Šimon Puršl (vpravo) ze Svitav obešel Filipa Šmída z Ústí nad Labem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Svitavy počtvrté přehrály Ústí a jsou třetím semifinalistou NBL

  • 0
Basketbalisté Svitav jsou po Nymburku a Olomoucku třetím semifinalistou play off nejvyšší domácí soutěže. V pátém čtvrtfinále zdolali na domácí palubovce Ústí nad Labem 109:71 a sérii ovládli 4:1 na zápasy.

Druhý nasazený tým udržel v sérii domácí neporazitelnost. Na páteční nečekanou porážku po prodloužení z palubovky soupeře navázal ofenzivním výkonem, který v prvním poločase vyústil v 54 nastřílených bodů a třináctibodové vedení. A když soupeř po změně stran odpadl, bylo z toho i nejvýraznější vítězství v sérii.

Lídrem vyrovnaného domácího celku byl Matěj Svoboda s 18 body a sedmi doskoky, v týmu soupeře spíše osamocený Ladislav Pecka zaznamenal double double za 19 bodů a 11 doskoků.

Svitavský rozehrávač Roman Marko (vlevo) pod tlakem Spencera Svejcara...
Roman Marko (vlevo) ze Svitav útočí kolem Filipa Šmída z Ústí nad Labem.

„Jsem rád za přesvědčivé vítězství, konečně přesvědčivé. Sluneta v celé sérii bojovala a ztěžovala nám situaci. Hezky nám dnes putoval míč,“ řekl České televizi svitavský kouč Lubomír Růžička s odkazem na 35 asistencí domácích hráčů proti dvaceti soupeřovým.

„Na hřišti byl celých 40 minut jeden tým. Dělal výborná rozhodnutí, byl plný energie,“ konstatoval ústecký trenér Antonín Pištěcký.

O posledním účastníkovi se rozhodne mezi Děčínem a Opavou. V úterý je na programu šestý zápas v hale Slezanů, Severočeši vedou 3:2. Teprve po skončení této série, ve které hrají třetí a šestý tým po základní části, bude známé složení semifinálových dvojic.

Kooperativa Národní basketbalová liga

Čtvrtfinále play off - 5. zápas

Svitavy - Ústí nad Labem 109:71 (30:24, 54:41, 79:57)
Nejvíce bodů:
Matěj Svoboda 18, O'Brien 15, Číž 12 - Pecka 19, Fait 12, Svejcar 8. Konečný stav série: 4:1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž