Czudek: Porážka o čtrnáct je lichotivá

  8:22
Nymburk - O něco déle než poločas mohli basketbalisté Prostějova doufat, že potrápí pozměněnou skvadru mistra v jeho hale. Pak nymburský favorit naplnil svou roli a odrazil se k vítězství 93:79. Na bitvu prvního s druhým bylo zvědavo 1500 lidí, což znamená vyrovnání nymburského rekordu z pátého finále uplynulé sezony.

Hala se zaplnila už víc než půlhodinu před zápasem. Zhruba stovka fanoušků přijela z Prostějova a i díky jejich produkci všemožného rámusu získal duel naprosto dokonalou kulisu.

Domácí příznivci byli zřetelně nejvíc natěšeni na sezónní premiéru Ashante Johnsona, nastoupivšího v základu a v dresu s přelepenou jmenovkou. Když hned v úvodu sebral v obraně míč, přelétl hřiště a zarval míč do koše, hala explodovala. I jeho další koše měly jasně nejhlučnější odezvu. Americké křídlo nakonec nasázelo za 34 minut při střelbě 16/9 dvacet bodů, nejvíc z týmu.

"Jeho návrat je pro nás další výzvou," podotkl kouč ČEZ Nymburk Michal Ježdík. "Budeme chtít maximálně využít jeho silných stránek."

Ty Johnson demonstroval hlavně v první půli proti krajanu Palmerovi, když se neohroženě prosazoval průniky pod koš. Naopak ze čtyř trojkových pokusů v zápase neproměnil ani jeden.  

Johnson bude do vyřešení záležitosti s českým občanstvím pro Maurice Whitfielda právě s rozehrávačem mistra obsazovat dvoučlennou americkou kvótu. Mimo hru tak minimálně dočasně zůstane Adam Hess, s 55 body proti Ústí čerstvý rekordman Mattoni NBL. Letošní posila mužstva trávila Vánoce doma v USA a vrátí se až pátého ledna.

Kouči Prostějova Predragu Benáčkovi způsobila starosti hned první čtvrtka, kdy si pivot Adžič (210) připsal za pět minut dva fauly a jeho záskok Andruška (204) měl v mžiku tři.

Nakonec se vyfauloval za devět minut hry a hosté museli místy vyžít s podkošovou dvojicí Callahan – Lukjanec (oba 203). Pětatřicetiletý veterán Lukjanec, svými úniky velmi platný, se stal s 20 body nejlepším střelcem mužstva.

Hostům na pivotu chyběl zraněný Okáč a měli na této pozici těžkosti. O posílení kouč zatím neuvažuje. „Každý zásah do mužstva v sezoně muže být nebezpečný, ale ještě uvidíme.“

Právě hra do koše a pod košem byla důležitým faktorem první půlky. Zatímco domácí hlavně díky kvalitní exekuci hry do osobní obrany odsud měli 19 střel (proti 18 z dálky) a 26 bodů, soupeř jen 10 (proti 26 z dálky) a 12 bodů.

Při dálkových pokusech (dvojky 12/4, trojky 14/4) však vykazoval nízkou úspěšnost a Nymburk pak po doskoku, ale také po ziscích v obraně těžil body z rychlého přechodu do protiútoku.    

Prostějov prohrál první půli i na doskoku – 13:24. "Je to jedna z věcí, kterou musíme zvlášť proti takovému soupeři zlepšit. A je to záležitostí nás všech na hřišti. Když ubráníme a necháme doskočit, je to vždycky špatné," řekl rozehrávač Petr Czudek.

Domácí nasbírali do půle 9 útočných doskoků a celkově vyhráli zápas na doskoku 41:27. "Takový rozdíl na vítězství stačí," dodal Benáček. Doskakovací premiant ligy za minulou sezonu Callahan v utkání posbíral za 28 minut jen tři míče.

Benáček, ještě zkraje roku 2003 trenér Středočechů, viděl na straně Nymburka dvě zásadní výhody. "Mají Zídka a taky dva kvalitní rozehrávače. My jednoho a nemáme tak možnost střídat."

Petr Czudek se nicméně snažil a především v první půlce s využitím clon pivotů v horním postavení zleva i zprava řádně provětrával nymburskou obranu. "Museli jsme při jeho bránění vždycky vybírat to menší zlo. Jestli nechat Petra buď vniknout pod koš, nebo riskovat trojky ostatních hráčů," poznamenal Michal Ježdík. 

Ten nechtěl Czudkovi nechat vůbec vydechnout a nechal ho nahánět po celém hřišti. Jak Whitfieldem, tak také Sokolovským. "Začínal na něm ten, kdo byl právě nejblíž. Hlavní bylo zastavit rychlý rozjezd jejich útoku."

Pro vývoj zápasu byla zásadní druhá čtvrtka. V ní Nymburk vedl už 30:19, pak Prostějov nasadil zónu, využil absence snajprů Hesse s Mujagičem a stáhl na 34:36. Callahan mohl smečí i srovnat, jenže napálil ji do obroučky.

"Tam se to lámalo. Nymburk dal vzápětí trojku, po timu další dvě a ještě jednu střelu z dálky přidal Nečas," shrnul Benáček. Byl to trochu paradox – Nymburk měl v zápase trojkovou bilanci 25/6, ale právě tato jediná sekvence úspěšné distanční střelby mu stačila k vybudování základny k vítězství.

"V první půlce nám pomohl i tlak v obraně a rotace většího počtu hráčů," doplnil Ježdík. Jeho tým odehrál zápas v osmi hráčích (Prostějov v sedmi). Na křídle musel znovu vypomáhat rozehrávač Beneš. Pivota Aleše Chána, nejnovější posilu, trenér zatím nenasadil.

V úvodu rozhárané třetí čtvrtky plné chyb hosté ještě stáhli před pauzou patnáctibodovou ztrátu na 53:46, dál se však nedostali. Domácí byli po 25 minutách opět na koni – 67:46.

"Ztratili jsme koncentraci a disciplínu v útoku a soupeř nás rychle trestal z protiútoků. My jsme se naopak pomalu vraceli do obrany. S Nymburkem si ale nejde dovolit vůbec žádný výpadek," řekl Benáček.

Jeho prodloužená ruka na hřišti Petr Czudek označil 14bodovou porážku po domácí prohře o 34 bodů z úvodu sezony za lichotivý výsledek. "Ale chtěli jsme je potrápit víc."

Za co nejlepší závěrečné skore bojoval velmi viditelně David Palmer. Nejen deseti doskoky, ale za jasně rozhodnutého stavu i odvážnou a rozhodnou smečí proti hromotluku Jiřímu Trnkovi. Jakoby chtěl naznačit: Příště to bude jiné… 

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Muhamad Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...