Basketbalisté Los Angeles Lakers oslavují titul s vítěznou trofejí.

Basketbalisté Los Angeles Lakers oslavují titul s vítěznou trofejí. | foto: AP

Většina hráčů nesouhlasí s plánem začít nový ročník NBA před Vánoci

  • 1
Většina hráčů basketbalové NBA nesouhlasí s návrhem začít novou sezonu už před Vánoci. Uvedla to výkonná ředitelka hráčské asociace NBPA Michele Robertsová.

Listu The Athletic řekla, že organizace s hráči začne urychleně pracovat na protinávrhu. Podle zámořských médií připadá v úvahu ligový start až 18. ledna, kdy budou Spojené státy americké slavit Den Martina Luthera Kinga.

Návrh vedení NBA, kterým představitelé soutěže v minulých dnech obeslali kluby, počítá se startem ligy 22. prosince a v základní části by každý celek odehrál 72 zápasů místo obvyklých 82. V pátek vyprší termín na uzavření dohody mezi majiteli klubů a hráči, podle Robertsové do té doby rozhodnuto nebude.

„Obdrželi jsme od zainteresovaných stran informace a co nejrychleji zapracujeme na protinávrhu. Rozhodně nemám důvod se domnívat, že v pátek budeme mít rozhodnutí,“ řekla Robertsová.

Předložený ligový návrh počítá s tím, že po virtuálním draftu 18. listopadu by tréninkové kempy začaly 1. prosince. Pro finalisty předchozího ročníku z Los Angeles Lakers a Miami by to znamenalo jen zhruba měsíc a půl pauzy.

„Od hráčů se očekává, že si za nějaký měsíc zase zabalí věci a budou se hlásit na tréninku. Návrh NBA je založen pouze na předpokládaných ztrátách,“ konstatovala Robertsová s poukazem na to, že co nejčasnější začátek ligy je motivován zejména finanční stránkou. Jak uvedla televize ESPN, liga utrpěla kvůli koronavirové krizi, která předchozí ročník na několik měsíců přerušila a donutila dohrát v „bublině“ v Orlandu, ztráty ve výši 1,5 miliardy dolarů. Výnosy ve srovnání s předchozí sezonou poklesly o deset procent na 8,3 miliardy dolarů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž