Český basketbalista Pavel Pumprla (vpravo) s míčem, brání ho Srb Miloš Teodosič.

Český basketbalista Pavel Pumprla (vpravo) s míčem, brání ho Srb Miloš Teodosič. | foto: Reuters

Proti Italům se hrozně těžko hraje. Proto jsou hvězdy, uznal Pumprla

  • 1
Lille (Od našeho zpravodaje) - Zrovna on má v basketbalové reprezentaci pověst jednoho z nejlepších obranářů. A stejně i Pavel Pumprla muset mnohokrát jen bezmocně sledovat, jak italské hvězdy skórují. „Takhle to dělají celý turnaj. Věděli jsme o tom, ale hrozně těžko se hraje, když tam jste a oni přes vás dají těžkou střelu,“ řekl Pumprla po prohře 70:85. Česko na Eurobasketu čeká ještě duel o 7. místo proti Lotyšsku.

Kvarteto tvořené třemi výtečnými hráči z NBA (Bargnani, Belinelli, Gallinari) a draftovaným Gentilem navrch nastřílelo Česku 63 bodů. To je příděl! „Proto jsou takové hvězdy,“ uznal Pumprla. „Dělali jsme, co jsme mohli. Ale oni si občas hodně těžkými střelami získali náskok ve třetí čtvrtině. A to se pak těžko dohání.“

Italské hvězdy nebyly ani bez motivace, ani bez sil, že?
Nepůsobili tak. Přizpůsobili tomu i svůj styl: neběhali příliš rychle do brejků, hráli dlouhé útoky, stříleli později. Nebyl to styl, kde by se předřeli – a to jim vyhovovalo.

Čistě hypoteticky: byla by třeba Litva, přece jen s méně kvalitními individualitami, schůdnější?
Možná jo, možná ne. Litva by zase více bojovala, oni žádné zápasy nevzdávají. Trošku jsme si mysleli, že pro Itálii třeba tenhle zápas nebude mít takovou prestiž. Možná to tak i brali, ale na nás to stačilo.

A teď vás čeká boj o olympijskou kvalifikaci s Lotyši. Malé finále?
Musíme se na to připravit jako na každý zápas předtím. Máme jim co vracet po těsné porážce ve skupině a chceme jim to vrátit; do pátku se dáme dohromady a pro výhru uděláme vše.

Mělo by jít o hratelnějšího soka než Itálii, že?
Podle jmen určitě. Víme, co od nich čekat, hráli jsme proti sobě a snad to bude z naší strany povedenější zápas než dnes. A když bude, snad vyhrajeme.

Turnaj končí duelem buď, anebo...
Pro nás byl klíčovým zápasem každý následující; nechybělo moc a nemuseli jsme ani postoupit ze skupiny. Ale je pravda, že zbývá poslední zápas: chceme získat to, pro co jsme sem přijeli. Snad se nám podaří zkoncentrovat a připravit.

Olympijská motivace láká hodně?
Rozhodně. Do olympiády je daleko, ale kvalifikace je náš cíl a nechceme se spoléhat na to, že ji bude hrát všech osm týmů (pokud by jednu ze skupin pořádala Evropa). Chceme si to vyhrát tady, spravedlivě na hřišti.

Kudy tedy k vítězství? V čem je síla Lotyšů?
Mají hodně střelců z dálky, v tom jsou nejnebezpečnější; nebojí se rychle vystřelit v prvních vteřinách útoku. Musíme si dávat pozor na návrat do obrany a na pár individualit, co na perimetru mají. A pohlídat je lépe než v prvním zápase.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž