Musíme si stanovit dílčí cíle, zní z Kolína

  12:14
Praha - Odčinit propadáky z minulého kola. S tímto základním cílem nepochybně nastoupí k vzájemnému souboji ve 33. kole Mattoni NBL basketbalisté Prostějova a USK Praha. Zatímco vysokoškoláci budou usilovat především o to, aby uhráli mnohem příznivější výsledek než v Nymburce, Orli neberou po dvacetibodovém výprasku od Sadské nic jiného než vítězství.
Kevin Thomas

Kevin Thomas | foto: Karel KopáčMF DNES

Geofin Nový Jičín  NH Ostrava
(8. 3. v 17 hodin)

Novojičínští basketbalisté sice ve středu inkasovali v Kolíně 91 bodů, nicméně sami jich nastříleli ještě o deset více, a tak se překvapení na jejich účet nekonalo. Ostravě se v minulém kole dařilo o poznání méně. Šestý tým tabulky nenavázal v duelu s Děčínem na předchozí dvě vítězství nad tímto soupeřem a poprvé v letošní sezoně s ním prohrál.

"Vítězství Děčína v Ostravě nijak zvlášť nepřeceňujeme, protože víme, že Ostrava umí zejména proti nám podat nadstandardní výkon," podotkl Milan Dvořák, tiskový mluvčí novojičínského klubu. "Zápasy s Ostravou jsou jak po herní stránce, tak i atmosférou vždy velmi atraktivní, a proto očekáváme plný dům."

Trenér Zbyněk Choleva věří, že jeho tým zakončí třetí čtvrtinu dlouhodobé části úspěšně. "Hrajeme doma a chtěli bychom prodloužit naši vítěznou minisérii na tři vítězství," přeje si kouč, jenž možná nebude mít k dispozici kompletní sestavu. Davida Hájka, Rostislava Pelikána a Marka Štece totiž postihlo virové onemocnění a jejich start je nejistý.

 

. CHAT

Vyjádřete svůj názor na basketbalové dění v České republice i v zahraničí

"Víme, že musíme zlepšit obranu, to je hlavní předpoklad úspěchu. Jde o derby, která bývají vždy vyrovnaná, a proto doufáme v podporu vynikajících fanoušků," doplnil Choleva.

Také rozehrávač Juraj Gavlák očekává náročný zápas. "Soupeř je oslaben o klíčového rozehrávače Mitchella, ale přesto nás určitě čeká těžký zápas. Ostrava je na absenci důležitých hráčů zvyklá," míní Gavlák. "Jistě nám nedají nic zadarmo, proto musíme podat kvalitní výkon."

Synthesia Pardubice  Kondoři Liberec
(8. 3. v 17 hodin)

Východočeši sice dokázali i bez zraněného lídra Levella Sanderse porazit Brno, avšak jejich trenér Ivan Vojtko nebyl příliš spokojen. "Nebyl to nejlepší zápas, ale to jsem očekával. Potřebovali jsme tento zápas přežít a vyhrát," prohlásil pár minut po utkání. V sobotu čeká Synthesii další soupeř z dolní poloviny tabulky a Vojtkova družina zřejmě bude mít stejný cíl jako předevčírem. Zálusk na dva body si však jistě dělají i Kondoři, kteří se stále nevzdali myšlenek na play-off.

BK Prostějov  USK Praha
(8. 3. v 17 hodin)

Orli mají před svými fanoušky co napravovat. Uprostřed týdne totiž totálně propadli na palubovce Sadské, odkud si odvezli dvacetibodový debakl. Omluvit je nemůže ani absence zraněných hráčů Gorana Savanoviče (potíže se zády) s Janem Pavlíkem (je po operaci kolena) a nemocného Aleksandara Bojiče (střevní chřipka). Poslední zápas však vůbec nevyšel ani basketbalistům USK. Pražané neměli na hřišti úřadujících šampiónů z Nymburka nárok a prohráli ostudně o 58 bodů!

ČEZ Basketball Nymburk  BC Kolín
(8. 3. v 18 hodin)

Nymburští basketbalisté se představí počtvrté za sebou ve své hale. V hale, kde doslova likvidují jednoho soupeře po druhém. V posledních dvou kolech rozstříleli Sadskou i USK Praha shodně 107 bodů (!) a teď je čeká zápas s nováčkem soutěže z Kolína, který má co do počtu inkasovaných bodů druhou nejhorší defenzivu v lize (průměr 88,4 bodu na zápas).

Hosté pochopitelně velmi dobře vědí, co je ve středočeském derby čeká. S Nymburkem letos odehráli dvě utkání − obě na domácí palubovce − a obě pro ně dopadla podobně nevalně: skóre 110:62 a 112:67 ve prospěch lídra tabulky hovoří za všechny komentáře.

"Nymburk suverénně vede soutěž, což určitě není náhoda. Jeho kvalita je patrná při pohledu na soupisku prakticky z každého jména," konstatoval kolínský trenér Miroslav Sodoma, jemuž bude kvůli zranění kotníku chybět základní pivot Lukáš Krátký. "Zápas pro nás bude velice těžký. Musíme si stanovit dílčí cíle a ty se snažit plnit."

BK Děčín  BK Ústí n. L.
(8. 3. v 18 hodin)

Všeobecně se očekává, že severočeské derby bude jednoznačnou záležitostí domácích. Zvlášť když Děčín v minulém kole dokázal poprvé v této sezoně porazit Ostravu, a to dokonce na její palubovce, díky čemuž se udržel na čtvrté příčce. V duelu proti beznadějně poslednímu Ústí určitě bude chtít zlepšenou formu potvrdit.

"Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce je naší povinností toto utkání vyhrát a předvést kvalitní výkon," řekl prezident děčínského klubu Miroslav Chrastný. "Jedná se o derby, věřím tedy, že do haly najde cestu co nejvíce fanoušků obou klubů."

Ústecký klub čeká druhé derby v řadě. Ve středu v Liberci neuspěl, když prohrál první čtvrtinu o 14 bodů a celý zápas ztratil v poměru 79:106. "Jedeme se podívat na Kevina Thomase, který se v Děčíně dobře uvedl," připomněl trenér Jan Šedivý nedávnou výměnu Thomase za Aleše Jiráně.

"Chtěli bychom být domácím důstojným soupeřem a užít si výbornou atmosféru, která v Děčíně tradičně panuje."

A Plus OHL-ŽS Brno  BK Sadská
(9. 3. v 18 hodin)

Zatímco Sadská ve středu překvapivě vysoko porazila Prostějov, brněnští basketbalisté nepředvedli v Pardubicích nijak oslnivý výkon a zcela po zásluze prohráli. "V Pardubicích jsme se trápili, s podobným výkonem bychom proti Sadské neuspěli," ví trenér Zdeněk Hummel, že pokud chce jeho tým pomýšlet v důležitém utkání na úspěch, nutně musí přidat.

"Nezbývá než dát se rychle dohromady," velí trenér A Plus. "I když soused z tabulky bude patrně těžším soupeřem než oslabená Synthesia -−zvláště když se teď veze na vítězné vlně, věřím, že nejsme bez šancí."

Jak už Hummel naznačil, oběma družstvům půjde v nedělním střetnutí o hodně. Sedmá Sadská má totiž momentálně před osmým Brnem náskok jediného bodu. "Brno již potrápilo mnoho soupeřů a ve své hale je obzvlášť nebezpečné," míní trenér hostujícího klubu Karel Forejt. "My chceme potvrdit dobrou útočnou hru z poslední doby, ale klíčem k úspěchu bude zlepšení obrany."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...