DUEL. Maurice Hampton z Pardubic se snaží překonat bránícího Rashaana Amese.

DUEL. Maurice Hampton z Pardubic se snaží překonat bránícího Rashaana Amese. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubičtí basketbalisté uhájili čtvrté místo zuby nehty v prodloužení

  • 0
Nebýt dvou proher v nadstavbě s Děčínem a jedné s Kolínem, mohli pardubičtí basketbalisté zcela reálně pomýšlet na kýženou druhou pozici před play-off za suverénním Nymburkem. Zápasy se však přirozeně anulovat nebudou; zbývající dvě kola tak rozhodnou, zda ji před Děčínem uchrání prostějovští Orli, či nikoli.

V sobotu proti Kolínu však bylo v ohrožení i stávající čtvrté místo pardubické Beksy, jež zaručuje výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále play-off. Zatím vše směřuje k tomu, že si to v něm Pardubičtí rozdají s týmž soupeřem, po šťastné výhře Pardubic 79:73 v prodloužení stále pátým.

"Gratuluji vlastnímu týmu za tohle urvané vítězství, ale myslím si, že jsme měli být daleko chytřejší a nepřijít tak snadno o slibný náskok z první půle," uvedl po zápase pro klubový web Beksy její trenér Jan Slowiak.

"Z mého pohledu bylo v naší hře hodně nedůrazu a laxnosti, mnohokrát jsme mohli jasně skórovat. Měli jsme i spoustu otevřených střel z tříbodových pozic, které jsme neproměnili," dodal kouč.

Jinak si těžko vysvětlit předvedené hazardování s výsledkem; Pardubice vedly po první čtvrtině 24:19 a po druhé bezpečně 48:31. Přesto mohly prohrát ještě v základní hrací době. Na konci třetí a po většinu čtvrté čtvrtiny se jim hrubě nedařilo dostat balon do koše a Kolín otočil na 66:62.

"V obraně jsme po přestávce byli příliš snadno poráženi v situacích jeden na jednoho a Kolín postupem času převzal otěže utkání do svých rukou. Musím uznat, že byl skutečně kousek od vítězství," pokračoval Slowiak.

Přitom právě důsledná obrana měla Východočechům původně pomoci k úspěchu. V poslední minutě pomohli vybojovat nastavení zápasu třemi body (koš s faulem) Černošek a dvěma Hampton, když kolínský Ames mezitím trefil jednu šestku.

V prodloužení Pardubice konečně našly pevnější půdu pod nohama. Kolín se sice ještě jednou vzepjal a vyrovnal na průběžných 73:73, ale v závěru se díky košům Hamptona, Pospíšila a Bohačíka radovali domácí.

"Takovéhle vítězství má pro nás velkou cenu, protože stále nehrajeme v optimální pohodě, jak po zdravotní, tak po psychické stránce. Všichni vědí, že jsme chtěli dosáhnout výš, ale tým neustále drží pohromadě a já pevně věřím, že udělá maximum, aby získal co největší sebevědomí před play-off," přál si trenér Pardubic.

A Tomáš Tóth, jenž k výhře přispěl jedenácti body, doplnil: "Kolín ukázal, že umí hrát basket bez zábran, když z něj spadne tlak. Z naší strany se mi nelíbily začátky obou poločasů, přistoupili jsme k nim docela chladně, což by se nám příště mohlo vymstít. Bylo to jakoby bez emocí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž