Johnson se vrátil, v hale bylo nadšení

Nymburk - Vzduchem prolétla slova: "Číslo pět - Ashante Johnson." Nabitá hala v tu chvíli explodovala. Nejlepšímu střelci minulé sezony v české lize se dostalo velkolepého přijetí při představování týmu Nymburka před utkáním Ligy FIBA. Loňská nymburská opora hrála první zápas doma po neúspěšném pokusu o průnik do NBA.

"Ne, nervozní jsem vůbec nebyl," řekl hráč, který nastoupil v základní sestavě.

Po vítězném rozskoku na začátku utkání se v úvodních čtyřech minutách nedostal pořádně k míči. Akce Nymburka chodily po druhé straně. Johnson neproměnil svou první trojku, měl dva rychlé fauly a po sedmi minutách střídal.

Do hry se vrátil po šesti minutách druhé části. Střelu z podkoše mu soupeř zblokoval, vzápětí perfektně přihrál na koš Nečasovi a třináct vteřin před koncem čtvrtiny to přišlo - vyfintoval obránce a svou trojkou vyvolal explozi v kotli fanoušků. Při odchodu do šaten stihl podpisem udělat radost fanynce.

Po přestávce sice rozskok prohrál, ovšem jinak se rozjel naplno. Za osm minut zvládl dvanáct bodů, včetně dvou trojek i koše v pádu. Na hřišti strávil celkem 25 minut, vedle čtyř faulů měl nejvíc doskoků z týmu (osm).

"Zatím se snažím zapracovat do týmu. Je to ale těžké, přišel jsem pozdě," řekl Johnson, když se vymanil ze zajetí lovců autogramů. "Je tu teď hodně skvělých hráčů a hra je rychlejší. Já se snažil získat si střelecké pozice, dobře bránit a doskočit pár míčů. Přizpůsobuji se své nové roli."

Johnson je křídlo. "Cítím se tam daleko lépe, než loni pod košem. Mám daleko víc volnosti."

Podle nymburského kouče Ježdíka se Johnson do Česka vrátil jako úplně jiný hráč. "Příprava v týmu NBA ho hodně ovlivnila, teď už je z něj klasické křídlo se všemi vlastnostmi, které k tomu patří. Podle mě ani před tím nebyl pivotem nebo podkošovým hráčem," říká trenér. "Jsem rád, že mu v Sacramentu pomohli se zlepšit."

Ashante Johnson
* Odvětví: basketbal
* Tým: BK ECM Nymburk
* Post: křídlo
* Narozen: 12.5. 1976
* Výška: 203 centimetrů
* Váha: 98 kilogramů
* Loni nejlepší střelec Mattoni NBL s průměrem 26,43 bodu na zápas.
* Letos se zkoušel v kempu prosadit do týmu Sacramenta v americké NBA.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž