Evanthia Maltsiová z Řecka, nejlepší střelkyně mistrovství Evropy

Evanthia Maltsiová z Řecka, nejlepší střelkyně mistrovství Evropy | foto: FIBA Europe

Nejlepší trojkařkou basketbalového ME je Pecková, statistiku ovládla Maltsiová

  • 4
Řecká rozehrávačka Evanthia Maltsiová byla v sobotu vyhlášena nejužitečnější hráčkou basketbalového mistrovství Evropy. Statistici napočítali tři důvody, proč právě ona: Maltsiová byla nejlepší střelkyní mistrovství, nejúspěšnější střelkyní trestných hodů i hráčkou s největším počtem získaných míčů.
Také Češky si připsaly jeden statistický úspěch: Tereza Pecková je neúspěšnější střelkyní zpoza trojkové linie.

Nejlepší střelkyně:

Sledovanou statistiku o nejlepší střelkyni mistrovství ovládala Evanthia Maltsiová. Třicetiletá rozehrávačka nastřílela každému ze soupeřů alespoň 18 bodů. Nejlépe ji bránily Francouzky. Naopak Španělkám a Italkám dokázala nasázet 26 bodů. Sečteno a podtrženo 22,6 bodů na zápas. Jako jediná dala víc než dvě stovky bodů - přesně 203.

Evanthia Maltsiová z ŘeckaS Maltsiovou udržela krok pouze Anete Jekabsone-Žogotová,jediná další žena, která měla průměr přes 20 bodů, a to o tři desetiny. Lotyšské křídlo vedlo svůj celek hlavně na počátku šampionátu, s uvadajícími výkony svého týmu však uvadal i bodový příspěvek Jekabsone-Žogotové.

Nejlepší výkon v jediném zápase předvedly Egle Staknevičieneová z Litvy a Izraelka Liron Cohenová, když soupeřkám nasázely 30 bodů. O pouhé dva body za nimi zaostal výkon rozehrávačky Ruska Becky Hammonové ze semifinále proti Španělkám.

Nejlepší Češkou byla s 13,2 body osmá Eva Vítečková. Stejná hráčka se proti Lotyšsku i Ukrajině vyznamenala 16 body. Ještě o bodík lepší výkon předvedla Michala Hartigová proti Polsku.

Nejlepší doskakovačka:

Běloruska Jelena LevčenkováV soubojích o odražené míče se nejlépe vedlo bezmála dvoumetrové Bělorusce Jeleně Levčenkové. Zaznamenala celkem 83 doskoků, o plných deset víc než Pelagia Papamichailová z Řecka. Průměr Levčenkové činil 9,2 doskoku na zápas.

Bělorusce Levčenkové patří i druhý nejlepší doskakovačský výkon v jednom utkání. Proti Litevkám předvedla 14 doskoků. Rekord šampionátu ustanovila Ruska Maria Stěpanovová, která v semifinále se Španělskem doskočila celkem 16 míčů. Levčenková má i nejlepší průměr obranných doskoků (7,1), na útočné polovině nejúčinněji doskakovala Magdalena Leciejewská (3,5 doskoku).

Mezi českými doskakovačkami vládly Jana Veselá (5,8) a Petra Kulichová (5,3 na zápas). Nejlepším výsledkem Češek bylo 11 doskoků, předvedly ho postupně Veselá, Kulichová a Hartigová.

Nejlepší nahrávačka:

Bělorusko - Turecko: střílí Turkyně Birsel VardarliováNejlepší průměr asistencí má turecká rozehrávačka Birsel Vardarliová - 4,7 na zápas. Stejná hráčka ustanovila i rekord v počtu asistencí na utkání. Devětkrát přímo nahrávala spoluhráčce v duelu proti Litvě. O jedinou asistenci za ní zaostala Céline Dumercová z Francie - rovněž v zápasu s Litvou. Nejvíc asistencí za celý turnaj nasbírala Dimitra Kalentzouová z Řecka. Bylo jich 37.

Českým nahrávačkám dominovaly Jana Veselá s Markétou Bednářovou (2,2 na zápas). Veselá zaznamenala šest asistencí proti Ukrajině a pět v duelu se Španělskem, v dalších soubojích se ale prosazovala minimálně.

Nejvyšší počet získaných míčů:

Další statistika, kterou ovládla Evanthia Maltsiová, měla 28 zisků za turnaj (o osm víc než druhá Elisa Aguilarová) a průměr 3,1 na zápas. Nejlepší Češka - Jana Veselá - byla v turnajové statistice s 1,8 zisky na zápas desátá.

Nejlepší blokařka:

Skvělý průměr 2,7 bloku na utkání má Anastasija Verjomejenková z Běloruska. Hned třikrát si připsala čtyři bloky na zápas - proti Litvě, Turecku a Španělsku. Stejný výkon zopakovala už jen Maria Stěpanovová - rovněž proti Turkyním. Ruská "obryně" má průměr dva bloky na zápas a je ve statistice druhá. Čtvrtou příčku s 1,2 bloky obsadila Petra Kulichová.

Nejlepší střelkyně za tři body:

Tereza Pecková doskakuje (vlevo)Jediné vítězství na šampionátu Češkám získala Tereza Pecková. Jednadvacetiletá křídelnice měla úspěšnost rovných 60 procent. Z 15 pokusů uspěla devětkrát. Nejvíce trojek ale na šampionátu nastřílela její klubová spoluhráčka Maltsiová - 33.

Nejlepší střelkyně za dva body:

I v této statistice vládla hráčka USK: pivotka Zane Tamaneová měla procentuální úspěšnost 60,5. Hned na druhém místě byla její spoluhráčka Jekabsone-Žogotová (rovných 58 procent).

Přes padesát dvoubodových tref z pole si připsaly Sandrine Grudaová z Francie (58), Anna Montaňanová ze Španělska (54) a Jakabsone-Žogotová (51). Tamaneová proměnila 46 střel.

Z Češek byla nejčastější střelkyní Eva Vítečková 19 úspěšnými dvoubodovými koši (úspěšnost s 48,7 procent). Nejlepší průměr má Martina Rejchová - 66,7 procenta (proměnila ale pouze dva ze tří pokusů) a Hartigová (13 úspěchů z 24 střel a procento 54,2).

Nejlepší střelkyně trestných hodů:

Vpravo pronikající Evanthia Maltsiová z ŘeckaDalší úspěch pro Evanthii Maltsiovou. Jedině ona překonala devadesátiprocentní hranici, o devět desetin. Uspěla v 30 z 33 případů.

Druhé místo v této statistice patří s 85 procenty Magdalena Leciejewská a přes osmdesát procent se dostala i její spoluhráčka Agnieszka Skobelová a Italka Laura Macchiová.

Nejčastěji střílela trestné hody Ruska Maria Stěpanovová, hned 47krát. Uspěla v 29 případech. Nejvíc úspěchů - 36 - má Laura Macchiová.

Nejvíce faulů:

Hned třicetkrát faulovaly Slovenka Anna Jurčenková a Řekyně Styliani Kaltsidouová, obě ale "potřebovaly" devět zápasů. Nejvyšší průměr faulů na zápas měla Sandra Valužiteová z Litvy (3,7 na zápas), o pouhou desetinku zaostala Kulichová.

Nejvíce odehraných minut:

Statistice vévodily Řekyně, hned čtyři jsou v nejlepší pětce. Nejvíce minut odehrála Pelagia Papamichailová (37,7 minuty na zápas), hranici 36 minut překročily i Maltsiová a Kalentzouová. Nejvytěžovanější Češkou byla kapitánka Vítečková s 29,2 minutami na zápas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž