Český basketbalista Radovan Kouřil se řítí k řeckého koši.

Český basketbalista Radovan Kouřil se řítí k řeckého koši. | foto: FIBA Europe / Honza Mudra

Mladí basketbalisté sahali na MS po výhře, pak zápas odevzdali Číně

  • 4
Čeští basketbalisté na mistrovství světa do 17 let ztratili slibně rozehraný zápas základní skupiny proti Číně a prohráli 68:71 (17:15, 30:38, 62:53). O postup do play-off budou ve středu od 12:30 usilovat proti Egyptu.

Zápas dvou vyrovnaných celků, který se odvíjel jako na houpačce. Takové představení viděli diváci v litevském Kaunasu. Číňané už měli v jednu chvíli k dispozici náskok 13 bodů, Češi se v průběhu utkání dostali do jedenáctibodového vedení.

Jenže zatímco asijský bonus se vztahuje k závěru prvního poločasu, svěřenci Petra Tremla si svou nejlepší chvilku vybrali na prahu čtvrté části, když Radovan Kouřil stanovil skóre na 64:53.

Pak ale Evropané napodobili svůj nedělní výpadek s Austrálií a na body znovu čekali dlouhých šest minut. A soupeř mezitím čtrnáctibodovou sérií skóre otočil. Český výběr se v poslední tříminutovce ještě držel v závěsu, několikrát se dostal na rozdíl jediného bodu, ale obrat už nestihl. V poslední sekundě se o vyrovnání pokusil trojkou Kouřil, svou střelu ovšem neproměnil.

Přirovnání k houpačce snese výkon českého celku ještě z jednoho důvodu: po vyrovnaném začátku ve druhé části přišel - pohříchu už tradiční - střelecký spánek a soupeř dostal příležitost utrhnout se do dvouciferných čísel.

Třetí čtvrtinu zvládli Evropané naopak senzačně, do zakončení se výrazně zapojil Adam Pecháček, střelecký rytmus našel Radovan Kouřil a dařilo se i pardubickému duu Martin Peterka, Jiří Šoula. Tuto desetiminutovku jejich tým ovládl 32:15.

Jenže pak přišla závěrečná část a s ní se psal nový příběh. Ten o trápení Česka v koncovce.

Dobrou zprávou je výkon kapitána Kouřila, který se rozstřílel k dvacetibodovému dopoledni, navíc připojil sedm asistencí a čtyři ztráty nahradil čtyřmi zisky. Martin Peterka se tlačí vpřed statistikami, proti sokovi z Asie se blýskl 15 body a 16 doskoky. Pecháček měl v první půli na kontě jen dva body, třetí část ale zvládl jako tahoun, když připojil dalších devět.

MS basketbalistů do 17 let - skupina A

Česko - Čína 68:71 (17:15, 30:38, 62:53)
Body:
Kouřil 20, Peterka 15, Pecháček a Šoula po 11, Dedek 7, Slanina a Zumer po 2, Šubert 0 - Ťi-wej Čao 20, Te-lung Chao 13, Čchi Čou 10, I-feng Cheng 8, Siao-pcheng Kuo 7, Čeng-po Wang 6, Lin-i Jang 3, C'-jang Sü a Po Liou po 2, Pin Ma 0

Austrálie - Egypt 88:73
USA - Francie 86:50


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž