Ronen Ginzubrg, když vedl nymburské basketbalisty. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Nový kouč basketbalistů je z Izraele, Čechy povede Ginzburg

  • 31
Českou reprezentaci basketbalistů poprvé povede cizinec. Pavla Budínského, který na podzim dovedl národní tým na mistrovství Evropy k třinácté příčce, střídá Ronen Ginzburg z Izraele, jenž předtím působil sedm sezon v Nymburku.

Svaz odtajnil jméno nového hlavního kouče více než tři čtvrtě roku před začátkem kvalifikace o postup na evropský šampionát 2015. "Novým trenérem reprezentace se stává Ronen Ginzburg. Česká basketbalová federace se rozhodla angažovat trenéra národního týmu na plný úvazek," uvedl předseda ČBF JUDr. Miroslav Jansta v tiskové zprávě svazu.

Český výběr čekal na jméno svého nového trenéra od konce ME ve Slovinsku, kdy Budínskému skončila smlouva. "Vážíme si jeho práce, kterou během čtyř let v roli hlavního trenéra reprezentace odvedl. Pozvedl tým a dokázal ho z divize B dostat až na mistrovství Evropy. Pavel Budínský je ale v současnosti smluvně vázán v BK Děčín," poznamenal na šéf ČBF.

"Nyní přichází čas změny celkové koncepce přístupu k reprezentaci mužů, která bude mít trenéra na plný úvazek, stejně jako reprezentace žen. Pro Ronena Ginzburga rozhodly jeho mezinárodní zkušenosti a znalost českého prostředí," dodal Jansta. Pokračují tak systémové změny v ČBF - Ginzburg nebude jen trenérem reprezentačního A-týmu, ale zapojí se také do systému vzdělávání trenérů v České republice.

Trenéři české reprezentace

  • František Rón (93-95)
  • Václav Jalovecký(95-97)
  • Zdeněk Hummel (97-00)
  • Michal Ježdík (01-05)
  • Zdeněk Hummel (06-07)
  • Michal Ježdík (08-09)
  • Pavel Budínský (09-13)
  • Ronen Ginzburg (2013)

Budínský má v Děčíně smlouvu do roku 2016, ovšem v kontraktu je klauzule, která případným zájemcům do konce října umožňovala trenéra vykoupit. Byl tak ve stejné pozici jako trenér Pavel Vrba, kterého fotbalová asociace vykoupila z Plzně kvůli národnímu týmu.

"Byla to opravdu hodně podobná situace jako u fotbalové reprezentace. O možnosti skončit v Děčíně jsem uvažoval, ale záleželo na tom, jestli někdo z ČBF osloví klub. Ale to se nestalo. Ověřoval jsem si to u vedení. Takže to chápu tak, že o mě zájem nebyl," řekl Budínský ČTK.

Konec u národního týmu ho mrzí, ale snaží se to brát profesionálně. "Samozřejmě mě to trochu mrzí, ale nedělám z toho vědu. Skončila mi smlouva a respektuji, že se rozhodli pro jiného trenéra. Na to mají právo," uvedl Budínský.

Kladně hodnotí fakt, že se ČBF rozhodla najmout trenéra národního týmu na plný úvazek. "To jsem i doporučoval ve své zprávě po mistrovství Evropy," řekl Budínský s tím, že je připraven Ginzburgovi pomoci s předáním informací o týmu. "Pokud bude mít trenér Ginzburg zájem, tak mu rád poradím. Nemám problém mu pomoci," dodal.

Ginzburg ví, co ho v českém basketbalu může potkat

Ronen Ginzburg, hlavní trenér Nymburka, debatuje s rozhodčím.
Trenér basketbalového Nymburka Ronen Ginzburg poskytuje v hale Hapoelu rozhovor
Ronen Ginzburg, trenér Nymburka, ukazuje na svého svěřence Christose Tapoutose,...

Izraelský kouč Ronen Ginzburg české prostředí velmi dobře zná, celkem sedm sezon strávil v Nymburku - nejprve jako asistent svého krajana Muliho Katzurina a po čtyřech letech vedl českého suveréna jako hlavní trenér. Se středočeským klubem získal celkem sedm mistrovských titulů a stejný počet triumfů v národním poháru, ale i úspěchy na evropské scéně: v Eurocupu, Adriatické lize a VTB Lize. Angažmá v Nymburku ukončil na konci minulé sezony, 15. listopadu Ginzburgovi vypršela smlouva s izraelskou televizí, takže může novou roli převzít.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž