Co na Sadskou? Hrát rychle, říká Slowiak

  11:26
Praha - Čtyřmi zápasy pokračuje dnes odpoledne 34. kolo Mattoni Národní basketbalové ligy mužů. Největší pozornost bude nepochybně upřena do Nového Jičína, kde dojde k souboji třetího Geofinu s čtvrtým Děčínem, zajímavý duel by měl být k vidění i v Ostravě, kam míří Nymburk. Zítra je na programu poslední utkání mezi Libercem a Sadskou.
Liberec - Sadská

Liberec - Sadská - Momentka ze zápasu basketbalové ligy Liberec - Sadská. | foto: Roman ČejkaMF DNES

Geofin Nový Jičín - BK Děčín
(12. 3. v 17 hodin)

Novojičínští basketbalisté v minulém kole potvrdili, že se jim v současné době daří především na útočné polovině hřiště. V posledních čtyřech zápasech mají průměr 100,3 bodu na utkání, přičemž Ostravě v sobotu nastříleli dokonce 106 bodů. "Naši hráči jsou v dobré pohodě, zejména po dobrém výkonu a vítězství nad Ostravou," podotkl tiskový mluvčí klubu Milan Dvořák.

Zatím však není úplně jisté, zda hostitelé nastoupí v kompletní sestavě. "Pelikán a Walker jsou zasaženi virózou a užívají antibiotika," řekl dále Dvořák. Prognóza je ale optimistická: "Předpokládáme, že do zápasu budou připraveni nastoupit."

Předchozí vzájemný zápas na severu Čech hráčům Nového Jičína vůbec nevyšel, po jednoznačném průběhu jej prohráli o 18 bodů.

"Máme Děčínu co oplácet," vyhlásil trenér Zbyněk Choleva. "Hrajeme doma a doufám, že navážeme na poslední solidní výkon. Děčín má velmi silný tým, navíc posílený o druhého nejlepšího střelce NBL Thomase. Budeme se snažit o maximální důraz v obraně, bez kterého se bude s Děčínem těžko vyhrávat."


. CHAT

basketbalových fanoušků

Náročnou bitvu očekává i křídelník Štěpán Reinberger. "Určitě to bude těžký zápas, protože Děčín to na nás umí. Budeme jim však chtít oplatit vysokou porážku z jejich palubovky. Klíčem bude dobrá obrana a vypořádání se s jejich nepříjemnou obranou."

Severočeši o víkendu opět potvrdili, že mají velké potíže s udržením konstantní výkonnosti. Poslední Ústí sice porazili, avšak na dobrý výkon z předchozího kola (vítězství v Ostravě) rozhodně nenavázali.

"Utkání v Novém Jičíně bude jako vždy velmi těžké," míní generální manažer Pavel Stara. "Nás momentálně nejvíce trápí zdravotní stav družstva a asi až před utkáním bude rozhodnuto, kdo nastoupí. Přesto chceme v Novém Jičíně zanechat dobrý dojem, předvést kvalitní výkon, a pokud bude šance, porvat se o výhru. K tomu bude potřeba odhodlání všech hráčů, velká bojovnost po celé utkání a sebevědomí."

NH Ostrava - ČEZ Basketball Nymburk
(12. 3. v 17.30)

Ostravě se poslední dvě utkání příliš nevyvedla, alespoň co se týče výsledků. Nejprve ve své hale prohrála s Děčínem a poté neuspěla ani v Novém Jičíně. "Jsem spokojený s tím, že jsme dali 88 bodů, ale samozřejmě nespokojený s tím, že jsme jich obdrželi 106," řekl trenér František Rón po porážce na palubovce Geofinu.

To obhájci titulu potvrdili skvělou formu i proti předposlednímu Kolínu. Nováčka soutěže od samého začátku jednoznačně přehrávali (první čtvrtina skončila 23:8, po prvním poločase byl stav 61:27) a v pohodě si dokráčeli pro 32. výhru v sezoně. V posledních čtyřech zápasech, které odehráli v domácím prostředí, přitom nastříleli v průměru 101,5 bodu a dostali jen 59,8 bodu!

Přesto se musejí mít na pozoru: dva ze tří letošních vzájemných zápasů s Ostravou totiž rozhodli až v úplném závěru. První utkání vyhráli jen o tři body, ve druhé polovině ledna pak v ostravské hale vstupovali do koncovky pouze s pětibodovým náskokem a definitivně je uklidnila až Mackova trojka z konce 39. minuty.

BK Ústí n. L. - Synthesia Pardubice
(12. 3. v 18 hodin)

Ústečané mají za sebou povedenou partii - v derby s Děčínem drželi s favorizovaným sokem krok až do poloviny závěrečné čtvrtiny, nicméně ani velice kvalitní výkon jim nestačil k zisku čtvrtého vítězství v sezoně. V utkání s Pardubicemi by jistě velice rádi navázali na vzájemný zápas z poloviny listopadu, kdy ve své hale nebyli daleko od senzačního vítězství a prohráli o jediný koš.

"Zdá se, že se celek Pardubic po trenérské výměně a mnoha změnách v kádru konsolidoval a patří mezi přední týmy Mattoni NBL," poznamenal trenér posledního týmu tabulky Jan Šedivý. "Kádr tvoří osm kvalitních hráčů, vhodně doplněných talentovaným mládím. Tým výborně diriguje Levell Sanders." Klíčový muž Synthesie však v posledních dvou zápasech nenastoupil a zřejmě nebude hrát ani dnes.

A Plus OHL-ŽS Brno - USK Praha
(12. 3. v 18 hodin)

Pro obě družstva půjde o velice důležitý zápas. Nůž na krku mají zvláště vysokoškoláci, kteří jsou na deváté příčce, tedy mimo pozice zaručující účast v play-off, a na sedmé Brno momentálně ztrácejí tři body. Pokud na Moravě uspějí, jejich šance na postup do vyřazovací části se zvýší, v opačném případě to už budou mít velice složité.

Předchozí utkání v Brně se odehrálo jasně v režii A Plus. "Poslední vysoké vítězství nad USK nás může stavět do role favorita, ale musím zdůraznit, že tento zápas se nám nadmíru vydařil a podobnou produktivitou i výrazným rozdílem ve skóre jsme se mohli zatím pochlubit málokdy," připomněl trenér Zdeněk Hummel utkání, které jeho svěřenci vyhráli suverénně 99:66.

"USK je houževnatý soupeř s vynikajícími Američany Wagnerem a Plattem, přičemž i Kotas, Vukotič, Dvořák, stejně jako mladí odchovanci mohou zazářit a jsou odhodláni učinit pro dosažení vytýčené mety vše, co bude v jejich silách. Věřím ale, že totéž platí také o nás a že těžkou bitvu zvládneme."

Kondoři Liberec - BK Sadská
(13. 3. v 18 hodin)

Poslední šance. Právě tak vnímají liberečtí Kondoři důležitý čtvrteční souboj se Sadskou. Jestliže totiž chtějí přiživit naději na postup do play-off, není pro ně jiné cesty, nežli zvítězit. "Náš tým stojí před zápasem o naději. Případná prohra se Sadskou by znamenala konec reálných nadějí na play-off a my uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom tomu zabránili," prohlásil liberecký kouč Jan Slowiak.

Potěšující zprávou pro domácího trenéra je zlepšující se zdravotní stav Ladislava Tótha a Jiřího Černoška - oba by už měli zasáhnout do hry. "Doufáme, že nás nebude brzdit zdravotní stav našich klíčových hráčů a budou schopni týmu pomoci," věří Slowiak. "Všichni jsou ochotni pro udržení naděje něco skousnout. A co na Sadskou? Hrát rychle."

Zálusk na dva body však budou mít pochopitelně i hosté. "Je to pro nás důležitý zápas," řekl trenér Karel Forejt. "Jsem přesvědčen, že Liberec je velice silný tým a udělá vše, aby se na nás dobře připravil. Navíc je stále ve hře o postup do osmičky. My musíme podat maximální výkon zejména v obranné fázi. Věřím, že se vrátíme k solidní hře a navážeme na výkony z předcházejících kol."

Předehráno: Prostějov - Kolín 92:88

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi potřetí vyhráli, čeká je Rakousko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  15.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Basketbalistky 3x3 se díky výhře nad Chile udržely v boji o postup na OH

16. května 2024  19:07,  aktualizováno  21:10

České basketbalistky mají po úvodním dni olympijské kvalifikace ve hře 3x3 bilanci jedné výhry a...

Úchvatný zápas číslo 7! Ústí explodovalo a poprvé v dějinách je ve finále

16. května 2024  20:15,  aktualizováno  21:06

Strhující, úchvatné, epické. Ze sedmého zápasu se ústečtí basketbalisté dostali do sedmého nebe....

To už je na psychologa! láteřil Veselý. Po porážce s Karvinou se styděl i omlouval

16. května 2024  20:43

Sám nechápal, co se po změně stran stalo. Jeho svěřenci během šesti minut přišli o vedení, ve...

Schauffele vstoupil do golfového PGA Championship rekordním kolem

16. května 2024  20:24

Ve velkém stylu vstoupil do druhého majoru sezony PGA Championship golfista Xander Schauffele....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...