Nečekal jsem, že se mi bude takhle dařit

  15:00aktualizováno  15:28
Ostrava - Strmě vzhůru letí v posledních týdnech a měsících kariéra Petra Bohačíka. Ostravský basketbalista dostává v letošní sezoně od trenéra Róna hodně prostoru a důvěru mu splácí vskutku báječnými výkony. Není pochyb o tom, že momentálně patří mezi klíčové postavy svého týmu a zároveň se vyšvihl mezi nejužitečnější hráče celé Mattoni NBL!

Jednadvacetiletý, 202 cm vysoký talent však zůstává skromný. Žádných velkohubých prohlášení ani sebevědomých gest se od něj nedočkáte. Jak sám říká, na rozhovory si teprve zvyká. "No, něco málo už začíná," nesměle se pousmál.

Zároveň poznamenal, že pokud bude i nadále podávat podobně kvalitní výkony, jako v dosavadním průběhu sezony, tuší, že si bude muset na větší zájem o svou osobu zvyknout. "Zatím nejsem při rozhovorech úplně ve své kůži, ale když mi to na hřišti půjde, rád si zvyknu."

Cenná výhra nad Děčínem

Bohačík začínal s basketbalem na Gymnáziu Hladnov a jeho cesta do klubu Nové huti vedla přes VŠB Ostrava. Ve své premiérové prvoligové sezoně odehrál dvanáct zápasů s průměry 8,4 minuty, 2,5 bodu a 1,8 doskoku na utkání.

O rok později, v ročníku 2005/06, už zvládl rovných třicet zápasů a jeho zlepšení bylo naprosto zřetelné. Na hřišti strávil průměrně téměř 20 minut (19,6), v duelu s Ústím n. L. zaznamenal svůj první double-double (18 bodů a 12 doskoků) a sezonu ukončil s velice solidními průměry 8 bodů a 3,7 doskoku.

Opravdový průlom v jeho začínající kariéře však přišel až v této sezoně. Zatím v ní vynechal jediný zápas (v Děčíně), hned šestnáctkrát nastřílel dvouciferný počet bodů a pětkrát si připsal double-double. Jeho střeleckým maximem je 26 bodů z domácího listopadového duelu proti Prostějovu, stejným příspěvkem se blýskl i v sobotním povedeném střetnutí s Děčínem.

"Tohle vítězství je pro nás hned po výhře nad Nymburkem tím nejcennějším, kterého jsme letos dosáhli," liboval si po triumfu nad druhým týmem tabulky.

Ostrava měla úvod zápasu plně ve své režii - na začátku 7. minuty vedla po dvou trestných hodech střídajícího Bohačíka již 22:10. Severočeši však v úvodu druhé čtvrtiny své manko vymazali, po šňůře 9:0 (Miloš 7 bodů) srovnali s Novou hutí krok a tři a půl minuty před koncem poločasu už měli k dobru sedm bodů.

Závěr druhého hracího období ale domácí hráči zvládli brilantně. Úsek hry mezi 17. a 20. minutou vyhráli 11:0, k čemuž přispěl pěti body Petr Bohačík, a od té chvíle už ani jednou neprohrávali. Náskok Ostravy po přestávce znovu narostl do dvouciferné podoby, a přestože se hosté vehementně snažili o zvrat (38. minuta 80:76), Rónova družina v koncovce žádnou dramatickou zápletku nepřipustila.

"Bylo to ale hodně těžké. Naštěstí nás ani moc nepoznamenalo to, že chyběl Mike Mitchel (americký rozehrávač odletěl z rodinných důvodů do USA - pozn. aut.) a zranil se Zbyněk Pospíšil (reprezentační pivot odehrál jen necelých 7 minut, pak musel kvůli zranění ramene odstoupit - pozn. aut.). Důležité bylo, že Mikea dobře zastoupil Honza Stehlík a že tři hráči nastříleli přes 20 bodů," uvedl Bohačík.

Právě on byl s 26 body nejlepším střelcem utkání. O dva body méně nastřílel kapitán Jaroslav Prášil, 20 bodů přidal Martin Ides. Na tiskové konferenci trenéři zvolili hráčem zápasu Bohačíka, jenž se stal zároveň i nejlepším hráčem 24. kola (koeficient užitečnosti 40!).

Odpovědnost zatím necítím

V žebříčku užitečnosti celé Mattoni NBL čeří vody v elitní desítce. V aktuálním pořadí je dokonce na osmém místě, přičemž po brněnském pivotovi Petru Bendovi je druhým nejlepším Čechem! Bez nadsázky se dá říci, že pro ostravský tým je momentálně nepostradatelný, vždyť je po Mitchelovi (16,9 bodu) druhým nejlepším střelcem s průměrem 14,3 bodu na utkání!

"Trochu jsem čekal, že budu dostávat celkem dost příležitostí, protože už loni jsem nastupoval docela pravidelně. Určitě jsem ale nečekal, že se mi bude takhle dařit. To je nad očekávání," přiznává Bohačík, že je svými dosavadními výkony mile překvapen.

Jedním dechem však dodává, že se rozhodně nepovažuje za lídra. "Nastupuji jako šestý hráč z lavičky, což je pro mě možná i lepší. Žádnou velkou odpovědnost zatím necítím. To nechám na těch zkušenějších," jmenuje amerického dirigenta Mitchela či reprezentační parťáky Zbyňka Pospíšila s Jaroslavem Prášilem. "Třeba jim na hřišti trochu pomůžu, ale důležitější roli mají oni."

Nicméně je jasné, že i Bohačíkova pozice nabývá na důležitosti. Přestože většinou nenastupuje v základní sestavě - k zahajovacímu rozskoku jej trenér František Rón vyslal jen desetkrát - po zmiňované trojici Mitchel, Prášil, Pospíšil je to právě on, kdo stráví na palubovce nejvíce času. V průměru odehraje v každém utkání rovných 27 minut.

"Samozřejmě z toho mám dobrý pocit. Trenér Rón je vynikající, dává nám mladým příležitost. Já jsem moc rád, že mu to můžu splácet svými výkony. Teď pro mě bude důležité hlavně to, abych si svou výkonnost udržel."

Ostrava dokázala vyhrát čtyři z posledních pěti zápasů a díky tomu se vyšplhala do horní poloviny tabulky. Po 24 kolech jí patří šestá příčka s bilancí 13 výher a 11 porážek, navíc na dohled je páté A Plus Brno (14-10) i dvojice Prostějov-Pardubice (15-9).

"Zatím je to super, ale liga je pořád hodně vyrovnaná. Na A Plus ztrácíme jenom bod, ale zezadu se na nás tlačí Mlékárna Kunín. Ta asi nebude spokojená se sedmým místem a bude chtít jít nahoru. I my si ale chceme udržet minimálně šesté místo. Kéž by se nám to podařilo," přeje si Bohačík.

Nová huť se navíc udržela ve hře o druhou nejprestižnější trofej v ČR. Přes brněnský A Plus a Mlékárnu Kunín si totiž proklestila cestu do finálového turnaje Českého poháru. "V poháru jsme se dostali až do Final four a já bych moc chtěl, abychom se tam prosadili. Je to pro mě velká výzva!"

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22

Zvraty jak v argentinské telenovele. Strhující čtvrtou bitvu semifinále play off poslal házenkáře...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...