Veronika Šípová (vlevo) z USK Praha a Eliška Hamzová ze Žabin Brno bojují o míč, | foto: ČTK

Žabiny zase s Hamzovou. Mamince je podobná bojovností, vidí kouč

  • 1
Romana Hamzová byla jednou z prvních opor basketbalistek Žabin, získala s nimi devět ligových titulů a pouze prvenství v Eurolize jí v zelenobílých barvách klubu z Rosničky těsně uniklo - než se ho Žabiny v roce 2006 dočkaly, ukončila Hamzová o dva roky dřív kariéru. To už byla na světě její dcera Eliška. Právě ona nyní vrací známé basketbalové jméno zpět na vrcholnou scénu.

Eliška Hamzová je mládežnickou reprezentantkou, loni se prosadila na kempu Tomáše Satoranského a v 17 letech si letos krátce zahrála v nejvyšší soutěži i v ligovém finále proti USK Praha.

Eliška Hamzová coby jedna z nejlepších hráček na pražském kempu Tomáše...
Eliška Hamzová coby jedna z nejlepších hráček na pražském kempu Tomáše...

Eliška Hamzová coby jedna z nejlepších hráček na pražském kempu Tomáše Satoranského.

„Mamince je podobná svojí bojovností, po palubovce by jezdila po kolenou,“ porovnává Jan Bobrovský, který v Žabinách pracuje už s druhou generací rozehrávaček Hamzových.

„Eliška je bojovníkem k pohledání. Má velké předpoklady. Nadějných hráček máme v mládeži víc, ale některé třeba basket tolik nebaví. Eliška chce něčeho dosáhnout,“ dodává kouč.

Romana Hamzová se svými tehdy ještě malými dětmi.

Romanu Hamzovou, za svobodna Janálovou, kdysi přemluvil, aby se ujala rozehrávky. Křídelní hráčce se do toho nechtělo, ale i kvůli reprezentaci, která dirigentku postrádala, nakonec souhlasila a počínala si výborně.

Na závěr kariéry pak pomohla českému celku k stříbru na mistrovství Evropy v roce 2003 a o rok později byla na olympiádě v Aténách vyhlášena nejlepší rozehrávačkou turnaje.

To Eliška, se 182 centimetry o sedm centimetrů vyšší než maminka, je rozehrávačkou od dorostu. „Mamka mi dokáže dát radu a najít skulinku ve věcech, které bych třeba nikdy neodhalila. Poradí mi, jak a kam dát přihrávku,“ ocenila v jednom z rozhovorů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž