž manželem je bývalý sprinter Obadele Thompson.

"Rozhodla jsem se nezmizet, nezahrabat se do díry ani nežít jako poustevník. Chci dělat znovu sport na vrcholové úrovni, ať mě lidé soudí, kritizují a sledují. Třeba jim to pomůže v jejich životě. Když to tak bude, stálo to všechno za to," uvedla Jonesová, která už před třemi lety tvrdila, že ji dopingová aféra přivedla téměř na mizinu.

V dresu Tulsy nastoupila už v jediném přípravném utkání. U výhry nad Seattlem Storm 90:80 na hřišti strávila jedenáct a půl minuty, zaznamenala čtyři body, tři doskoky a dva zisky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž