Sandrine Grudaová z Fenerbahce Istanbul střílí přes ruku Anete Šteinbergaové z...

Sandrine Grudaová z Fenerbahce Istanbul střílí přes ruku Anete Šteinbergaové z USK Praha. | foto: FIBA

Basketbalistky USK čeká bitva o druhé místo ve skupině, hostí Fenerbahce

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká jedno z klíčových utkání sezony. Ve středu se doma na Královce postaví Fenerbahce Istanbul v boji o konečnou druhou příčku v tabulce základní skupiny a výhodu domácího prostředí pro play-off Euroligy.

Druhé místo nyní drží české mistryně jen o skóre, navíc první duel v Turecku prohrály 71:75, proto nutně potřebují odvetu vyhrát, ideálně o pět a více bodů.

„Zápas, který rozhodne o druhém místě ve skupině a výhodě domácího prostředí pro play-off. Věřím, že nás nezlomí zodpovědnost a že uvidíme pěkný a uvolněný basketbal,“ řekla trenérka Natália Hejková.

Pro její svěřenkyně bude zápas o to těžší, že se potřebují vzpamatovat z tvrdé rány, kterou jim před týdnem uštědřil lídr skupiny Kursk. Ten USK v Praze přehrál jednoznačně 73:49.

„Ten zápas se nám vůbec nepovedl, ale nesmíme z toho být zdrcené, protože důležitý zápas nás teprve čeká. Musíme se poučit a být na Fenerbahce připravené,“ upozornila nejlepší hráčka USK Sonja Petrovičová. „Byl to výbuch, ale teď musíme myslet na Fenerbahce,“ doplnila Hejková.

Její tým má Fenerbahce co vracet, jelikož s ním prohrál o čtyři body i duel o třetí místo v minulé sezoně. Naopak před dvěma lety Pražanky zdolaly Fenerbahce v semifinále a následně celou soutěž vyhrály.

Klíčovými postavami tureckého celku jsou americká střelkyně s maďarským pasem Alexandria Quigleyová, která dává v průměru přes 15 bodů na zápas, a podkošové duo Sandrine Grudaová, Jantel Lavenderová. Právě tato trojice rozhodla i prosincový duel s USK, když dohromady nastřílela 46 z celkových 75 bodů svého týmu.

Sandrine Grudaová (vlevo) z Fenerbahce Istanbul pod tlakem Aleny Hanušové z USK Praha.

USK však v Istanbulu většinu utkání vedl a výhru mu sebrala až nepovedená poslední čtvrtina, kterou Pražanky prohrály o deset bodů. Tentokrát se takovému výpadku budou snažit vyhnout.

Pokud totiž uhájí druhé místo, čeká je v play-off Salamanca či Bourges, v opačném případě by však vyzvaly nepříjemný ruský tým Orenburg.

Středeční utkání s Fenerbahce začne v Praze v 19:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž