Česká basketbalistka Emma Čechová (vlevo) útočí v zápase s Řeckem.

Česká basketbalistka Emma Čechová (vlevo) útočí v zápase s Řeckem. | foto: fiba.com

Umí čtyři jazyky, chce se učit i čínsky. O osmnáctileté světoběžnici Čechové

  • 0
Lublaň (Od našeho zpravodaje) - Vedle mateřské češtiny ovládá i francouzštinu, němčinu a angličtinu, koketovala s latinou, ráda by do sbírky přidala španělštinu a čínštinu. „Jazyky mě baví, čím víc jich umíte, tolikrát jste člověkem. A necítíte se pak tak svázaně,“ vysvětluje stále teprve 18letá Emma Čechová, jedna z výrazných tváří basketbalové reprezentace na probíhajícím mistrovství Evropy. Kromě toho studuje práva, narodila se v Belgii, kde do osmi let vyrůstala, žila i ve Vídni. Působivý a pestrý životopis, nemyslíte?

Jeho začátek předznamenal vstup Česka do Evropské unie v květnu 2004. Čechová přišla na svět o dva měsíce později právě v zemi, kde sídlí významné instituce této organizace. „Táta dostal nabídku pracovat jako ekonom pro Evropskou komisi,“ prozrazuje.

V Belgii rovněž začínala s basketbalem, kromě toho odmala vstřebávala různé řeči. Do takové míry, až se nyní usmívá: „Někdy se mi jazyky pletou, mám pocit, že neumím ani jeden na sto procent. Brácha taky mluví francouzsky, takže jsme líní, a když se bavíme česky a nevíme nějaké slovo, tak ho řekneme ve francouzštině.“

Nepochopitelný skandál, kudla do zad. Češky zuří kvůli zářezu rozhodčích

V patnácti se přestěhovala do Vídně, neboť mamka našla zaměstnání v tamní bance. V uplynulé sezoně oblékala dres brněnských Žabin.

Po vzoru rodičů, kteří jí fandí z tribuny i na aktuálním šampionátu, by si jednou ráda rovněž vyzkoušela pracovní – rozumějte basketbalové – uplatnění v zahraničí.

Zviditelnit se může díky kvalitním výkonům, které odvádí na probíhajícím evropském šampionátu. Češkám pomohla do čtvrtfinále, v němž reprezentantky podlehly Maďarsku 61:62 a v sobotu od 12.00 se v Lublani střetnou s Německem. Pokud zvítězí, zajistí si postup do kvalifikace o olympijské hry v Paříži v příštím roce a zítra si zahrají o konečné 5. místo.

Česká basketbalistka Emma Čechová brání Belgičanku Julii Allemandovou.

„Je fajn se na evropské scéně ukázat a nasbírat nové zkušenosti,“ pociťuje 195 centimetrů vysoká pivotka Čechová. „Zažívám jiný basket než mládežnický, mnohem rychlejší a agresivnější. Potřebuju být tvrdší, což se tady líp naučím.“

S případným novým angažmá by mohla spojit své přání osvojit si španělštinu. Tamní liga, v jejímž uplynulém ročníku působily i Petra Holešínská a Julie Reisingerová, totiž patří k nejkvalitnějším v Evropě.

„Španělsky bych se ráda naučila, pak mě taky láká čínština,“ překvapuje širokým rozhledem. „Chtěla jsem i latinu, přihlásila jsem se na ní v sedmé třídě, ale nešlo to, protože jsem pak nestíhala tréninky.“

Setřást žal a zase do práce. Bojovnost nestačí, Češky musí ukázat i kvalitu

Aktuálně musí sportovní kariéru prolínat se školní, studuje práva na Masarykově univerzitě v Brně. „Je to náročné, když si chcete odpočinout, nemůžete, protože se musíte učit. Všechny zkoušky jsem si dala na srpen a září, protože teď nic nestíhám.“

V sobotu proti Německu může díky jazykové vybavenosti odposlouchávat komunikaci soupeřek, vzhledem k tomu, že disponuje nejvytáhlejší postavou z české skvadry, bude potřeba i v prostoru pod koši.

„Mohou poskládat vysokou celou pětku,“ upozorňuje Čechová na fakt, že Němky mají osm z dvanácti hráček nad 184 centimetrů.

Česká basketbalistka Emma Čechová útočí na řecký koš.

Nicméně reprezentantky půjdou do klíčového duelu s vědomím, že sokyně před měsícem v přípravě na EuroBasket zdolaly poměrem 56:51. A právě Čechová se s deseti body a šesti doskoky vypracovala v nejvýraznější postavu národního celku v utkání.

„Ale moc nehrála jejich pivotka Marie Gülichová, neměly ještě několik dalších hráček, které bývají v základu, takže to určitě bude výzva. Navíc už cítíme únavu, po chvilce běhu jsme už docela mrtvé. Musíme sebrat ještě poslední síly a věřit, že vyhrajeme. Budeme se muset soustředit a podat co nejlepší výkon, hlavně hrát agresivně v obraně.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž