Klukům budu držet palce, vzkázal Welsch

  12:13aktualizováno  13:59
Malaga - Národnímu týmu pomohl ve čtyřech kvalifikačních zápasech ke třem vítězstvím. Podle očekávání patřil k lídrům českého výběru, po Bartoňovi byl jeho druhým nejlepším střelcem. V závěrečných dvou bitvách však bude svým reprezentačním spoluhráčům držet palce ze Španělska. Křídelník Jiří Welsch se totiž musel hlásit do služeb svého nového zaměstnavatele, kterým je tým Unicaja Málaga.

Hráč se zkušenostmi z NBA bude v letošní sezoně působit v Evropě. Před několika týdny podepsal kontrakt se špičkovým španělským týmem Unicaja Malaga a od té doby bylo jasné, že s největší pravděpodobností celou kvalifikaci neodehraje.

"Situace je taková, že jsem po čtyřech kvalifikačních zápasech na přání svého zaměstnavatele musel odjet a zapojit se do přípravy mého nového klubu," hlásil včera pozdě večer Jiří Welsch ze Španělska.

"Že to tak bude bylo jasné už od chvíle, co jsem s Malagou podepsal smlouvu, což bylo zhruba před měsícem. S trenérem Hummlem jsem to probíral hned jak jsem se vrátil z Malagy a připojil se k reprezentačnímu týmu."

Před začátkem přípravy byla dokonce ve hře i varianta, že Welsch v této části kvalifikace reprezentační dres vůbec neoblékne.

"Ze strany Malagy zaznělo i to, že bych nehrál vůbec. Na začátku, když jsem se rozhodl zůstat v Evropě a věděl jsem, kolik různých starostí a zařizování včetně stěhování z USA mě v novém působišti čeká, jsem o tom chvíli uvažoval i já. Věděl jsem totiž, že to nebudu mít jednoduché. Tuhle myšlenku jsem ale velice brzy zahnal. Chtěl jsem reprezentaci maximálně pomoci."

To se mu povedlo. Česká republika vyhrála za výrazného Welschova přispění tři ze čtyř zápasů a může reálně pomýšlet na přímý postup na mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok právě ve Španělsku.

Jenže... "Pro Malagu začíná sezona 22. září španělským Superpohárem. Kdybych zůstal s národním týmem až do konce kvalifikace, připojil bych se k mému klubu až pět dní před oficiálním začátkem sezony. Vzhledem k tomu, že přicházím do nového prostředí, byla by to pro mě strašně těžká situace a proto jsem se snažil najít nějaký kompromis. S trenérem Hummlem jsme se domluvili, že odehraju čtyři zápasy a pak se připojím do přípravy Malagy."

Šestadvacetiletý křídelník se přesunul do Španělska v neděli večer. "A hned v pondělí ráno jsme odjeli mimo Malagu na první oficiální soustředění, na kterém se trenérovi hlásili všichni hráči včetně těch, kteří hráli na nedávném mistrovství světa," podotkl Welsch.

Jaké byly jeho první dojmy po prvních hodinách strávených v novém angažmá?

"Určitě zmíním hlavně skvělou organizaci a také hodně náročný program. Měli jsme dva dlouhé a velice náročné tréninky, dopoledne trval dvě a půl hodiny a večer tři hodiny. Dělali jsme spoustu věcí, protože času je málo, sezona se rozbíhá už o příštím víkendu."

Italský trenér Sergio Scariolo zapůsobil na Welsche pozitivně. "Co se týče basketbalu, určitě na mě udělal dobrý dojem. Tréninky jsou výborné, všechno je perfektně propracované a naplánované do sebemenších detailů a do poslední minuty."

Přestože je Welsch už třetím dnem mimo Českou republiku, o dění kolem národního týmu se i nadále intenzivně zajímá. "S hráči jsem stále v kontaktu," potvrzuje.

"Nedívám se na to tak, že nebudu v posledních dvou zápasech hrát. Bral jsem to tak, že jsem mohl odehrát alespoň čtyři zápasy a v nich jsem se snažil udělat všechno pro to, abych našemu týmu co nejvíce pomohl. Odevzdal jsem maximum."

V každém případě je jasné, že se Welsch ocitl v těžké situaci. "Není to pro mě příjemné. Nejsem naivní, abych očekával, že lidi mé situaci porozumí, protože ani nemůžou, jelikož v mé pozici nejsou. Jak ale říkám, já jsem se snažil udělat pro obě strany maximum a mít čisté svědomí."

Ještě v neděli odpoledne po návratu Hummlovy družiny z Belgie se telefonicky spojil s trenérem Malagy a hovořil s ním o možnosti dalšího setrvání u národního týmu. Scariolo byl však neústupný a trval na tom, aby Welsch odletěl do Španělska.

"S trenérem jsem o tom mluvil, ale on mi na to řekl, že jeho prvním zájmem je tým Malagy. Pro celý klub bylo neakceptovatelné, abych porušil dohodu, kterou jsme udělali předem, tedy že se k týmu připojím po čtyřech kvalifikačních zápasech. Navíc mi říkal, že by to pro mě nebyl dobrý začátek v novém klubu."

Vniveč přišla i iniciativa generálního sekretáře České basketbalové federace Miloše Pražáka, který se snažil celou situaci řešit se zástupci FIBA. Podle informací vedoucího reprezentačního týmu Dušana Štěničky sice FIBA apelovala na prezidenta Malagy, aby Welsche uvolnila, ale vypadá to, že se nic podobného nestane.

"V pondělí jsem obdržel zprávu od Dušana Štěničky, že probíhala nějaká jednání s prezidentem Malagy. Krátce po večerním tréninku jsem proto mluvil s naším trenérem a ptal jsem se ho, jestli ví o tom, že ČBF vede jednání s prezidentem klubu. On však říkal, že nic neví."

Welsch tedy bude sledovat snažení svých reprezentačních spolubojovníků na dálku. Dobře ví, že klíčové bude především středeční střetnutí s Maďarskem.

"Bude to hodně důležitý zápas a já ho samozřejmě budu s velkým zaujetím sledovat," zdůraznil Welsch.

"Myslím si, že máme natolik kvalitní tým, že můžeme Maďarsko porazit. První zápas v Maďarsku jsme zvládli bez Luboše a určitě je naprosto reálně v silách celého týmu, aby teď vyhrál domácí odvetu beze mě. Budu klukům držet pěsti a netrpělivě čekat na výsledek. Věřím, že to, co se úspěšně načalo, se také podaří úspěšně dokončit."

Očima hráčů

Luboš Bartoň: V první řadě si myslím, že by FIBA měla do budoucna udělat takové termíny, aby nekolidovaly s klubovou přípravou. Měla by si dát záležet na tom, aby do určitého data byly odehrány všechny reprezentační zápasy. Není přece možné, aby mistrovství světa skončilo 3. září a my jsme ještě o dva týdny později hráli kvalifikaci na Evropu. Tohle by měla být první věc, nad kterou by se FIBA měla zamyslet. My totiž nejsme jediná země, která řeší podobný problém, ale nemáme tolik kvalitních hráčů jako řada ostatních týmů a když takový problém nastane, tak nás tíží mnohem víc.

Co se týče Jirky, podle mě neměl moc na vybranou. Za Malagu ještě neodehrál ani minutu a jestliže s ním počítají do základní sestavy, je naprosto pochopitelné, že ho tam trenér Scariolo chce mít aspoň deset dní před prvním zápasem. Navíc Superpohár je ve Španělsku dost prestižní záležitostí, vždyť ho hrají čtyř nejlepší ligové týmy. Kdybych byl v podobné situaci já, asi bych jednal podobně jako Jirka. Aby totiž člověk riskoval své angažmá na další tři roky, to si každý musí pořádně rozmyslet.

Netroufám si odhadovat, jaký dopad bude mít Jirkův odjezd na náš tým. Oba dva zápasy, které nás čekají, budou velice těžké a důležité, zvláště ten první s Maďarskem. Asi nás bude trochu svazovat skutečnost, že jsme krůček od postupu a Jirka tady není. Na druhou stranu doufám, že pár hráčů se o jeho minuty na hřišti popere a budou se snažit ho co nejlépe zastoupit.

Ladislav Sokolovský: Pro Jirku je to určitě velice těžké. Po čtyřech letech se vrací z NBA do velice ambiciózního týmu, který patří v Evropě k nejlepším. Je ve složité pozici, protože musí strašně moc pracovat na tom, aby hrál v Malaze v základu. Proto si asi ani nemůže dovolit neuposlechnout příkaz klubu, který ho chce mít před sezonou k dispozici.

Jirkovým odjezdem jsme v každém případě ztratili výraznou oporu našeho družstva, která se významně podílela na tom, že máme tři vítězství a na našem současném umístění v tabulce skupiny C. Samozřejmě nám bude hodně chybět a nám nezbývá, než ho co největší bojovností nahradit. Nesmíme myslet na nic jiného, než na zítřejší zápas s Maďarskem, který rozhodně chceme vyhrát.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život je nefér, jak mám žít dál? Šampion UFC v slzách, přišel o ročního syna

30. dubna 2024  11:34

Už schytal spoustu tvrdých ran a úderů, nyní ale prožívá bolest nejtěžší. Francis Ngannou, bývalý...

PSG - Dortmund 0:1, hostům pomohlo i břevno, do finále je poslal Hummels

7. května 2024  20:45,  aktualizováno  23:48

Po jedenácti letech si opět zahrají finále Ligy mistrů ve Wembley. Fotbalisté Dortmundu zvládli i...

Z pekla do ráje, Ústí vyloupilo rivala. My hráli v tempu druhé ligy, soptil Grepl

7. května 2024  19:59,  aktualizováno  21:26

V děčínském bílém pekle se dostali do ráje. Ústečtí basketbalisté v předstihu oslavili Den...

V kádru rakouských hokejistů na MS je i útočník Rossi z Minnesoty

7. května 2024  19:46

Útočník Marco Rossi z Minnesoty nechybí v nominaci hokejistů Rakouska na mistrovství světa v Praze...

Hokejistou extraligové sezony je Filippi, v play off vládl Kacetl

7. května 2024  19:39

Nejlepším hokejistou extraligové sezony byl na slavnostním galavečeru v Praze vyhlášen Tomáš...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...