Jelena Škerovičová z Frisca Brno uniká Paulině Pawlakové (vpravo) z hostující Wisly Krakov

Jelena Škerovičová z Frisca Brno uniká Paulině Pawlakové (vpravo) z hostující Wisly Krakov | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Malý zázrak č. 2 se nekonal. Brněnským hráčkám euroligové Final Four uniklo

  • 1
Už postup do čtvrtfinále Euroligy byl pro basketbalistky Frisca Brno malým zázrakem. Jeho pokračování v podobě postupu do Final Four přes Wislu Krakov se ale nekonalo. Brňanky vypadly po prohře 73:78 ve třetím rozhodujícím duelu.

Asi hlavní důvod nepostupu? Naplnily se nejhorší obavy, které zazněly už před startem sezony. "Kádr máme oproti loňsku užší, problém může nastat v případě zranění klíčových hráček," prohlásil tehdy manažer Jiří Hamza.

A na jeho slova beze zbytku došlo. Hned zkraje sezony se zranila slovenská rozehrávačka Zuzana Žirková a v rozhodujících okamžicích sportovního roku ji doplnila na marodce pivotka Petra Kulichová.

Od té chvíle točil trenér Jan Bobrovský v klíčových utkáních na palubovce pouze šest hráček. Přiznal, že neměl odvahu v důležitých momentech sáhnout mezi další náhradnice na lavičce.

Kvarteto zahraničních opor tak doplňovaly pouze stálice z české reprezentace Hana Horáková a Eva Vítečková. Na nákup nových posil místo zraněných hráček nejsou v klubové pokladně peníze.

Ekonomická krize tak byla vedle zdravotního stavu dalším faktorem, který se podepsal na vyřazení. Už před sezonou muselo vedení klubu výrazně zkrátit rozpočet. Navzdory finančním problémům se podařilo "ulovit" kvalitní posily, které zkušený stratég Bobrovský zapracoval do týmu.

Platí to o obou Američankách DeWanně Bonerové a Taj McWilliamsové, která se do Brna vrátila po čtyřech letech. V průběhu sezony pak přišly ještě Australanka Hollie Grimová a Černohorka Jelena Škerovičová. Na další nákupy po zranění opor už ale finance nebyly. A s torzem šesti hráček schopných konkurence bylo těžké v Eurolize uspět.

"Máme bohužel smolnou sezonu, na které se podepsala zranění opor. I když mě vyřazení mrzí, tak považuji postup do čtvrtfinále za úspěch," uvedl Bobrovský.

V dohledné době se zřejmě ekonomická situace českého velkoklubu nezmění, proto bude složité navázat na úspěchy z let 2005 až 2008, kdy Brňanky byly v průběhu čtyř let třikrát ve finále a jednou Euroligu vyhrály. Stále jim ale patří primát v počtu sedmi účastí ve Final Four v tomto tisíciletí.

Účast Brna a rovněž USK Praha v elitní klubové soutěži také ukázala, že s šířkou a kvalitou kádru bude mít s velkou pravděpodobností potíž i reprezentační trenér Lubor Blažek při zářijovém domácím mistrovství světa.

V Blažkově mistrovském týmu USK snese přísnější měřítko v konkurenci cizinek pouze Kateřina Elhotová, v Brně při zranění Kulichové Horáková s Vítečkovou.

Jana Veselá z Valencie a Kateřina Zohnová z Wisly Krakov si sice zahrají v euroligovém Final Four, ale obě - stejně jako Ivana Večeřová v Galatasaryi Istanbul - nepatří ve svých týmech k tahounkám.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž