Darko Miličič

Darko Miličič | foto: AP

Vyhořel v NBA, neuspěl mezi rybáři. A tak se zkusí poprat s kickboxem

  • 10
Darko Miličič se do historie NBA, nejlepší basketbalové ligy světa, zapsal jako jeden z největších omylů draftu. Velký potenciál vůbec nenaplnil ani v jednom ze šesti týmů, kde nastupoval. Teď se rozhodl udělat za svou basketbalovou kariérou tlustou čáru. Nově se bude snažit prosadit jako kickboxer.

Miličičově basketbalovému odkazu určitě škodí fakt, že byl draftován v roce 2003, kdy se sešel jeden z nejsilnějších ročníků v historii. Z první pozice byl vybrán LeBron James, jako třetí Carmelo Anthony, čtvrtý Chris Bosh a pátý Dwyane Wade. Všechno velké hvězdy. Že v posloupnosti chybí dvojka? Ano, právě z té pozice zvolil Detroit Miličiče.

Na srbského pivota byl hned ze začátku vyvíjen velký tlak. Čekalo se, že bude podávat výkony na úrovni zmíněných hvězd. Jeho hra jako by se však do NBA vůbec nehodila. Navíc neměl ani ideální přístup a rychle začalo být jasné, že tento výběr se Pistons vůbec nepovedl. Příliš je to však netrápilo, protože hned v jeho debutové sezoně vyhráli titul.

V Detroitu měli s náladovým Srbem trpělivost ještě dvě sezony. Pak už ho poslali do Orlanda. Na Floridě dostal Miličič více prostoru a ukázal, že z něj může být alespoň průměrný hráč, který dokáže být svému týmu prospěšný. Přesto se se dva roky znovu stěhoval, tentokrát do Memphisu.

I v dresu Grizzlies vydržel dvě sezony, poté přišlo krátké intermezzo v New Yorku, následované třemi roky v Minnesotě. Právě tam prožil Miličič asi nejúspěšnější období své kariéry. Tu však završil až nedůstojně. Jeho bilance na poslední štaci v Bostonu? Jeden zápas, pět minut, jeden doskok.

Frustrovaný Miličič pak oznámil vedení týmu, že odjíždí do Srbska starat se o svou nemocnou matku a už se nevrátil. Nakonec však sám přiznal, že jeho matka měla jen menší zdravotní problémy a opravdový důvod jeho odchodu to nebyl.

Během své kariéry se možná nejvíce “proslavil“ během rozhovoru po reprezentačním utkání svého Srbska proti Řecku. Rozlícený začal velice hrubě nadávat na tři italské rozhodčí a několikrát zopakoval, co provede s jejich matkami a dcerami…

Po svém odchodu z NBA to 213 centimetrů vysoký gigant nejdřív zkoušel ve zcela nečekaném odvětví - jako sportovní rybář. Loni se zúčastnil rybářského turnaje v Itálii, jinak o něm však nebylo vůbec slyšet. To se změnilo až teď.

Upozornit na sebe chce jako kickboxer.

Devětadvacetiletý Srb je však zatím spíše opatrný a oficiálně se chystá jen na jeden zápas, jehož výtěžek poputuje na charitu.

„Abyste se stali profesionálem, musíte tvrdě trénovat, hodně toho obětovat a být stoprocentně oddaný,“ uvedl na tiskové konferenci světové asociace kickboxu. „Myslím, že na té úrovni ještě nejsem. Ale chci pomoci potřebným a já i můj soupeř dáme do souboje všechno.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž