Knicks zopakovali historii

Miami - Stejně jako v minulých dvou letech dokázali New York Knicks i tentokrát vyhrát rozhodující zápas na palubovce svého velkého rivala Miami Heat a postupují do finále Východní konference, která začíná už v úterý v Indianě. I tentokrát oba týmy znovu dokázaly, že spolu snad nemohou sehrát jednoznačný zápas, a rozhodovalo se jako vždy v nervydrásající koncovce.

Miami - New York 82:83 (stav série 3:4 - postupuje New York)
Domácí začali velkým náporem především díky skvělému Alonzo Mourningovi a také Timovi Hardawayovi, kteří spolu nastříleli prvních 18 bodů týmu. Když se k nim trojkou přidal o Dan Majerle a smečí Clarence Weatherspoon, náskok domácí vzrostl na 9 bodů a první čtvrtina skončila 25:16. Mourning však na chvíli vystřídal a New York okamžitě šňůrou devíti bodů srovnal na 29:29. pak se sice Mourning vrátil do hry, ale nemohl se dlouho znovu dostat do tempa - za celou druhou čtvrtinu vystřelil jediný pokus a New York další devítibodovou šňůrou získal do poločasu vedení 45:39, když zářil především Latrell Sprewell, který za první poločas zaznamenal 20 bodů.

Miami začalo druhou půli třemi trojkami a rychle srovnalo, ale 10 bodů Patricka Ewinga ve třetí čtvrtině udrželo New York ve hře, takže do poslední čtvrtiny se šlo za stavu 65:65. I čtvrtou čtvrtinu začali lépe domácí a získali šestibodový náskok, ale v těchto chvílích New York podržel náhradní rozehrávač Chris Childs, který nastřílel prvních deset bodů Knicks ve čtvrté čtvrtině, a navíc domácí neproměňovali trestné hody, takže necelé tři minuty před koncem bylo znovu srovnáno - 79:79. Sprewell pak dvěma trestnými hody poslal hosty do vedení, ale minutu a půl před koncem Hardaway trefil trojku a bylo to 82:81, ale o deset sekund později poslal Patrick Ewing smečí do vedení znovu New York a jak se ukázalo potom, byly to poslední body zápasu.

Obrovské drama nastalo v samotném závěru, když Mourning vyhrál rozskok 12 sekund před koncem a dal domácím možnost posledního útoku. Obrana New Yorku však za žádnou cenu nechtěla dovolit zakončit právě Mourningovi, který musel přihrát míč Weatherspoonovi, který ale minul a Sprewell doskočil míč 2,1 s před koncem a dostal se s ním za čáru. Rozhodčí Salvatore ale odpískal pro New York oddechový čas, jenže jak Sprewell sám přiznal, vůbec o něj nezažádal. "Už vím, proč má Dick Salvatore přezdívku Knick Salvatore," stěžoval si po utkání Hardaway. Domácí vehementně protestovali, ale nebylo jim to nic platné - míč zůstal v držení New Yorku, který už o něj po vhození z autu nepřišel - Knicks tak znovu slaví postup a Miami zůstali potřetí za sebou oči pro pláč, přestože pokaždé měli v rozhodujícím utkání výhodu domácího prostředí.

Nejlepší střelci: Mourning 29b, 13d, Hardaway 15 - Sprewell 24, Ewing 20b, 10d, Childs 15, střelba z pole: 41% - 36%, TH: 52% - 90%!, doskoky: 43 - 46


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž