Pardubický trenér Dino Repeša a střelec DeMarco Dickerson

Pardubický trenér Dino Repeša a střelec DeMarco Dickerson | foto: David Šváb / ERA Basketball Nymburk

Čtvrtí. Pardubický kouč Repeša: Do finále bylo blíž než k bronzu

  • 1
Kdepak, v okleštěné sestavě bez zraněných tahounů Rikiče a Vyorala to v sérii o bronz proti loňskému šampionu z Nymburka prostě nešlo. Pardubičtí basketbalisté schytali v obou odehraných duelech vysoké osmnáctibodové porážky — teď v sobotu v odvetě před svými fandy na Dašické 81:99, a sezonu tak završili na čtvrté příčce. Což je ale mimochodem nejlepší výsledek za poslední tři sezony, (pofidérní) „bramboru“ měly Pardubice předtím v covidovém ročníku 2019-20, kdy se nestihla ani celá nadstavba a zrušilo play off.

„Musím říct, že jsme byli blíž finále než třetímu místu,“ připomněl trenér Východočechů Dino Repeša dramatické semifinále s Děčínem (porážka 3:4 na zápasy). „Dva hráči z první pětky byli ‚out‘, Čolak měl ještě v pátek teplotu, Šafarčík kotník jako meloun, ale chtěl nastoupit... Z tohoto pohledu jsme nepředvedli špatný výkon, kluci udělali maximum,“ hodnotil kouč pardubické utkání.

Zatímco ve čtvrtek v Nymburce si Beksa s úvodní půlí poradila velmi slušně a složila se až po pauze, tentokrát na palubovce tápala od zahajovacího rozskoku.

„Ten špatný začátek v podstatě rozhodl,“ mínil Repeša. „Ve druhém poločase jsme se sice vrátili zpátky na rozdíl osmi bodů, ale už jsme neměli dost hráčů, abychom se s tak silným Nymburkem bili v těsné koncovce,“ konstatoval s dovětkem, že sedmizápasové čtvrtfinále i semifinále pro řadu borců v kádru znamená cennou zkušenost.

Pivot Kamil Švrdlík, kapitán Beksy, byl po neúspěšné víkendové bitvě hodně zklamaný. Finiš sezony si rozhodně představoval jinak. „Doma jsme i v průběhu play off odehráli skvělé zápasy, s našimi fanoušky jsme se chtěli rozloučit vítězstvím a protáhnout sérii až do pondělí,“ řekl. „Myslím si, že jsme na Nymburk měli i v tom oslabení, v jakém jsme byli, jenže jsme potřebovali hrát jiným stylem, což jsme vůbec nezvládli,“ doplnil.

Kde byl podle něho problém? V nenaplněném předsevzetí, že mužstvo do mače vpadne s enormním zápalem do hry. „Nymburk se pak uklidnil, naopak my jsme nebyli schopni bránit tak, jak bychom potřebovali,“ shrnul Švrdlík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž