Nymburští fanoušci slaví výhru svých basketbalistů.

Nymburští fanoušci slaví výhru svých basketbalistů. | foto: Michal Šula, MAFRA

Basketbalová liga má 13 týmů. Nymburk útočí na desátý titul v řadě

  • 5
Na začátku stojí 13 celků, jeden z nich je nováček (Jindřichův Hradec) a jeden z nich ze Slovenska (Levice). A na konci český šampion (pravděpodobně Nymburk, už podesáté za sebou). To jsou základní parametry Národní basketbalové ligy, která se už potřinácté za sebou rozjíždí se sponzorským přídomkem Mattoni.

Lichý počet týmů samozřejmě není úmyslem, ale vzešel z nepříznivé souhry okolností. V plánu byl totožný model jako loni - tedy se 14 celky. "Máme nešťastný počet, ale bohužel se po mnohých jednáních nepodařilo soutěž naplnit," mrzí sportovního ředitele Zdeňka Ringsmutha.

Loňská účast dvou slovenských klubů se totiž letos smrskla na polovinu. Zůstaly Levice, Inter Bratislava už v soutěži působit nebude. "Původně byl přihlášený, ale měl partnera jen pro NBL. Podle stanoviska Slovenské basketbalové asociace však musí Inter hrát i tamní soutěž, a to jim jejich finanční partner odmítl," vysvětluje absenci Ringsmuth.

A nástupce se už nenašel. Na Slovensku se o místo v české lize nejprve ucházelo několik klubů včetně mistrovské Prievidze a stříbrného Komárna, jenže i ty se pak zalekly povinnosti odehrát souběžně českou a slovenskou ligu. V Česku nad pozvánkou nejdéle váhala sestupující Plzeň, zvolila však účast v první lize.

Zklamání z absence 14. celku nahrazuje alespoň částečná radost z nového účastníka - z baráže postupujícího Jindřichova Hradce. "Usilovali jsme o to, abychom pokrývali republiku šířeji, to je pro nás zásadní," potěšil předsedu Asociace ligových klubů Zdeňka Břízu jihočeský debutant.

Herní systém ligy zůstává podobný tomu loňskému, po základní části se celky rozdělí do nadstavbových skupin A1 (první až šestý) a A2 (sedmý až třináctý). Play-off startuje předkolem za účasti čtyř nejlepších ze skupiny A2, dva postupující pak doplní ve čtvrtfinále celky ze skupiny A1.

A na konci se budou radovat Nymburští. Alespoň to předpokládá každý předligový komentář. Stejně to vidí i Zdeněk Bříza. "Nymburk je dlouhodobě favoritem, měli i velkou šanci postoupit do Euroligy. Zbytek se hodnotí velice těžce, ale věřím, že Prostějov, Pardubice či Děčín budou zkoušet Nymburk porazit. Jsem i přesvědčený, že se zvedne kvalita Levic," svěřuje svá očekávání.

Mattoni Národní basketbalová liga - program

Základní část 2012/13

Jediným výraznějším zásahem do podoby ligy je zrušení skupiny play-out pro jedenáctý až třináctý celek. Dva nejhůře postavení čeští zástupci po nadstavbě zamíří rovnou do baráže proti dvěma nejlepším z první ligy.

Český pohár basketbalistů letos zůstává ve své tradiční podobě. Na finálový turnaj (tentokrát se uskuteční od 7. do 9. února 2013 v Liberci a Jablonci nad Nisou) se probojuje šest nejlepších celků po základní části NBL. Na osm je doplní vítěz pohárové základní části, určené pro týmy z první a druhé ligy, a držitel divoké karty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž