Čtrnáctiletý Harris Wolobah (s míčem) zemřel poté, co snědl pálivý brambůrek. | foto: AP

Snědl nejpálivější brambůrek a zemřel. Mladíkovo okolí viní výzvu na sítích

  • 103
Na střední škole platil za vycházející hvězdu, zbožňoval basketbal, jenže ve čtrnácti letech náhle zemřel. Americký mladík Harris Wolobah snědl chips, který obsahoval dvě nejpálivější papričky na světě, aby se zapojil do speciální výzvy kolující na sítích. Záhy ovšem omdlel a přestal dýchat.

Takzvaná One Chip Challenge, při níž se lidé na sítích natáčejí, jak jí pálivý kukuřičný lupínek, vznikla už v roce 2016. Nejenže musíte ostrý brambůrek sníst, zároveň se poté ani nesmíte nějakou dobu napít vody, abyste úkol splnili.

Často se do výzvy zapojují i sportovci, v minulosti si ji vyzkoušeli třeba basketbalisté Joel Embiid nebo Shaquille O’Neal. To jsou však dospělí, statní muži, zatímco Wolobah byl teprve čtrnáctiletý chlapec.

Dostat se k pálivému brambůrku nebylo složité, ve Spojených státech je prodával po deseti dolarech třeba řetězec 7-Eleven, který je však na základě incidentu už z nabídky stáhl.

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Byť je na obalu varování, že výrobek není vhodný pro děti a mládež, může si jej koupit kdokoliv. Kupříkladu Wolobah, jemuž se po konzumaci udělalo ve škole špatně a zdravotnice ho poslala domů.

O dvě hodiny později omdlel, při převozu do nemocnice následně zesnul. Na výsledek pitvy, která potvrdí příčinu úmrtí, se ještě čeká.

„Byl to zdravý kluk, podle mě za to určitě může ten brambůrek,“ zlobí se Douglas Hill, šéf basketbalové ligy, v níž mladík působil. „Ani neměl žádné alergie,“ podotýká Harrisův otec Amos Wolobah. „Tyto lupínky obsahují vysoké množství kapsaicinu, skutečně mohou způsobit smrt,“ dodává Peter Chai, docent se specializací na urgentní medicínu a lékařskou toxikologii.

Výrobce lupínků, texaská společnost Paqui, se nyní snaží o odstranění svého produktu ze všech obchodů.

„Sebevražedná“ hra Modrá velryba je v Česku, varujte děti, apeluje policie

One Chip Challenge není zdaleka první výzvou, která se v posledních letech po internetu šířila. Uživatelé sociálních sítí se dříve před kamerou třeba polévali kbelíkem ledové vody nebo vypíjeli do dna půllitr piva.

Snad nejnebezpečnější záležitostí však byla Modrá velryba. Hra z Ruska údajně nabádala děti k sebepoškozování a později i třeba k sebevraždě. Před čtyřmi lety se zase objevila velmi podobná Momo Challenge, s níž se opět spojovaly případy nevyjasněných úmrtí a sebevražd.

„Teď řešíme brambůrek, ale především musíme zabránit tomu, aby takové výzvy vůbec vznikaly,“ říká ředitel basketbalové soutěže Hill. „Děti se jich nesmí účastnit.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž