Laco přišel do Nového Jičína vyhrávat

  16:12
NovýJičín - S celou řadou nových hráčů vstoupí do nadcházející sezony v Mattoni Národní basketbalové lize Mlékárna Kunín. Jednou z letních posil úřadujícího vicemistra je i slovenský křídelník Branislav Laco, jenž přišel do Nového Jičína po dvou sezonách v Pardubicích a rozšířil počet slovenských basketbalistů ve svém novém týmu na pět.

Laco se na své nové angažmá velice těší. Především pak na slastné pocity z vítězných střetnutí, jichž si na východě Čech příliš neužil. Ambice Pardubic jsou totiž v porovnání s Mlékárnou Kunín mnohem nižší. "Člověka to mnohem víc baví, když se vyhrává, než když většinu zápasů prohraje," předesílá rovné dva metry měřící basketbalista.

Předchozí dvě sezony v české nejvyšší soutěži mu vyšly na výbornou. V pardubickém dresu patřil k nejlepším, dokázal si dlouhodobě udržovat velmi dobrou výkonnost. V první sezoně nastřílel v průměru 16,3 bodu na zápas, v té minulé si o bod pohoršil (15,1). Přesto byl po Davidu Špičkovi druhým nejproduktivnějším hráčem Východočechů.

Na nic víc než na boj o záchranu to však jeho bývalému klubu nestačilo. "Dva roky jsme hráli jen o udržení," povzdychl si Laco. V porovnání s jeho předchozím působištěm šlo o naprosto odlišné období. "Na Slovensku jsem hrál naopak dva roky o titul. Přiznávám, že mi to už trochu chybělo."

V dresu Mlékárny Kunín by měl pookřát. Moravský celek patří k absolutní tuzemské špičce a v minulé sezoně se mu dařilo i na mezinárodním poli. Dá se předpokládat, že Lacovo přání ohledně většího počtu vítězných zápasů bude vyslyšeno.

Vždyť zatímco pardubičtí basketbalisté dokázali v minulé sezoně vyhrát jen devět z dvaatřiceti utkání, Mlékárna Kunín měla stejný počet výher na kontě po šestnácti kolech základní části... A předchozí ročník? Synthesia v něm dosáhla na dvoubodový zisk ve dvanácti případech. Dohromady tedy za dvě sezony ukořistila 21 vítězných zápasů, navlas stejně, kolik stihla Mlékárna Kunín v dlouhodobé části uplynulého ročníku!

"Mlékárna má mnohem vyšší ambice. Měl jsem nabídky i z jiných českých klubů, ale všechny na tom byly tabulkově hůře, tak jsem se rozhodl takto. Zatím jsem spokojený," svěřil se Laco. S tím, že by zůstal i třetí rok na východě Čech, příliš nepočítal. Důvod? "Nikdo z vedení se mnou nijak konkrétně nejednal."

V Novém Jičíně se potkal hned se čtyřmi krajany. Ondreje Šošku, Marka Štece a Petera Ivanoviče, kteří oblékali dres Mlékárny Kunín již v předchozí sezoně, doplnil ještě Michal Opatovský. "Známe se už dlouhá léta. Stejné je to však i s většinou dalších hráčů. Myslím, že máme velmi dobrý kolektiv." 

Laco je jednou ze čtyř výrazných posil, které vedení klubu trenéru Zdeňku Hummelovi přivedlo. Kromě něj přišli ještě obrovitý polský pivot Dariusz Lewandowski (212 cm, 123 kg), americký rozehrávač Will Chavis a již zmíněný Opatovský. "Zatím se to rýsuje velmi dobře," chválí složení týmu.

"Velkou sílu bychom měli mít hlavně pod košem, kde máme čtyři vysoké hráče. Na výborné úrovni jsou i křídla a také rozehrávači jsou velice schopní. Pokud budeme mít v průběhu sezony i trochu štěstí, tak věřím, že se Mlékárna Kunín bude pohybovat v prvoligové tabulce znovu co nejvýš."

Svými výkony bude chtít podpořit snažení ostatních spoluhráčů i Branislav Laco. V přípravných duelech se mu daří. Střílí dost bodů, prosazuje se i v doskakování. "Měli jsme dost zraněných hráčů včetně pivotů, tak jsem často zaskakoval i na čtyřce. Bylo to dost náročné, protože až do domácího Kontext Cupu jsme táhli přípravné zápasy v osmi hráčích."

Na jakou pozici s ním trenér Zdeněk Hummel počítá? "Už mi říkal, co ode mě vyžaduje. Měl bych hrát na křídle. Máme vysoké pivoty, takže bych si mohl brát nižší soupeře pod koš, tam s nimi hrát jeden na jednoho a zúročit své pivotmanské zkušenosti."

V uplynulých dvou sezonách skončila Mlékárna Kunín vždy krůček pod vrcholem. Dvakrát se dostala do finále, dvakrát v něm ztroskotala na Nymburku. Právě s ním a s Prostějovem by měli novojičínští basketbalisté bojovat o čelo tabulky.

"Nymburk a Prostějov posílili, někdo možná ještě přijde do brněnského A Plus. Tyto tři týmy společně s námi určitě budou bojovat o první až čtvrté místo," domnívá se Laco. Mattoni NBL startuje 12. října, prvním soupeřem Novojičínských budou ústečtí Plynaři. "Těším se. A nejen na ligu, ale i na evropský pohár."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Bayern - Real 2:1, domácí bleskově otáčí, z penalty pálí Kane

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  22:15

Sledujeme online Poslední čtyři týmy zbývají v letošním ročníku Ligy mistrů. Úvodní semifinále vykopávají na domácím...

ONLINE: Střet s legendou. Lehečka hraje v osmifinále v Madridu s Nadalem

30. dubna 2024  21:50

Sledujeme online Poprvé v kariéře se český tenista Jiří Lehečka potkává v soutěžním duelu se španělskou legendou...

Minnesota bude zřejmě v play off NBA na čas bez kouče, Finch musí na operaci

30. dubna 2024  21:04

Trenér basketbalistů Minnesoty Chris Finch se ve středu podrobí operaci vážně zraněného kolena a...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17,  aktualizováno  21:01

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...