České hráčky překonaly prokletí druhých míst

  • 5
Ankara - České basketbalové reprezentantky se konečně dočkaly zlatých medailí. Osmkrát skončily druhý, ať už coby federální tým nebo předloni jako český výběr. Neúspěšnou sérii překonaly v neděli vítězstvím nad Ruskem. "Co mám nejvíce ocenit? Vůli celého týmu po zvratu i v okamžicích, kdy se nám nedařilo," řekl trenér Jan Bobrovský.

Také v dnešním finále v Ankaře to přitom dlouho vypadalo, že český tým zlaté prokletí nezlomí. "Do druhého poločasu jsme šly s cílem, že se musíme pokoušet mnohem častěji střílet z tříbodového území. Dobrý signál daly Večeřová, Vítečková a Němcová," řekla novinářům Hana Machová.

Tým si pak podle ní začal mnohem více věřit a postupně se mu podařilo stáhnout ztrátu. "Závěr, ten už byl velmi hektický. Měli jsme štěstí, že se mi podařilo trojkou vyrovnat a Eva Němcová vítězné dílo dokonala. Jsme nesmírně šťastné," řekla Machová.

Mužské vedení české výpravy prolomilo tradici a na rozdíl od finále v Řecku si po sedmi zápasech vyměnilo špinavé košile za čisté.

"V Řecku nám košile štěstí nepřinesly, tak jsme udělali změnu. A ta nám nakonec vyšla. Zvrat byl fantastickým výsledkem bojovnosti celého týmu," uvedl asistent trenéra Lubor Blažek.

Nesmírnou spokojeností zářil i trenér Jan Bobrovský. "Konečně se nám podařilo Rusko na velké soutěži porazit. Před šesti lety jsme na mistrovství Evropy s Ruskami prohráli ve čtvrtfinále, loni finálová prohra hodně mrzela," řekl a připomněl i letošní porážku Brňanek ve finále Evropské ligy v Samaře.


Po převzetí zlatých medailí dostala čestný úkol nejmenší hráčka týmu Michaela Uhrová. Tu vyzvedla nejvyšší česká basketbalistka Petra Kulichová na ramena a Uhrová nůžkami odstřihla tradiční nejcennější suvenýr, kterým je síťka z vítězného koše.

Oslavy před utkáním český tým neplánoval. "Nechtěli jsme urazit štěstí. Hlavně jsme ale rádi, že byl zápas v televizi a náš úspěch mohli vidět všichni příznivci basketbalu. A slavit zřejmě budeme až do rána," řekl vedoucí výpravy Jiří Hamza.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž