Česká juniorská reprezentantka Andrea Ulrichová  střílí na turecký koš.

Česká juniorská reprezentantka Andrea Ulrichová střílí na turecký koš. | foto: FIBA

Mladé Češky tlačily na Turkyně marně, osmifinále ME už nezvrátily

  • 0
České basketbalistky do 18 let v osmifinále evropského šampionátu v Šoproni nestačily na Turecko 56:60 a zápasy o medaile se jich netýkají. Turnaj pro mladé svěřenkyně Kena Scalabroniho zdaleka nekončí. Budou bojovat v pavouku o 9. - 16. místo. Ve hře je setrvání v elitní divizi i pro příští rok.

V Šoproni to byly nervy, na které by si přitom v prvních třech čtvrtinách vsadil jen málokdo. České basketbalistky totiž nezachytily nástup a po nervózním výkonu ztrácely po první desetiminutovce dvanáct bodů.

Útok rozhodně české basketbalistky letos na ME nezdobí, ale obranu umí mnohem lepší, než předváděly v úvodu utkání. Turkyním pomohly také tři tříbodové akce (jedna po koši s faulem), aby se brzy odpoutaly od českého výběru.

Pak už Češky hru opticky vyrovnaly a podařilo se jim také přibrzdit růst své ztráty. Nicméně Turkyně hrály v pohodě a s železnou trpělivostí dlouho odrážely české snahy o zdramatizování zápasu. Tým ze středu Evropy už ztrácel přes 20 bodů a zdálo se, že o osudu utkání je rozhodnuto.

Pak se ale začaly dít věci. Češky dobře využily tureckého strachu z vítězství a přitáhly šrouby v obraně. Navíc se jim konečně začalo dařit i v útoku a hrozily nejen z rychlých protiútoků, ale také z trojkového oblouku. Paradoxně za tři body byly nejnebezpečnější pivotky Krejzová a Vitulová. Prvně jmenovaná trojek nasázela rovných pět, druhá se trefila dvakrát.

Jak se turecký náskok začal snižovat, měnil se obraz hry. Češky byly zpátky ve hře a po koši Gallasové ztrácely už pouze dva body. Do konce zbývaly necelé dvě minuty a na ukazateli skóre svítilo 56:58. Jenže ani jedna z posledních tří českých střel (všechny za tři body) svůj cíl nenašla. Turkyně se také mýlily, ale proměnily dva ze čtyř nabízených trestných hodů. Nakonec uhájily těsné vítězství.

Češky tak budou hrát o záchranu. Z osmi týmů ve spodní části pavouka se v elitní divizi udrží nejlepší pětice. První šanci na klid až do konce turnaje mají Češky v pátek, kdy je čeká Slovinsko.

Mistrovství Evropy basketbalistek do 18 let v Šoproni

Osmifinále

Česko - Turecko 56:60 (10:22, 22:38, 38:54)
Body:
Krejzová 19, Vitulová 13, P. Gallasová 10, L. Hošková 7, Zítková 5, Neubauerová 2 - Ariová 18,Yildizhanová15,Kepencová 8. Trestné hody: 6/4 -13/8. Trojky: 8 -6. Doskoky: 28 -41. Zisky: 9 -11. Ztráty: 16-24. Asistence: 11 -14. Fauly: 15 - 17.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž