Gary Payton si vybral Miami Heat

  • 777
New York - Celkem poklidnou "okurkovou sezonu" v NBA narušily v minulém týdnu víceméně jen týmy Miami Heat a Chicago Bulls. Miami získalo ve svém tažení za titulem výraznou a zkušenou posilu - rozehrávače Garyho Paytona. Ten "vyslyšel" svého bývalého spoluhráče z Lakers Shaquillea O´Neala a podepsal s Heat jednoletou smlouvu.
Už sedmatřicetiletý Payton si v příštím roce vydělá 1,1 milionů dolarů - možnost vydělat si o něco více peněz vyměnil za možnost znovu bojovat s Shaqem o titul. V týmu Los Angeles Lakers předloni společně prohráli finálovou sérii proti Detroitu.

Shaq otevřeně loboval za příchod jednoho z posledních velkých jmen na trhu volných hráčů: "Jsme si velmi blízcí a když se za mě takhle postaví, je těžké říct ne," prohlásil Payton, kterému údajně nevadí spokojit se s rolí náhradníka za Jasonem Williamsem. Tato dvojice tedy nahradí střední rozehrávače Damona Jonese a Keyona Doolinga, kteří z Miami odešli.

Payton hrál vloni v Bostonu, kde měl průměry 11,3 bodů a 6,1 asistencí na zápas. Miami bude jeho pátým týmem v kariéře, za níž si udržel výborné průměry 17,6 bodů, 7,2 asistencí a 2 zisky na zápas. Za 15 sezon nastřílel více než 20 000 bodů.

Další zprávy:
Chicago Bulls získali litevského podkošového hráče ("vysoké křídlo") Dariuse Songailu, který s nimi podepsal dvouletou smlouvu (v příštím roce si vydělá 2,2 milionů dolarů). Songaila hrál v posledních dvou sezonách za Sacramento Kings (7,5 bodů a 4,2 doskoků na zápas).

Týmu Bulls se rýsuje velmi silná sestava, protože prodloužili smlouvu s Tysonem Chandlerem (údajně na 6 let za 64 milionů dolarů), jediný otazník tak stále zůstává nad nadějným pivotem Eddym Currym, který vloni odehrál svou dosud nejlepší sezonu, ale v závěru ho překvapily vážné zdravotní potíže.

Curry musel kvůli srdeční arytmii vynechat posledních 13 zápasů sezony a také play-off. Právě teď je tzv. "omezeným" volným hráčem a Bulls mají právo vyrovnat jakoukoli nabídku ostatních týmů, které však s celkem pochopitelnými obavami nemají moc velký zájem.

Pojišťovny odmítají Curryho pojistit, takže Bulls s ním nepodepsali prodloužení smlouvy a situace je teď taková, že Curry by měl pravděpodobně hrát příští sezonu za Bulls za tzv. "kvalifikační nabídku" (zjednodušeně řečeno poslední rok nováčkovské garantované smlouvy) a po sezoně bude "neomezeným" volným hráčem. V takovém případě se zatím zdá, že by Curry Bulls chtěl po sezoně opustit.

Generální manažer Bulls John Paxson však v pátek jasně prohlásil, že Bulls pustí Curryho na hřiště jen v tom případě, že podstoupí test DNA, který by určil, zda není geneticky disponován ke kardiomyopatii, což by mohlo mít v kombinaci s arytmií fatální následky. Curry však dosud test DNA velmi striktně odmítá.

"Náš názor je, že pokud s námi bude mít Eddy smlouvu a akceptuje kvalifikační nabídku, pak ho máme právo žádat o jisté věci, aby bylo jasné, zda je schopen hrát." Bulls žádali Curryho o test DNA už na jaře, což Curry odmítl. Na konci června dostal povolení hrát od losangelského kardiologa Davida Cannoma, ale "pojišťovna NBA" ho odmítla pojistit.

Curryho právní zástupce Alan Milstein test DNA zpochybňuje, prohlašuje, že Curry je zcela zdráv a že je dokonce odhodlán vynechat celou sezonu. Situace se pravděpodobně vyřeší během několika příštích dnů, protože tréninkový kemp Bulls začíná už 3.října.

Čtyřiadvacetiletý Vladimír Radmanovič prodloužil s týmem Seattle Sonics smlouvu o jeden rok, když podepsal "kvalifikační nabídku." Radmanovič, který v tomto týdnu neuspěl s týmem Srbska a Černé hory na Mistrovství Evropy, odehrál vloni za Sonics 63 zápasů a udržel si průměr téměř 12 bodů na zápas.

Hráči týmu Indiana Pacers Ron Artest, Jermaine O´Neal a Stephen Jackson byli v pátek odsouzeni k jednoroční podmínce, 60 hodinám veřejně prospěšných prací a finanční pokutě za svojí účast v loňské rvačce s fanoušky v zápase mezi Indianou a Detroitem.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž