Lakers posedmnácté, LeBron James počtvrté. NBA má staronové krále

  5:50aktualizováno  9:42
Basketbalisté LA Lakers zvítězili v šestém finále NBA nad Miami Heat 106:93 a 17. titulem vyrovnali rekordní bilanci Boston Celtics. Nejužitečnějším hráčem finálové série byl počtvrté v kariéře zvolen LeBron James, k triumfu dovedl již Miami (2012 a 2013) a Cleveland Cavaliers (2016).
Los Angeles Lakers se dočkali 17. titulu v NBA.

Los Angeles Lakers se dočkali 17. titulu v NBA. | foto: AP

Druhý rok v novém působišti se u LeBrona Jamese rovná titulu v NBA. Dokázal to potřetí; dovést až na vrchol hned tři kluby se žádnému hráči před ním ještě nepovedlo. 

Ačkoli starosta Los Angeles Eric Carcetti vyzýval fanoušky Lakers, aby vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru neslavili v ulicích, kolem domovského stánku Staples Center se sešly tisíce lidí.

Čtvrté ocenění pro finálového MVP jej staví nad Magica Johnsona, Shaquilla O’Neala i Tima Duncana, se šesti trofejemi nad ním ční jen Michael Jordan.

Titul a cenu pro nejužitečnějšího hráče finále v různých klubech získali kromě Jamese už jen Kareem Abdul Jabbar a Kawhi Leonard. 

Zároveň se James zařadil společně se svým spoluhráčem Dannym Greenem mezi pouhé čtyři hráče, kteří titul v NBA vybojovali se třemi různými kluby. Před nimi se to povedlo jen Robertu Horrymu a Johnu Salleymu. 

Momenty ze šestého finále NBA mezi Miami a LA Lakers:

Po těsné porážce v pátém finálovém klání už Lakers na neutrální půdě v Disney Worldu nedali soupeři z Miami šanci a v poločase vedli o 28 bodů a během zápasu se dostali až na +36. Závěr už byl jejich velkou exhibicí. A znovu se i vzpomínalo, na klubovou ikonu Kobeho Bryanta, jeho dceru Giannu a další zesnulé z lednové tragédie nad Los Angeles.

„Myslím, že Kobe doprovázel tým celou sezonu. Jeho hlas jsem měl neustále v hlavě. Pomohl nám všem jít za vítězstvím. Jeho odkaz tu bude věčně,“ prohlásil Rob Pelinka, který byl před příchodem na pozici generálního manažera Lakers Bryantovým agentem. 

Jamesovi gratuluje Udonis Haslem, dlouholetý kapitán Miami:

James k závěru sezony přispěl 28 body, 14 doskoky a 10 asistencemi. „Nikdy jsem nevynechal utkání play off a vždy jsem se snažil odvést to nejlepší pro spoluhráče a snažil jsem se o to, aby lidi kolem mě mohli být hrdí. Věřím, že spoluhráči, fanoušci i rodina dnes mohou být hrdí. A už se hrozně těším domů. Akrone, Ohio, zase jsme to dokázali,“ prohlásil James, který byl stejně jako ostatní účastníci finále 95 dní zavřený v „bublině“ na Floridě kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru.

„Když jsem přicházel (do Lakers), řekl jsem vedení, že vrátím tenhle klub tam, kam patří. Být členem tohoto slavného klubu je pro mě neuvěřitelný pocit,“ dodal James.

Jeden z fandů Los Angeles Lakers oslavuje titul z NBA v bublině.

„LeBron je nejlepší hráč, jakého basketbalový svět kdy viděl. Každý den ho vidím na tréninku, jak pracuje, jak má nastavenou mysl a jak vede své spoluhráče. Dokud to nezažijete, tak nemáte představu. Pro mě je obrovskou poctou, že mohu být jeho trenérem. Byl neuvěřitelný celou sezonu,“ ocenil Jamese trenér vítězů Frank Vogel.

Finálová cesta

Anthony Davis zajistil 19 bodů a 15 doskoků, když zažehnal potíže s kotníkem z předchozího duelu. Rok poté, co si vynutil výměnu do Lakers, si může říci: „Ano, byl to dobrý tah.“ 

Zkušený Rajon Rondo pomohl z lavičky 19 body a raduje se po dvanácti letech z dalšího triumfu, v roce 2008 slavil s Bostonem. Kentavious Caldwell-Pope přispěl 17 body.

A jsou tu i další velké příběhy: Green slaví svůj třetí titul dva dny poté, co se netrefil v koncovce pátého zápasu a jeho partnerce bylo vyhrožováno smrtí. 

Někdejší první muž draftu Dwight Howard nedokázal před sedmi lety pomoci Bryantovi a z Lakers odešel s ostudou, loni na podzim si ale jako odepsaný hráč vybojoval v týmu druhou šanci, když se zranil DeMarcus Cousins.

Dion Waiters začal sezonu několika tresty od vedení Miami, ve druhé polovině dostal laso od Lakers. J. R. Smith se vrátil k basketbalu takřka po dvou letech. JaVale McGee a Quinn Cook navázali na předchozí tituly s Golden State. 

Kostas Adetokunbo slaví dřív než jeho starší bratři Janis a Thanasis z Milwaukee, Markieff Morris překonal své dvojče Marcuse, jenž působil u rivalských LA Clippers. Alex Caruso se v Lakers vypracoval z farmářského týmu na pozici člena základní pětky v rozhodujícím finále...

Miami bylo překvapivým účastníkem finále a také v něm dokázalo soupeře dvakrát nečekaně zaskočit. Tentokrát už ale bylo bez šance. Lakers druhou čtvrtinu vyhráli o 20 bodů a dali jasně najevo, že už chtějí předlouhou sezonu po 356 dnech ukončit.

Lakers se rozhodli pro šestý zápas zmenšit sestavu, když Dwighta Howarda nahradil v základní pětce Alex Caruso, a přineslo to očekávaný efekt. První čtvrtinu vyhráli o osm bodů, pak přišel úsek 18:2 a dominance ve druhé čtvrtině, po které zlato-fialoví vedli v poločase už o 28 bodů. Šlo o druhý nejvyšší poločasový náskok v historii finále. Pouze Boston vedl v roce 1985 o ještě dva body více. 

Vítězové výborně bránili klíčového hráče Miami Jimmyho Butlera, který se za 44 minut dostal jen k deseti střelám a zápas zakončil s 12 body, sedmi doskoky a osmi asistencemi. Nejlepším střelcem Heat byl s 25 body Bam Adebayo, který mě i 10 doskoků. Miami nepomohl ani návrat zkušeného slovinského rozehrávače Gorana Dragiče, který se rozhodl hrát i přes nedávné zranění.

Miami sice pátou účast ve finále za poslední dekádu ke čtvrtému titulu nevyužilo, ale i tak si získalo srdce svých fanoušků bojovným výkonem. „Tuto sezonu, zkušenost a soudržnost v kabině si budeme pamatovat po zbytek života,“ řekl trenér Erik Spoelstra. 

„Nehrajeme o uznání, ale o titul. A na ten jsme nedosáhli. Vrátíme se ale ještě lepší, poučíme se. Bylo pro mě potěšením hrát s těmito kluky a v šatně jsem jim řekl, že za rok budeme zpět,“ uvedl Jimmy Butler.

Finále NBA - 6. zápas

Miami Heat - LA Lakers 93:106 (20:28, 36:64, 58:87)
Konečný stav série:
2:4.
Sestavy a body:
Heat:
Adebayo 25, Butler 12, Crowder 12, Robinson 10, Herro 7 - Olynyk 9, Nunn 8, Dragič 5, Hill 5, Jones 0, Iguodala 0.
Lakers: James 28, Davis 19, Caldwell-Pope 17, Green 11, Caruso 4 - Rondo 19, Morris 3, Howard 3, Kuzma 2, Dudley 0, Cook 0. 

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Překonala životní děsy a vládne. Kordová vyzrála mezi velikány sportu

26. dubna 2024  8:30

Když se v neděli ráno probudila a z okna spatřila nečas, který na hřišti v Texasu panoval, jen se...

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...