Kia Vaughnová v českém dresu

Kia Vaughnová v českém dresu | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vaughnová dala vale Praze, bude hrát za Fenerbahce Istanbul

  • 11
Kia Vaughnová se po pěti letech loučí s dresem basketbalového USK Praha a od nové sezony bude nastupovat za euroligové finalistky z Fenerbahce Istanbul. Informují o tom webové stránky tureckého multisportovního klubu.

Třicetiletá rodačka z newyorského Bronxu, která je od letošního roku držitelkou českého občanství a reprezentovala na mistrovství Evropy v Hradci Králové (průměry 16 bodů a 6 doskoků na zápas), míří na jednu z nejlepších klubových adres v evropském basketbalu.

Ve své předchozí kariéře působila Vaughnová v Izraeli (Ramat Hašaron a Elicur Ramla) či v Itálii (Taranto), až v Praze však našla svůj druhý domov - zdálo se, že už natrvalo. Nabídka od Fenerbahce však byla příliš lákavá.

Před dvěma lety významně pomohla USK k senzačnímu euroligovému triumfu, v dalších dvou sezonách nejlepší klubové soutěže kontinentu s českým celkem vybojovala čtvrtá místa. Na svou medailovou sbírku pak Vaughnová přihodila i pět národních titulů.

Svalnatá pivotka zároveň od roku 2009 působí v WNBA, kam ji draftovali New York Liberty jako osmou v pořadí. Léta 2013 až 2016 strávila ve Washington Mystics, letos se do celku z New Yorku vrátila.

Pro Fenerbahce bude 193 centimetrů měřící a 94 kilogramů vážící Vaughnová jednou z hlavních podkošových zbraní, turecký vicemistr ji nepochybně upřednostní před dvaadvacetiletou Tilbe Senyurekovou.

V USK, které se rozloučilo se zkušenou Ilonou Burgrovou, patrně dostane velký prostor švédská reprezentantka Amanda Zahuiová Bazoukouová, která je v WNBA rovněž hráčkou New York Liberty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž