Chavis zničil Spartu a je hvězdou kola

  17:43aktualizováno  18:29
Praha - Excelentní výkon novojičínského rozehrávače Williama Chavise ozdobený novým střeleckým rekordem Mattoni NBL byl bezesporu největší událostí 19. kola nejvyšší domácí basketbalové soutěže. Chavis nasázel pražské Spartě 61 bodů, a o šest bodů tak překonal dosavadní rekord nymburského křídelníka Adama Hesse.

Hvězdy kola

1. William Chavis (Mlékárna Kunín)

Fenomenální! Excelentní! Jedinečný! Americký rozehrávač hájící dres Mlékárny Kunín předvedl v prestižním duelu proti Spartě Praha to nejlepší ze svého umění a svým výkonem zvedal ze sedadel nejen novojičínské diváky, ale i své spoluhráče. Pro domácí bylo jeho úchvatné galapředstavení nádhernou pohádkou, pro hosty naopak ošklivým hororem.

Chavis trefil hned ve třetí minutě během dvaadvaceti vteřin dvě trojky a do konce první čtvrtiny přidal ještě dalších sedm bodů. Ve druhém hracím období přispěl k jednoznačnému vedení svého týmu dvanáctibodovým příspěvkem a ve třetí desetiminutovce přidal na své konto dalších šestnáct bodů!

Za rekordem nymburského křídelníka Adama Hesse v té chvíli zaostával o čtrnáct bodů. V závěrečné desetiminutovce mu stačilo na jeho vyrovnání pouhých pět minut a pak to přišlo: v čase 36:20 trefil svou jubilejní desátou trojku a nový rekord byl na světě! V závěru domácí hrdina přidal ještě další tři body a když patnáct vteřin před koncem opouštěl palubovku, vychutnával si hlasitý a dlouhotrvající potlesk nadšených diváků.

Jen 174 cm vysoký Američan byl v sobotu k neudržení. Celkem proměnil dvacet ze sedmadvaceti střel z pole, když do sparťanského koše nasázel deset trojek. Na čáře trestného hodu se při svých dvanácti pokusech zmýlil pouze jednou, navíc mezi své spoluhráče rozdal sedm finálních přihrávek. Konečná bilance tedy zní: 61 bodů a 7 asistencí! Fenomenální! Excelentní! Jedinečné!

Připravujeme: Článek o střeleckém rekordu Williama Chavise

2. Admir Alič (USK Praha)

V klíčovém utkání o šesté místo dovedl spolu s Pavlem Bosákem vysokoškoláky k důležitému vítězství. V první čtvrtině se rozehřál pěti body, stejně si vedl i ve druhé části hry. Domácí družstvo v těchto chvílích táhl především Bosák, který v prvním poločase nastřílel přesně dvacet bodů - polovinu všech bodů USK!

Po přestávce od něj převzal štafetu Alič. Ve třetí čtvrtině zaznamenal prvních osm bodů svého týmu a na začátku závěrečné desetiminutovky rozjel pěti body šňůru 8:0, po níž se Pražané dostali do dvoubodového vedení. Nakonec byl s osmadvaceti body nejlepším střelcem zápasu, když proměnil osm ze sedmnácti střel z pole a jedenáct ze třinácti trestných hodů.

3. Craig Callahan (BK Prostějov)

Prostějovští basketbalisté se na výhru nad A Plus ŽS pořádně nadřeli. Během úvodních tří čtvrtin vedli nejvýše tříbodovým rozdílem a o svém dvoubodovém zisku definitivně rozhodli až v poslední minutě. K největším tahounům domácího celku patřil již tradičně Craig Callahan.

Nastřílel sedmnáct bodů (střelba z pole 7/14), nejvíce ze všech hráčů Prostějova, ale především kraloval v podkošovém prostoru. V souboji dvou nejlépe doskakujících hráčů Mattoni NBL předčil brněnského pivota Petra Bendu o sedm doskoků (17 - 10), byť odehrál o čtyři minuty méně, navíc se v obraně blýskl i třemi bloky.

4. Michal Křemen (A Plus ŽS Brno)

Především jemu a Petru Bendovi vděčili hosté za to, že zůstali ve hře o vítězství až do poslední minuty. Michal Křemen předvedl v Prostějově velice kvalitní a všestranný výkon. S jednadvaceti body se stal nejlepším střelcem celého střetnutí, navrch doskočil sedm míčů, přidal šest asistencí a dva bloky.

Především ten druhý stál za to - Křemen si v předposlední minutě vyšlápl na domácího obra Kordiána Korytka! Celkem proměnil sedm z patnácti střel z pole (trojky 3/9) a čtyři ze šesti trestných hodů, ovšem ani jeho výborný výkon Brnu k vítězství ve vyrovnaném zápase nepomohl. 

5. Štěpán Vrubl (Handicap Brno)

Byl k neudržení, dělal co mohl, ale Handicapu to nakonec na třetí výhru v řadě za sebou nestačilo. Brněnský rozehrávač se v duelu s Ostravou odhodlal k dvanácti střelám z pole a po deseti z nich se měnilo skóre (trojky 2/3)! Vrubl proměnil i dva trestné hody a přidal osm asistencí, ale všechno bylo málo.

Tři a půl minuty před koncem znamenal jeho čtyřiadvacátý bod těsné vedení domácích (76:75). Jenže ti se v závěru zápasu zmohli pouze na jediný bod ze šestky, minuli poslední čtyři střely z pole a protože hostující pivot Zbyněk Pospíšil byl těsně před koncem úspěšný, nebylo co řešit.

Zklamání kola

1. Sparta Praha (celý tým)

"Z naší strany to byla tragédie," uvedl na tiskové konferenci po utkání v Novém Jičíně zklamaný sparťanský trenér Jaromír Geršl. Výkon svých svěřenců zhodnotil opravdu trefně. Hosté prohrávali po první čtvrtině o třiadvacet bodů a nechybělo mnoho, aby inkasovali stý bod již na konci třetí desetiminutovky!

Poslední čtvrtina už byla naprostou ostudou. Sparťané v ní proměnili pouze tři ze šestnácti střel z pole (18,8%) a prohráli ji propastným rozdílem 9:38! Celkem obdrželi 135 bodů a prohráli o 71 bodů, což v Mattoni NBL nemá obdoby. Sparta prohrála již sedmé utkání v řadě a šestá příčka se jí nebezpečně vzdaluje.

2. Pavel Novotný (SČP Ústí n. L.)

Zkušený podkošový hráč je v této sezoně s průměrem téměř patnácti bodů na zápas nejlepším střelcem Plynařů, ale v duelu s obhájci titulu to v žádném případě nepotvrdil. Proti kvalitní nymburské obraně se vůbec nedokázal prosadit a teprve podruhé v letošním ročníku nejvyšší domácí soutěže vyšel střelecky naprázdno.

V polovině listopadu loňského roku sice nasázel Nymburku na jeho palubovce pětadvacet bodů (5 trojek), ale tentokrát si na něj hosté dali velký pozor. Novotný během necelých čtyřiadvaceti minut minul všech osm střel z pole (trojky 0/5), připsal si dvě asistence, doskočil jediný míč, ale také čtyři ztratil. Koeficient užitečnosti -8 prozrazuje, že má za sebou nejhorší zápas v ústeckém dresu.

3. Ivan Čubela (Handicap Brno)

Předposlední tým prvoligové tabulky na konci ledna dvakrát za sebou vyhrál a v duelu s Ostravou si brousil zuby na další úspěch. Jenže bez vydatné pomoci jednoho ze svých elitních střelců to brněnskému týmu nevyšlo. Čubela se v utkání proti Nové huti trápil a na výsledku se to pochopitelně projevilo.

Dvoumetrový křídelník proměnil za dvaadvacet odehraných minut pouze jedinou z osmi střel z pole, přičemž z tříbodové vzdálenosti se netrefil dokonce ani jednou (0/5) včetně dvou nepřesných střel během posledních tří minut za nerozhodného stavu 77:77. Čubelův průměr se pohybuje okolo patnácti bodů na zápas a pouhé tři nastřílené body jsou jeho letošním minimem.

Moment kola

Zbyněk Pospíšil (NH Ostrava)

Nejvyrovnanější zápas kola mezi Handicapem Brno a Ostravou snad ani jeden tým nechtěl vyhrát. Na začátku 38. minuty domácí pivot Práznovský jedním trestným hodem vyrovnal, ale od té doby žádný z hráčů nemohl trefit koš. Rozuzlení přišlo až tři a půl vteřiny před koncem a postaral se o to uzdravený ostravský pivot Zbyněk Pospíšil.

"Věděli jsme, že můžeme držet míč až do konce utkání a snažili jsme se svůj útok zakončit co nejdéle," popisoval rozhodující okamžiky Pospíšil. "Juraj Gavlák najel pod koš, ode mě vypomohl Práznovský a když mi Juraj podal míč, byl jsem pod košem úplně sám." Pospíšilův koš byl pro Novou huť velice důležitý. Dvoubodový zisk totiž posunul Ostravu už na sedmé místo se ztrátou jediného bodu na šestý USK!

Zápas kola

Mlékárna Kunín - Sparta Praha (135:64)

Většinou na toto místo patří vyrovnané a dramatické zápasy, v nichž se o vítězi a poraženém rozhoduje až v posledních vteřinách. Tentokrát to však neplatí. Na spanilou jízdu Mlékárny Kunín v čele s famózním rozehrávačem Williamem Chavisem totiž budou všichni aktéři sobotního utkání bezpochyby hodně dlouho vzpomínat.

Úřadující vicemistři chtěli svému soupeři vrátit listopadovou porážku z Letné. A to se jim povedlo i s úroky. Po první čtvrtině vedli o třiadvacet bodů, ve druhé části hry se rozdíl ve skóre zvýšil o dalších osm bodů. Druhý poločas Mlékárna vyhrála dokonce o čtyřicet bodů! Vítězství posunulo domácí tým na druhé místo za suverénní Nymburk, naopak Sparta klesla až na devátou příčku.

Statistiky 19. kola Mattoni NBL:

Nejužitečnější hráči:
1. William Chavis (Mlékárna Kunín) 66, 2. Štěpán Vrubl (Handicap Brno) 36, 3.-5. Petr Benda (A Plus ŽS Brno), Michal Křemen (A Plus ŽS Brno) a Craig Callahan (BK Prostějov) 30, 6. Denis Mujagič (Synthesia Pardubice) 29, 7. Admir Alič (USK Praha) 26, 8.-9. Pavel Bosák (USK Praha) a Fred Warrick (Mlékárna Kunín) 25, 10. Juraj Gavlák (NH Ostrava) 23

Nejlepší střelci:
1. William Chavis 61, 2. Admir Alič 28, 3. Pavel Bosák 25, 4.-5. Denis Mujagič a Štěpán Vrubl 24, 6.-7. Michal Křemen a Peter Práznovský (Handicap Brno) 21, 8. Petr Benda 20, 9. Fred Warrick 19, 10. Rahsaan Ames (Synthesia Pardubice) 18

Nejvíce doskoků:
1. Craig Callahan 17, 2.-5. Pavel Bosák, Petr Benda, Faron Hand (NH Ostrava) a Věroslav Sucharda (Handicap Brno) 10, 6.-8. Václav Hrubý (USK Praha), Aleksandr Tanaskovič (Sparta Praha) a Jiří Trnka (Synthesia Pardubice) 9, 9.-10. Radoslav Rančík (ČEZ Basketball Nymburk) a Sherman Rivers (BK Sadská) 8

Tříbodové pokusy:
1. William Chavis 10/15, 2. Pavel Bosák 4/6, 3. Pavel Kubálek (SČP Ústí n. L.) 4/9, 4.-5. Marijo Bošnjak (Mlékárna Kunín) a Djordije Lukič (Handicap Brno) 3/3, 6. Tomáš Eisner (SČP Ústí n. L.) 3/5, 7. Juraj Gavlák (NH Ostrava) 3/7, 8. Igor Majoroš (Sparta Praha) 3/8, 9.-10. Michal Křemen a Denis Mujagič 3/9

Nejvíce asistencí:
1. Štěpán Vrubl 8, 2. William Chavis 7, 3.-4. Michal Křemen a Pavel Beneš (ČEZ Basketball Nymburk) 6, 5.-9. Václav Hrubý, Denis Mujagič, Fred Warrick, Petr Czudek (BK Prostějov) a Petr Bohačík (NH Ostrava) 5, 10. Tomáš Tóth (USK Praha) 4

Novojičínský rozehrávač William Chavis.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...