Houston Rockets - perspektiva i otazníky

Houston - Hlavní událostí léta bylo v Houstonu v každém případě jmenování nového kouče. Po dlouhých letech bude na lavičce týmu chybět Rudy Tomjanovich, který prodělal vážné onemocnění, a kterého Rockets nahradili Jeffem Van Gundym. Toho čeká práce s velmi perspektivním týmem, ale rozhodně nebude jednoduchá.

Bývalý kouč New Yorku je považován za špičku mezi trenéry NBA - je znám svou náročností na hráče a preferencí neúprosné obrany, týmového ducha a herní disciplíny, což zatím přednosti Rockets rozhodně nebyly. Všeobecně se očekává, že bude chtít mnohem více než v loňské sezoně postavit hru týmu na přítomnosti čínského pivota Yao Minga, který už za svůj nováčkovský rok stihl dokázat, že může být do budoucna - když ne nejlepším (Shaq?), tak určitě druhým nejlepším pivotem NBA. S tím má Van Gundy své zkušenosti - v New Yorku byl konec konců koučem Patricka Ewinga.

Pokud se Yaova hra bude vyvíjet nadále jako doposud, brzy ho bude každý tým v obraně muset zdvojovat. Yao je však schopen velmi dobře číst hru a dobře přihrávat volným spoluhráčům - na tom, jak budou nabídnuté šance proměňovat, závisí splnění letošní cíle, kterým je postup do play-off. Ten vloni Houstonu na poslední chvilku dost nešťasně unikl.

Zásadní otázkou zůstává, jak se novému kouči a stylu hry dokáže přizpůsobit hvězdný rozehrávač Steve Fancis. Jeden z nejtalentovanějších basketbalistů současnosti (jeho průměry 21 bodů, 6,2 doskoků a 6,2 asistencí mluví samy za sebe) je stejně jako jeho spoluhráč Cuttino Mobley zvyklý brát osud svého týmu po všech stránkách až příliš na sebe (což konec konců při jeho schopnostech není nijak nepochopitelné), ale jako dirigent hry bude zřejmě muset svůj obvyklý styl trochu pozměnit.

Velkou radost asi Van Gundymu nedělá situace kolem problémového Eddieho Griffina - talentované křídlo, které mělo mít jisté místo v základní pětce, řeší v současné době "osobní nebasketbalové" problémy a vedení Rockets ho dočasně suspendovalo. Navíc je už v podstatě jisté, že Houston podle svého nedávného prohlášení nevyužije opční právo na čtvrtý rok Griffinovy smlouvy a je dost dobře možné, že se letos bude muset bez něj obejít po celou sezonu.

Čisla k zapamatování:
29,0
To je průměr minut na zápas Yao Minga v sezoně 2002/2003. Dá se očekávat, že pod vedením kouče Jeffa Van Gundyho půjde toto číslo výrazně nahoru.

Předpokládaná základní pětka:
Steve Francis               21 bodů, 6,2 doskoků a 6,2 asistencí na zápas
Cuttino Mobley             17,5 b., 4,2 d. a 2,8 as. na z.
Eddie Griffin                   8,6 b., 6 d. a 1,1 as. na z.
Maurice Taylor               8,4 b., 3,6 d. a 1 as. na z.
Yao Ming                     13,5 b., 8,2 d. a 1,7 as. na z.
Předpokládaní náhradníci do základní rotace týmu:
Jim Jackson                   7,7 b. a 4,2 d.
Eric Piatkowski               9,7 b. a 2,5 d.
Adrian Griffin                  11 b. a 2,9 d.
Kelvin Cato                      4,5 b. a 5,9 d.
Bostjan Nachbar              2,1 b. a 2,4 as.
Moochie Norris                4,4 b. a 2,4 as.

Odešli:
James Posey                 (volný hráč)
Glen Rice                       (trejd)
Přišli:
John Amaechi                 (trejd)
Adrian Griffin                   (volný hráč)
Jim Jackson                   (volný hráč)
Eric Piatkowski               (volný hráč)
Mike Wilks                     (volný hráč)
 
Predikce ostatních týmů pro sezonu 2003/2004 najdete zde


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž