Josef Potoček (vlevo) z Pardubic zakončuje na koš Jindřichova Hradce přes...

Josef Potoček (vlevo) z Pardubic zakončuje na koš Jindřichova Hradce přes Vojtěcha Nováka. | foto: Milan Kříček

Dirigent a dva výborní střelci. Na juniorské ME míří i tři Pardubáci

  • 0
Připravovali se ve Španělsku, Francii i Německu. Doma vyzvali Poláky a Slováky. Poctivé pilování souhry nyní chtějí zúročit čeští basketbaloví reprezentanti do 20 let i „naostro“. Výběr pod vedením trenérů Petra Czudka a Ladislava Sokolovského se v sobotu vrhne do evropského šampionátu. A ve finských Helsinkách u toho budou i tři mladíci Pardubic. S čím by chtěli uspět?

„Naší největší předností by měla být agresivní obrana a rychlá hra dopředu,“ odhadl v rozhovoru pro klubový web rozehrávač Viktor Půlpán a k jeho slovům se připojil rovněž křídelník Josef Potoček.

Skupina D

Sobota 16. 7. 12.45
Itálie - Česko

Neděle 17. 7. 17.30
Česko - Švédsko

Úterý 19. 7. 19.45
Belgie - Česko

„Budeme se rvát a bojovat o každý balón a nedáme soupeři nic zadarmo,“ slíbil Potoček.

Třetím z pardubické party, která figuruje na dvanáctičlenné soupisce, je pivot Martin Roub, který se na zbraních českého „nároďáku“ se svými spoluhráči shodl.

Další pardubický hráč David Škranc ve dvanáctce chybí, i když měl patřit k tahounům. Z reprezentační sezony ho vyřadila zlomená noha.

Češi hned na úvod vyzvou papírové favority „déčkové“ skupiny z Itálie. „V naší skupině se soustředíme především na zápasy proti Belgii a Švédsku, ale věřím, že jsme schopni porazit i Itálii,“ naznačil ambice Roub.

„Itálie bude podle mě nejtěžší soupeř, ale když budeme hrát naši hru a bez chyb, máme i na ně,“ věřil si i Půlpán.

Viktor Půlpán (vlevo)

Martin Roub (vpravo)

„Říká se, že Itálie je těžký soupeř, ale já si myslím, že dokážeme hrát s každým velmi vyrovnaně. Je to jenom o našich hlavách, buď se kousneme, nebo se sesypeme,“ řekl před mačem s konkurenty z Apeninského poloostrova Potoček, na jehož bodové příspěvky by se měl tým spoléhat.

„Moje role je stejná jako odmalička: jsem pan střelec. Když trenér zjistí, že se týmu nedaří střelecky, pošle mě na hřiště,“ prohlásil před odletem Potoček.

Česká mise je však skromná, po loňském šestém místě vyhlíží hlavně záchranu mezi 16člennou elitou.

Nominace české reprezentace do 20 let

Rozehrávači: Rostislav Dragoun (Opava), Viktor Půlpán (Pardubice)

Křídla: Marek Mareš, Kryštof Chaloupka (oba USK Praha), Filip Kroutil (Děčín), Daniel Klímek (NH Ostrava), Josef Potoček (Pardubice), Marek Sehnal (Prostějov), Matěj Svoboda (Nymburk)

Pivoti: Jakub Jokl (CBA/Šp.), Šimon Puršl (Zaragoza/Šp.), Martin Roub (Pardubice)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž