Chorvatský basketbalista Dario Šarič po nepovedené akci.

Chorvatský basketbalista Dario Šarič po nepovedené akci. | foto: FIBA / ČBF

Nymburk jde v Eurocupu na Cibonu, potřebuje utnout neúspěchy

  • 3
Slavná Cibona Záhřeb a v jejím středu jeden z největších talentů současnosti Dario Šarič. Takové je lákadlo na středeční basketbalový večer. V Eurocupu je chorvatský celek výzvou pro české mistry Nymburka. Oba týmy do vzájemné bitvy půjdou pod tlakem posledních výsledkově nepovedených zápasů.

Cibona v prvním zápase Eurocupu doma podlehla Le Mans a o víkendu nestačila v Jadranské lize na Podgorici. Středočeši zase chtějí na domácí palubovce odčinit prohru z úvodního utkání skupiny A v Ostende z minulého týdne. Desetinásobným českým mistrům navíc náladu nezvedla ani následná porážka v utkání VTB ligy v Doněcku.

"Dvě porážky za sebou stačily, třetí nechceme. Musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom zápas s Cibonou vyhráli," prohlásil nymburský křídelní hráč Chester Tre Simmons, který úvodní duel v Belgii zmeškal kvůli zranění.

Simmons sice proti Ciboně už půjde do hry, ale podkošová sestava českých šampionů bude v prvním domácím zápase na mezinárodní scéně dál oslabena o kapitána Petra Bendu. Nymburk by proti Záhřebu rád najel znovu na vítěznou vlnu, případný další neúspěch by už hned na startu soutěže ohrozil jeho postupové šance ze základní skupiny Eurocupu, z níž projdou dál jen tři nejlepší týmy.

Cibona Záhřeb, to je slavná značka. Klub, v němž vyrůstal tragicky zesnulý rozehrávač Dražen Petrovič, získal na domácí scéně celkem 21 mistrovských titulů a v letech 1985 a 1986 ovládl i Euroligu. V posledních letech i vinou ekonomické krize zažívá postupný ústup ze slávy.

Nymburk Cibonu například v sezoně 2010/11 dvakrát dokázal porazit, když hostoval v Jadranské lize. Pro Středočechy to byl vůbec první skalp euroligového týmu v historii.

Duel mezi Nymburkem a Cibonou začne ve středu v 18:00 v hale nymburského sportovního centra.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž