Česká juniorská reprezentantka Petra Holešínská v utkání s Chorvatskem.

Česká juniorská reprezentantka Petra Holešínská v utkání s Chorvatskem. | foto: FIBA/Ales Fevzer

Rozhodl úvod. České basketbalistky si z ME do 18 let medaili nepřivezou

  • 0
České basketbalistky do 18 let měly dobře rozehraný evropský šampionát. Postupovaly z prvního místa osmifinálové skupiny a ve čtvrtfinále na ně čekala Itálie, kterou zatím dokázaly v důležitých zápasech vždy přehrát. Tentokrát se však ve slovinském Celje radoval soupeř. Zvítězil 63:46.

Češky se na šampionátu potýkají s úspěšností útoku do zónové obrany. To neuniklo ani italským pozorovatelům, a tak vyrukovaly do nejdůležitějšího zápasu mistrovství Evropy s obranou, kdy si každá hráčka hlídá především svůj prostor. A její účinností se nezmýlily. Český tým marně zkoušel střelbu z dálky, jen za první čtvrtinu vystřelil 11 trojek, přičemž trefil jedinou.

To Italkám se zakončení dařilo. Z prvních pěti pokusů za tři body minuly pouze jediný. Navíc využívaly chyb v českém útoku ke smrtícím brejkům. Díky tomu jejich náskok narostl až na hrozivých 17 bodů. Ten dokázaly ještě do poločasu Češky snížit na 11 bodů a tím vykřesat alespoň nějakou naději.

Malý plamínek však pravidelně zhášely neúspěšné trestné hody či neproměněné šance z vyložených pozic. Přesto měly Češky možnost zápas zlomit, když Holešínská trefila trojku na rozdíl pěti bodů. To do konce zbývala ještě takřka celá čtvrtina, ale Italky odpověděly a opět navýšily svůj náskok.

České hráčky už nedokázaly najít další fyzické ani morální síly, kterými by rozjetému soupeři vzdorovaly a na ME skončí bez medaile.

ME basketbalistek do 18 let - čtvrtfinále

Česko - Itálie 46:63 (9:23; 24:35; 37:45)

Body:  T. Šípová 17, Reisingerová 9, Šoukalová a Matušková po 7, Holešínská 4, M. Heroschová 2, Malečková, L. Hošková, Löflerová, Stoupalová a Krejzová 0 – Panová 14, Santucciová 13. Trestné hody: 26/13 – 25/17. Trojky: 3 – 6. Doskoky: 45 – 40. Fauly: 21 - 21.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž