Děčín hrál skvěle, uznal Pavel Beneš

  11:50aktualizováno  12:07
Děčín - Děčínští basketbalisté ve středu podruhé v letošní sezoně prohráli, ale diváci jim tleskali. Ocenili způsob, jakým jejich tým vzdoroval favorizovanému Nymburku. Ve šlágru 7. kola Mattoni NBL byl na severu Čech k vidění výborný basketbal, o což se rovným dílem zasloužili oba soupeři. "Byl to nejlepší zápas, který jsme zatím hráli," prohlásil nejlepší střelec utkání, nymburský lídr Guillermo Diaz.

Nymburk přijel na děčínskou palubovku v pozici neporaženého lídra tabulky a tu také nakonec potvrdil. Na své sedmé vítězství v letošním ročníku Mattoni Národní basketbalové ligy se ale hodně nadřel.

Neuhlídali Sanderse

"V Děčíně je to vždycky těžké. Domácí hrají fantastický basketbal a bojují po celých čtyřicet minut," řekl na adresu severočeského klubu nymburský rozehrávač Pavel Beneš, s jedenácti body jeden z pěti dvouciferných střelců vítězů. Ti sice během utkání pouze dvakrát prohrávali, ovšem o dva body museli bojovat až do konce.

"Co se týče náročnosti, myslím si, že se zápas v Děčíně určitě dá srovnat s naším předchozím domácím utkáním s Pardubicemi. V obou zápasech jsme museli zapnout na plné obrátky," přidal se Ladislav Sokolovský. "V Děčíně nás hodně vyhecovala atmosféra, která byla opravdu vynikající."

V úvodu druhého poločasu hosté po koších Diaze s Rančíkem zvýraznili svůj náskok až na patnáct bodů, jenže ani to jim k poklidnému závěru nestačilo. Trojky domácích rozehrávačů Jiráně a Sanderse totiž odstartovaly šňůru Děčína 12:2 a rozdíl ve skóre se rychle smrskl na pouhých pět bodů.

"Trochu jsme nepohlídali Levella Sanderse, který se na té šňůře domácích výrazně podílel," pokračoval Sokolovský. "Je to přesně to samé, jako s Pardubicemi. Víme, že jejich klíčovým hráčem je Ames, tady je to Levell Sanders a oba dva nám dají přes 25 bodů..."

S chválou na děčínského dirigenta přispěchal i Pavel Beneš. "Levell Sanders předvedl fantastický výkon, ovšem stejně tak třeba i Alda Jiráň nebo Futo. Děčín hrál opravdu výborně, ale mě to nijak nepřekvapilo. Doma hraje skvěle, Pavel Budínský je vynikající trenér, takže jsme věděli, že to bude těžké."

Úřadující šampióni definitivně rozhodli o svém triumfu až v posledních dvou minutách. Na Sandersovo snížení (78:81) odpověděl v následujícím postupném útoku svou čtvrtou trojkou Diaz a když tentýž hráč o chvíli později přidal tři trestné hody, bylo jasné, že Děčín ani tentokrát na Nymburk nevyzraje.

"Proti Děčínu si člověk nemůže být ničím jistý ani v případě, že vede o dvacet bodů. Domácí totiž hrají po celé utkání na 150%, a proto to taky chvíli před koncem bylo jen o tři body," podotkl Beneš.

"Já si myslím, že nakonec rozhodla intenzita v obraně a také to, že jsme se v útoku hodně snažili hrát pod koš," hledal klíčové momenty utkání Radoslav Rančík, se čtrnácti body druhý nejlepší střelec hostů.

Slovenský basketbalista odehrál v letošní sezoně všech sedm dosavadních zápasů a věří, že zdravotní problémy s ramenem, které jej provázely v závěru loňské sezony, už jsou zažehnány. "Už jsem na tom velmi dobře. Cítím se výborně, vždyť vyhráváme, takže se ani nemůžu cítit zle," pousmál se Rančík.

Z cenného vítězství měl velkou radost i jeho spoluhráč Guillermo Diaz. "Byl to nejlepší zápas, který jsme do té doby hráli," konstatoval muž, jenž proměnil jedenáct z osmnácti střel z pole (trojky 4/6), tři ze čtyř šestek a navrch doskočil sedm míčů.

"Bylo to pro nás skutečně velice těžké. Jsem však rád, že jsme dokázali hrát po celý zápas a nepřestali jsme ani v závěru, kdy Děčín snížil na rozdíl pěti bodů."

Jiráň: Nemáme se za co stydět

Děčínští basketbalisté odehráli před svými fanoušky povedenou partii. Ze svého výkonu mohli mít velice dobrý pocit, ovšem zklamání z porážky bylo z jejich tváří jasně patrné.

"Určitě jsme zklamaní, ale Nymburk je prostě Nymburk, takový soupeř dokáže potrestat každou naši chybu," pokrčil rameny třiadvacetiletý rozehrávač Aleš Jiráň. "My se ale za náš výkon rozhodně nemusíme stydět, odvedli jsme kvalitní práci."

Děčínský odchovanec patřil k nejlepším hráčům výběru trenéra Budínského. Nastoupil v základní sestavě a k velmi dobré obraně přidal i nadstavbu v podobě dvanácti nastřílených bodů. Proměnil čtyři ze sedmi střel z pole a dvě ze tří šestek, do statistik se zapsal i dvěma asistencemi a stejným počtem doskočených míčů.

"Celou dobu jsem věřil, že můžeme vyhrát, ale bohužel se to nepovedlo. Když ale budeme v takových výkonech pokračovat i v dalších zápasech, tak to bude jedině dobře."

Jiráň poprvé naskočil do kolotoče Mattoni NBL v loňské sezoně. Zasáhl do šestnácti zápasů, v nichž odehrál dohromady 145 minut (průměr 9,1 na utkání). Letos zatím dostává od trenéra Budínského mnohem více příležitostí a důvěru mu splácí velice kvalitními výkony.

Celkem čtyřikrát byl v základní sestavě a průměrně nastřílí v každém střetnutí 6,4 bodu. "Určitě si to užívám, kdo by si takovou příležitost neužíval," svěřil se Jiráň. "Jsem moc rád, že můžu hrát, každý takový zápas je pro mě jen přínosem. Doufám, že budeme co nejvíc vyhrávat."

Na palubovce byl hodně vidět i reprezentační pivot Jakub Houška. "Taky seš tak utahanej, jako já?" rozesmál se jeden z klíčových hráčů Děčína, když usedal krátce po uplynutí 40. minuty na střídačku, aby se podělil o své dojmy z právě skončeného duelu.

"Já se cítím docela špatně. Zápas byl hodně náročný, s podkošovými hráči soupeře to bylo dost těžké. A taky trochu vyhecované, hlavně s Rado Rančíkem a Englickým. Ale užil jsem si to, i když nás utkání stálo hodně sil."

Houška odehrál bezesporu své nejlepší střetnutí v dosavadním průběhu sezony. K patnácti bodům přidal jedenáct doskočených míčů a zaznamenal tak svůj první letošní double-double.

"Byl jsem na tento zápas hodně nahecovaný a chtěl jsem ho vyhrát. Prohráli jsme o dvanáct bodů, ale kdybychom v některých fázích utkání trochu líp bránili, tak to mohlo vypadat jinak. Dali jsme skoro 80 bodů, což je celkem dost, ale dostat 91 bodů je moc."

Druhá porážka v sezoně by však neměla děčínské basketbalisty nijak negativně poznamenat. "Spíš si myslím, že nám takovýhle výkon před dalšími těžkými zápasy s Libercem, Pardubicemi a USK Praha pomůže," míní Houška.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Edmonton si poradil s LA a slaví postup, Dallas porazil Vegas

2. května 2024  7:15,  aktualizováno  7:39

Ve dvou středečních zápasech play off hokejové NHL slavily výhry domácí celky. Edmonton i díky...

Vinícius, posel boží. Nestydí se plakat před lidmi, ale góly má radši

2. května 2024  7:32

Tak trochu nebrazilský Brazilec. Na jednu stranu lehce náladový a na hřišti vyčuraný, s míčem od...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  2.5 7:11

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Hrubého hec před El Nordikem: Vyřadíme-li Děčín, půjdu do Na lovu. A co Houser?

2. května 2024  5:56

Natřískané haly, špičkování, ostré souboje i vyhrocené situace mezi hráči a fanoušky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...