Momentka z bělehradského derby Crvena zvezda - Partizan

Momentka z bělehradského derby Crvena zvezda - Partizan | foto: Profimedia.cz

Šéf srbského basketbalu: Partizan potrestáme, ale FIBA byla poražena

  • 2
Srbský basketbal teď žije olympijskou kvalifikací mužů v Bělehradě, ale prezident tamní federace Dragan Djilas v pátek písemně okomentoval probíhající při mezi Mezinárodní basketbalovou federaci FIBA s pořadateli Euroligy a Eurocupu.

Djilas konstatoval, že pokud si Výbor FIBA Europe vyžádá trest pro Partizan Bělehrad za podání přihlášky do příštího ročníku Eurocupu, Srbská basketbalová federace ho udělí.

Zároveň však rozhodně není spokojen s tím, kam dospěla kauza o podobu evropské basketbalové scény.

Do Eurocupu se pro sezonu 2016/17 přihlásilo celkem 24 účastníků. To se nelíbí FIBA a její kontinentální odnoži FIBA Europe, prosazující svou Basketbalovou Ligu mistrů. Týmy míní sankcionovat.

Jak šel spor?

FIBA vs. Euroliga

Národní basketbalové federace obeslala FIBA Europe dopisem, ve kterém její výkonný ředitel Kamil Novák žádá akci vůči týmům přihlášeným do Eurocupu.

Znění textu uniklo z Řecka, srbský prezident Djilas obsah svými slovy potvrzuje.

A co o krocích FIBA soudí?

„Informace od FIBA, že německé, italské, španělské, ruské a další kluby, které nejsou účastníky Euroligy, se zúčastní Ligy mistrů, se ukázaly jako nepravdivé,“ konstatuje Djilas.

A dodává: „Jak se věci nyní mají, je jasné, že ve válce s Euroligou zažívá FIBA jednoznačnou prohru.“

Následně se první muž srbského basketbalu veřejně ptá: „Vede nás to ke konkrétním otázkám na politiku FIBA Europe. Strčíme hlavu do písku a budeme předstírat, že se nic neděje, anebo ve shodě se skutečností naši politiku změníme a budeme bojovat za evropský basketbal? Budeme pokračovat v politice trestání a suspendací, po kterých zůstane basketbal v nejsilnějších zemích jako Španělsko, Litva, Itálie, Řecko, Rusko, Srbsko bez silné domácí soutěže? Protože bez klubů, které se účastní Euroligy a Eurocupu, přestane mít velká většina národních lig v silných zemích smysl.“

Dragan Djilas

V další partii svého textu je Djilas dokonce osobní: „Mám ještě jednu otázku. Co, pane Nováku, jako výkonný ředitel FIBA Europe, a pane Demireli, prezidente FIBA Europe, stejně jako další činovníci FIBA Europe uděláte s ohledem na to, v jaké situaci se nacházíme? Cítíte za aktuální stav svou odpovědnost a máte v úmyslu přijmout ji a učinit konkrétní kroky?“

Své prohlášení pak Dragan Djilas ukončil přáním, že se z extrémně komplexní, citlivé a složité situace dostane evropský basketbal co nejdřív.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž