Ústí n.L. - Nový Jičín: domácí Thomas útočí

Ústí n.L. - Nový Jičín: domácí Thomas útočí - Ústecký Thomas (uprostřed) proniká mezi novojičínskými hráči Reinbergerem (vlevo) a Sarovičem. | foto: MF DNES

Hrubý i Tomanec v Ústí nad Labem končí

Basketbalisté Ústí, kteří letos sestoupili z první ligy, ztrácejí dvě opory. Tomáš Hrubý odchází do týmu nováčka NBL Opavy, Jan Tomanec je před podpisem smlouvy se Sadskou.

Třicetiletý pivot Tomáš Hrubý v slezském týmu už v minulosti hrál, podle internetových stránek bkopava.cz má v Opavě působit nejméně rok. Smlouva mezi Sadskou a Tomancem by měla být dotažena v nejbližších dnech.

"Jsme s ním domluveni. Je to pohyblivý pivot, zrychlí naši hru. Navíc je slušný střelec i doskakovač, s tím jsme měli potíže," těší se na posilu Karel Forejt, kouč Sadské.

Vratislav Stavěl, trenér Ústí, si přál opory udržet.  "Ale co nadělám. Jsem na to zvyklý. Budu pracovat s hráči, které mám k dispozici."

V klubu byl zatím jen prozatímním koučem. "Měl jsem měsíc na rozmyšlenou, ale rozhodl jsem se dřív. U týmu už zůstanu," oznámil Stavěl. Jeho asistentem bude Dominik Feštr.

"A rád bych ho přesvědčil, aby i hrál. V minulé sezoně patřil v Litoměřicích k nejlepším, kdyby potrénoval, měl by i na nejvyšší soutěž. Teď je po operaci achillovky, uvidíme, jak se mu bude noha hojit," nechce nic uspěchat Stavěl.

Z kádru, který hrál loni NBL, zůstali v týmu jen Hanzlík, Slunečko a Koranda. "Ale o Hanzlíka prý také stojí Sadská, i Koranda někde jedná. S kým budeme hrát první ligu, se vyřeší asi až během srpna," předpokládá Stavěl.

Výběhy, doplňkové sporty a střelba. To je tréninková náplň Ústí do konce června. Po měsíční dovolené se příprava rozjede naplno.

"Bude to hodně o atletické průpravě, sehrajeme zápasy s týmy z NBL, abychom s nimi udrželi kontakt." Okamžitý návrat do nejvyšší soutěže ale kouč neplánuje. "To je nereálné. Musíme vybudovat jádro týmu, sehnat sponzora. Pak můžeme přemýšlet o návratu do NBL," dodal Stavěl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž