Tragédie u Ingolstadtu 7. června 1993. Dražen Petrovič byl okamžitě mrtvý.

Tragédie u Ingolstadtu 7. června 1993. Dražen Petrovič byl okamžitě mrtvý. | foto: Profimedia.cz

Tragédie v průtrži mračen. Před 25 lety vyhasl život Dražena Petroviče

  • 15
V takovém dešti se za volantem nevyplácí riskovat. Jenže občas... Přesně před čtvrtstoletím, 7. června 1993, to na dálnici u německého Ingolstadtu přehnala maďarská modelka Klara Szalantzyová. Na havárii nejvíce doplatil její partner. Dražen Petrovič. Jeden z nejlepších evropských basketbalistů na místě zemřel, bylo mu 28 let.

Dlouhá cesta z polské Vratislavi, kde Chorvaté krátce předtím odehráli kvalifikační turnaj o evropský šampionát, se z dobrodružství proměnila v tragédii.

Malý Volkswagen Golf skončil zaklíněný pod nákladním vozem, jehož řidič krátce předtím nezvládl situaci, dostal smyk a zatarasil cestu. Szalantzyová i její kamarádka Hilal Edebalová utrpěly těžká zranění, ale přežily. Petrovič doplatil na to, že si chtěl pohodlně pospat, a tak zůstal nepřipoutaný. Proletěl předním sklem. Sérii nárazů nemohlo vydržet ani mladé tělo v perfektní kondici.

Odešel hráč, který předznamenal vlnu Evropanů v NBA. Pověstný byl svou přesnou střelbou ze střední a delší vzdálenosti. 

Už ve dvaceti letech nastřílel v jugoslávské lize v jediném utkání do té doby nevídaných 112 bodů - ze 60 pokusů z pole se trefil čtyřicetkrát.

A v zámořských statistikách dodnes září jeho bezmála 44procentní úspěšnost za tři body. Vynikal však i drzými nápady, jimiž překvapoval protivníky a získával si diváky.

S basketbalem Dražen začínal v rodném Šibeniku, když se motal kolem staršího bratra Aleksandra „Aca“ Petroviče, rovněž slavného basketbalisty. 

Od roku 1984 exceloval Dražen Petrovič po čtyři sezony v dresu Cibony Záhřeb, dvakrát jí pomohl vystoupat na evropský trůn. Podobně zářil v dresu Realu Madrid, kam přestoupil v roce 1988. 

Po jedné sezoně ve španělském velkoklubu odešel do NBA. V dresu Portland Trail Blazers se trápil, výměna do New Jersey Nets v lednu 1991 mu však umožnila rozkvést, stal jednou z velkých ofenzivních hvězd.

„V NBA jsem se naučil jednu věc: spoléhat se sám na sebe. Nikdo vás dopředu tlačit nebude,“ glosoval své trápení a následný úspěch. „Ale já nejsem někdo, kdo by jen tak zúčastnil. Vím, že se to někomu nelíbí, ale bude se s tím muset smířit. Evropané do NBA patří,“ hovořil o své průkopnické roli.

Celou svou kariéru byl vůdčí osobností národního týmu - nejprve Jugoslávie, v jejíchž barvách vybojoval tituly mistra světa a Evropy a bronzovou (1984) a stříbrnou (1988) olympijskou medaili. 

Ze stříbrné olympijské medaile se radoval i v roce 1992 v Barceloně v dresu Chorvatska, když ve finále jeho tým padl se slavným americkým Dream Teamem. 

Krátce předtím válka přetrhala Petrovičovo přátelství se srbskými hvězdami v čele s Vladem Divacem. Ke smíření mezi bývalými spoluhráči však už nikdy nemohlo dojít...

Na těchto 35 akcí Dražena Petroviče se nejvíce vzpomíná:

Na palubovce možná vypadala jeho hra lehce, až nezodpovědně. Za tím vším však stála poctivost v tréninku. „To on mě naučil, co je to profesionál,“ vzpomíná na Petroviče spoluhráč Kenny Anderson. „Byl první na tréninku a odcházel poslední. Mít ho po boku byla radost, situaci mi dost usnadnil.“  

Na „basketbalového Mozarta“ se nezapomíná ani čtvrtstoletí po jeho smrti. V roce 2002 byl ve Springfieldu uveden do Síně slávy NBA a v rodném Chorvatsku má vlastní muzeum i několik soch. Jméno Dražena Petroviče nese také basketbalová hala v Záhřebu. 

Jeho náhrobky v Šibeniku i v Záhřebu slouží dodnes jako poutní místo pro fanoušky a basketbalisty bez ohledu na národnost.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž