Detroit udolal Indianu a je ve finále

  7:01
Detroit - Basketbalisté týmu Detroit Pistons dokázali v šestém utkání finále Východní konference NBA udolat Indianu Pacers 69:65 a radují se z konferenčního titulu a postupu do závěrečného finále, ve kterém se utkají s vítězem západu Los Angeles Lakers. Indiana téměř po celé utkání vedla, ale v závěru neodolala náporu Pistons, vedenému Richardem Hamiltonem.
Finále Východní konference:
Detroit - Indiana 69:65 (konečný stav série 4:2)
(11:23, 16:10, 19:17, 23:15)

Série dvou vynikajících obran, ale o poznání slabších útoků, vyvrcholila utkáním, které atakovalo rekordy play-off NBA v nízkém počtu nastřílených bodů, ale dramatičností vynahradilo chyby a střelecké nezdary. Indiana i přes velké zdravotní problémy opor podala statečný výkon, po celý zápas vedla, ale v závěru neodolala náporu domácích Pistons.

Detroit zahájil utkání katastrofální střelbou a Indiana byla dlouho jasně lepší - v jednu chvíli vedla až o 14 bodů, když domácí trefili jen 5 z prvních 31 střel (!) a vypadalo to, že se chystají zopakovat nevydařené utkání č.4. Ve druhé čtvrtině ale došel střelecký prach i hostům a dlouho se zdálo, že ani jeden z týmů nepřekoná za poločas hranici 30 bodů - to změnily až tří rychlé trojky v koncovce (dvě z nich Indiana), ale "rekord" přesto padl.

Indiana totiž vyhrála první půli 33:27 a celkových 60 bodů je nejméně, kolik bylo kdy za první půli v zápase play-off nastříleno. Pacers si v úporné bitvě i nadále udržovali mírný náskok a domácí se stále nedokázali dostat do vedení. To se jim poprvé a defintivně povedlo až v dramatickém závěru, když za vyrovnaného stavu 59:59 čtyři minuty před koncem Ron Artest po souboji udeřil do obličeje Richarda Hamiltona a ten proměnil 2 trestné hody za nesportovní faul.

Rasheed Wallace navíc po vyhození z autu přidal skvělý smeč po útočném doskoku a Pistons získali čtyřbodový náskok během jediného útoku a nakonec ho v podstatě udrželi až do závěrečného klaskonu. Hamilton přidal svým typickým způsobem klíčový koš minutu a 13 sekund před koncem (na 65:61), a když Artest minul smeč přes Bena Wallace, Tayshaun Prince (přestože se mu v celé sérii střelecky vůbec nedařilo) potvrdil své pevné nervy a 43 sekund před koncem zvýšil střelou zdálky na rozdíl šesti bodů.

Hostující Jermaine O´Neal, který i přes zranění kolena podal heroický výkon, ještě snížil na 63:67, ale Artestova dalekonosná trojka 13 sekund před koncem minula cíl a Detroit si vzal oddechový čas. Hosté se soustředili na obranu klíčových hráčů a chtěli co nejrychleji faulovat, ale Pistons je překvapili přihrávkou pod koš Benu Wallaceovi, který zasmečoval a definitivně rozhodl.

Hamilton, tentokrát bráněný po většinu zápasu Artestem, se dlouho nemohl prosadit, ale přece jen poosmé v řadě překonal dvacetibodovou hranici, když za poslední čtvrtinu nastřílel 9 ze svých 21 bodů. Ben Wallace byl i přes několik "minel" v úvodu nakonec druhým nejlepším střelcem týmu (12 bodů a 16 doskoků, 6/16 z pole), Rasheed Wallace přidal také double-double 11 bodů a 11 doskoků.

Dlouho se vůbec nedařilo Chaunceymu Billupsovi, který až do čtvrté čtvrtiny nedal ani jediný koš z pole, ale v pravou chvíli trefil dva důležité koše a dohromady nastřílel 10 bodů - jeho střelba z pole však byla jen 2/13. Prince přidal jen 7 bodů (3/12), ale podobně jako Billups v důležitých chvílích.

Velkou oporou hostů byl i přes zranění O´Neal (20 bodů a 10 doskoků), slušný výkon tentokrát znovu odvedl Austin Croshere (12 bodů). Ron Artest přidal 11 bodů a 10 doskoků, ale po slibném začátku netrefil svých posledních 6 střel. Anthony Johnson, který velmi brzy nahradil na palubovce zraněného Jamaala Tinsleyho, přidal 9 bodů. Téměř vůbec se neprosadil Al Harrington, kterého tentokrát kouč Carlisle zařadil do základní pětky, velmi málo byl vidět i Reggie Miller.

Detroit vyhrál i přesto, že jeho střelba byla nakonec pouhých 33%, a to především díky výbornému útočnému doskakování (15 doskoků oproti 6 hostů). Indiana na tom nebyla se střelbou o moc lépe (36%) a výsledných 134 bodů obou týmů je jen o 4 více než je současný rekord play-off NBA. Finále proti favorizovaným Lakers začíná Detroit na jejich palubovce v Los Angeles, a to v neděli 6.června. Lakers v letošním play-off doma ještě neprohráli.

Střelci:
Pistons
- R.Hamilton 21, B.Wallace 12 bodů a 16 doskoků, R.Wallace 11 bodů a 11 doskoků, Billups 10, Prince 7, Williamson 6, Hunter 2
Pacers - J.O´Neal 20 bodů a 10 doskoků, Croshere 12, Artest 11 bodů a 10 doskoků, A.Johnson 9, R.Miller 6, A.Harrington 4, F.Jones 2, Bender 1

střelba: 32,9% - 36,4% (trojky: 4/9 - 6/21)
trestné hody: 11/15 - 11/15
doskoky: 48 - 41 (útočné 15 - 6)
asistence: 17 - 17
fauly: 18 - 20
získané míče: 7 - 7
ztráty: 13 - 15
bloky: 4 - 7
body z protiútoků: 4 - 5
body zpod koše: 26 - 16
22076 diváků

Rasheed Wallace slaví s fanoušky postup týmu Detroit Pistons do finále NBA.

JSME VE FINÁLE!!! Radují se basketbalisté Detroit Pistons (vpravo Tayshaun Prince, vlevo Richard Hamilton) po výhře nad Indianou.

Reggie Miller (vlevo) z Indiany brání detroitského útočníka Tayshauna Prince.

A TEĎ HURÁ NA LAKERS! Detroit Pistons porazili Indianu a jsou ve finále NBA. Postup oslavují i Tayshaun Prince (vlevo) s Chaunceym Billupsem.

Indianského forvarda Ala Harringtona (ve žlutém) nechce nechat vystřelit Ben Wallace z Detroit Pistons.

Ben Wallace drží nad hlavou trofej pro vítěze Východní konference NBA. Detroit Pistons ji získali po výhře nad týmem Indiana Pacers.

Ben Wallace z Detroit Pistons smečuje v posledním utkání Východní konference v sezoně 2003/04. Jeho tým v něm porazil Indianu.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Euro 2024: Los skupin, program zápasů, postupový klíč, stadiony

10. června 2024  16:31

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

EURO 2024 ONLINE: Národní tým letí do Německa. S Ševčíkem, chybí Krejčí

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  13.6 11:26

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale začíná už v pátek 14. června zápasem domácího Německa se Skotskem. V...

Reprezentace odletěla bez Krejčího, dostal povolení řešit přestup do Girony

13. června 2024  11:16

Aktualizujeme Den před startem mistrovství Evropy a pět dnů před úvodním zápasem s Portugalskem odcestovala česká...

Přesuny v MotoGP. Bastianini a Viňales budou jezdit za Tech3

13. června 2024  10:01

Ital Enea Bastianini a Španěl Maverick Viňales budou od příští sezony jezdit v MotoGP za tým Tech3...

Priske zamával, jeho asistent Friis povýšil. Kam se teď vydá Sparta?

13. června 2024  9:56

Že by chtěl zrovna tohle řešit, když konečně po dlouhých letech vyléčí fotbalovou princeznu? Jen co...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...