Černošek a Mujagič nastoupí proti svým

  15:02aktualizováno  16:25
Praha - Zkušený pardubický křídelník Denis Mujagič dohraje letošní ročník Mattoni NBL v Prostějově, naopak na východ Čech zamíří z Moravy reprezentant Jiří Černošek. Zástupci obou klubů se na tom definitivně dohodli dnes odpoledne, přičemž výměna platí do konce této sezony. Pikantní je, že v jednom ze zápasů zítřejšího 24. kola Mattoni NBL proti sobě nastoupí právě Prostějov s Pardubicemi!

Skupina A1

BK Prostějov – Synthesia Pardubice
(1. 3. v 17 hodin)

Pokud si chce v tabulce druhý Prostějov udržet mírný odstup od svých největších pronásledovatelů Děčína a Mlékárny Kunín, nesmí v domácím duelu s outsiderem skupiny A1 zaváhat. Formu má dobrou, což potvrdil v sobotním utkání s vedoucím Nymburkem.

"Zápas měl vysokou úroveň, ostatně jako všechny naše vzájemné souboje v letošní sezoně," předeslal prostějovský trenér Michal Pekárek. "Pozitivní je, že jsme rozhodně nehráli druhé housle. Hráči, kteří dostali větší příležitost, odehráli velice kvalitní utkání a ukázali nám další možnosti, jak je můžeme využít."

Kvůli viróze nenastoupil kapitán Petr Czudek, ovšem pro utkání s Pardubicemi by už měl být připraven. "Myslím si, že na 90% bude hrát," přikývl Pekárek. "Je jasné, že jestli chceme zůstat druzí, tak si na své palubovce nemůžeme dovolit ztrácet body. Důležité bude, abychom k duelu se Synthesií přistoupili s maximální koncentrací a právě k tomu budu své hráče vést."

Východočeši vstoupili do bojů v elitní skupině A1 domácí porážkou s Děčínem. Trenéru Stanislavu Petrovi citelně chyběl klíčový podkošový hráč Jiří Trnka, který nenastoupí ani ve středu v Prostějově. "Lékař jeho start nedoporučil. Kdyby hrál, mohlo by to dopadnout špatně," pokrčil rameny pardubický kouč.

Trnka patří v letošní sezoně k nejlepším střelcům Pardubic (14,3 bodu na zápas). Dá se předpokládat, že bez něj mají pardubičtí basketbalisté minimální šanci na úspěch, protože Prostějov bude mít pod košem výraznou převahu. "Je to tak. Jeho kila, centimetry a v neposlední řadě i zkušenosti nám určitě budou hodně chybět," posteskl si Petr.

Korytek, Callahan, Nečas a Tomek. Podkošová sestava hostitelů budí respekt. "Mám obavy, že pod košem budeme hořet. Po svých hráčích budu vyžadovat maximální bojovnost a nasazení, jedině tak můžeme uspět. Pokud budou hrát naši mladší kluci s přílišným respektem a nechají svým soupeřům prostor, tak bude zle."

Na zajímavosti tohoto duelu jistě hodně přidává i skutečnost, že se oba kluby dnes odpoledne dohodly na výměně Jiřího Černoška a Denise Mujagiče. Český reprezentant Černošek putuje do konce sezony na východ Čech, zatímco zkušený Mujagič posílí Prostějov. Ve středečním utkání již oba hráči mohou nastoupit v dresu svého nového klubu. Více informací o výměně Černošek - Mujagič naleznete na basket.idnes zítra.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Prostějov podal velice dobrý výkon v Nymburku a to i přesto, že mu chyběla rozehrávačská jednička Petr Czudek. Také Pardubice se musely v souboji s Děčínem vyrovnat s citelným oslabením. Pivot Jiří Trnka je zkušeným hráčem, navíc hráči z lavičky zatím nedokáží své spoluhráče ze základní sestavy nahradit. Výhoda Pardubic je v tom, že postupem do skupiny A1 splnily svůj cíl, mohou hrát naprosto uvolněně a některého z favoritů zaskočit. Domnívám se však, že tentokrát se jim to nepodaří. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy
Pardubice - Prostějov 79:86 (Špička 18 - Callahan 29)
Prostějov - Pardubice 102:81 (Stuchlý 22 - Novotný 19)

Mlékárna Kunín – ČEZ Basketball Nymburk
(1. 3. v 17.20, ČT4)

Loňští finalisté se v letošním ročníku Mattoni NBL střetli dvakrát a v obou případech se z dvoubodového zisku radoval Nymburk. Větší práci měl se svým novojičínským rivalem na domácí palubovce, kde vyhrál jen o pět bodů. Na půdě soupeře však měl průběh utkání plně pod kontrolou. Na přestávku odcházel se čtrnáctibodovým náskokem a nakonec zvítězil o dvacet bodů.

Obhájci titulu se v posledních ligových zápasech prezentují velice kvalitními výkony v defenzívě. V uplynulých sedmi duelech obdrželi průměrně jen 70,3 bodu! "Na práci na zadní polovině hřiště se koncentrujeme celou sezonu. Až na exces v semifinálovém utkání Českého poháru s Prostějovem jsme s naší obranou spokojeni, i když rezervy samozřejmě ještě máme," podotkl první muž nymburské střídačky Michal Ježdík.

Před pěti týdny jeho svěřenci povolili Mlékárně Kunín nastřílet pouhých 71 bodů a nymburský kouč by si přál, aby hosté odvedli podobně kvalitní defenzívní práci i tentokrát. "Snažit se budeme především o to, abychom zastavili rychlý protiútok soupeře a střelbu za tři body."

V Novém Jičíně není v těchto dnech příliš veselo. Ambiciózní tým prohrál tři z posledních čtyř zápasů a v tabulce se propadl až na čtvrtou příčku! Proto trenér Zdeněk Hummel před utkáním s Nymburkem prohlásil: "Jestli chceme jít do playoff z nějaké výhodné pozice, nesmíme doma prohrávat!"

Nymburk je jednoznačně nejtěžším soupeřem, na kterého může Hummelova družina v Mattoni NBL narazit, ale zkušený kouč si z toho těžkou hlavu rozhodně nedělá. "Je jasné, že hosté jsou favoritem. Na druhou stranu v této fázi soutěže si už nemůžeme příliš vybírat, neboť ve skupině A1 jsou všechna utkání těžká."

Hummel po svých podřízených vyžaduje, aby k nadcházejícímu střetnutí přistoupili s maximální koncentrací. "Je potřeba, abychom hráli velice zodpovědně a takticky. Ve vyrovnaných zápasech se nám to v poslední době bohužel nedaří a proto jsou naše výsledky takové, jaké jsou."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Toto utkání je určitě největším tahákem kola. Domácí hráči minule poměrně překvapivě podlehli v Brně na půdě A Plus, když se střelecky nedařilo Warrickovi. Kunín teď potřebuje dohnat svou ztrátu na Prostějov a Děčín, ale navzdory výhodě domácího prostředí to bude mít proti Nymburku velice těžké. Hostující trenér Ježdík zapojil do hry v minulém kole většinu hráčů z lavičky, což je pro další průběh soutěže velice důležité. Pokud se novojičínským basketbalistům bude dařit střelecky a podaří se jim eliminovat největší opory soupeře v čele s Whitfieldem, mohou pomýšlet na úspěch. Více však věřím obhájcům titulu. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy
Nymburk - Mlékárna Kunín 109:104 (Rančík 26 - Warrick 24)
Mlékárna Kunín - Nymburk 71:91 (Warrick 23 - Rančík a Michel 17)

BK Děčín – A Plus ŽS Brno
(1. 3. v 17.30)

Hned ve druhém kole nadstavbové části čeká oba soupeře možná nejdůležitější utkání ve skupině A1. Děčínští i brněnští basketbalisté se nijak netají tím, že by velice rádi vstoupili do vyřazovacích bojů nejhůře ze čtvrté pozice. Zatím k ní má překvapivě blíže Děčín, který si před Brnem hlídá dvoubodový náskok.

Vedení klubu A Plus ŽS se však s pátou příčkou nehodlá smířit a proto rozšířilo svůj hráčský kádr o další hráče. "Náš soupeř reagoval na své aktuální postavení v tabulce a posílil se o dva americké basketbalisty," upozornil děčínský kouč Pavel Budínský na dvojici Lamont Lee Roland a Herbert Jones.

Další novou tváří v brněnském celku je slovenský rozehrávač Roman Marko, na hřiště se navíc vrací i uzdravený pivot Jan Svoboda. "Je vidět, že Brno dělá maximum, aby se vrátilo do horní čtyřky," poznamenal dále Budínský. "A Plus ŽS je určitě kvalitní tým a my víme, že nás nečeká nic jednoduchého. Rozhodně však budeme hrát s otevřeným hledím."

Důležitost středečního zápasu na severu Čech si velmi dobře uvědomuje i brněnský trenér Miroslav Pospíšil. "A nejen já. I hráči totiž vědí, o co v Děčíně půjde," zdůrazňuje trenér A Plus ŽS. "Na konci základní části jsme si slibně rozehranou sezonu úplně zbytečně zkomplikovali. V Děčíně musíme vyhrát, protože jinak se naše naděje na čtvrté místo hodně zmenší."

Zatímco na domácí palubovce v úvodu sezony Brno svého soupeře smetlo o sedmadvacet bodů, v děčínské odvetě se z těsného vítězství radovali hostitelé. Pospíšil však věří, že tentokrát půjde o úplně jiný zápas. "Něco jsme na Děčín vymysleli. Uvidíme, jak to zabere."

Zkušený trenér počítá s tím, že dá větší herní prostor uzdravenému pivotovi Janu Svobodovi. "Pomalu bude dostávat víc a víc příležitostí. To samé platí i o Rolandovi, který odehrál proti Mlékárně Kunín velice dobrý zápas, především v obraně. Prokázal, že je kvalitním hráčem a určitě si ho necháme."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Oba týmy dokázaly v sobotu vyhrát. Děčín se opět může spolehnout na uzdraveného rozehrávače Sanderse, který hraje stále ve velké formě, navíc v předchozím vzájemném utkání na severu Čech podali brněnští basketbalisté velmi nevýrazný výkon. Do jejich sestavy se sice vrací nejzkušenější pivot Jan Svoboda, který se určitě brzy dostane do své obvyklé formy, ale vzhledem k domácímu prostředí mírně favorizuji Děčín. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy
A Plus ŽS - Děčín 95:68 (Machač 22 - Sanders 20)
Děčín - A Plus ŽS 88:86 (Balík 23 - Machač 29)

Skupina A2

Handicap Brno – USK Praha
(1. 3. v 17.30)

Před měsícem odehráli basketbalisté Handicapu zřejmě své nejlepší utkání v letošním ročníku Mattoni NBL a odnesli to právě vysokoškoláci. Brňané jim nasázeli 104 body, když hned pět hráčů zaznamenalo dvouciferný počet bodů. Domácí trenér Vlastimil Havlík však míní, že zítra půjde o úplně jiné utkání.

"Z našeho minulého souboje se nedá moc soudit. USK totiž přijel bez zraněného pivota Tomáše Hrubého, který tentokrát nastoupí a s ním je hra vysokoškoláků jiná. Navíc se Pražané posílili o Narcise Begovace, který u nás v lednu také nehrál," uvedl Havlík.

Jedním dechem ovšem dodal, že také jeho družstvo doznalo určitých změn. Do hry už nezasáhnou zraněný Peter Práznovský s Ivanem Čubelou, ovšem hráčský kádr byl doplněn o dvojici zahraničních basketbalistů. "Přišli křídelník Djordije Lukič a pivot Nikola Kovač. Věřím, že bychom mohli hrát lépe," přeje si brněnský trenér.

Kouč hostujícího družstva Petr Treml si dobře pamatuje, že poslední zápas v Brně se jeho svěřencům vůbec nepovedl. "To utkání si připomeneme. Nevydařil se nám začátek, velice špatný výkon jsme předvedli zejména v obraně. Doufám, že to bude z naší strany mnohem lepší."

Ve vstupním utkání do nadstavbové části se vysokoškoláci předvedli ve velice dobrém světle. Sadské nedali nejmenší šanci, už po prvním poločase bylo o osudu zápasu rozhodnuto. "Ukázalo se, že když se dostatečně soustředíme na činnosti, které bychom chtěli dělat co nejlépe, tak to nese ovoce," radoval se Treml.

"Začali jsme od obrany, která byla obzvláště v prvním poločase opravdu kvalitní, k tomu se pak přidal i dobrý výkon v útočné fázi. Uvidíme, jestli v tom dokážeme pokračovat i v Brně. V minulém utkání jsme domácím hráčům dovolili lehčí střely a Handicap se chytil, což už nesmíme dopustit."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Houseři se pořád herně trápí a přestože hrají doma, tak podle mého názoru nemají v souboji s USK příliš velkou šanci na úspěch. Každý zápas je pro ně důležitý, protože poslední Sadská ztrácí na Brno jediný bod, ale vysokoškoláci bojují o playoff a cítí, že by na půdě Handicapu měli uspět. Určitě půjdou do tohoto zápasu s maximálním nasazením a podle mě získají dva body. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy
USK - Handicap 76:68 (Alič 19 - Vrubl 20)
Handicap - USK 104:97 (Sucharda 28 - Alič a Bosák 20)

BK Sadská – SČP Ústí n. L.
(1. 3. v 18 hodin)

Severočeši jsou jedním ze tří týmů, které basketbalisté Sadské dokázali porazit. Nováček Mattoni NBL se však stále krčí na posledním místě prvoligové tabulky a nic na tom nezměnilo ani jeho úvodní utkání v nadstavbové části. Na Folimance totiž jasně kraloval tým USK, který vedl už po dvanácti minutách hry o třicet bodů!

"Začátek byl z naší strany hrozný. S hráči jsme si však všechno vyříkali a doufám, že k zápasu s Ústím přistoupí mnohem lépe," věří trenér Sadské Milan Konečný. "Veškeré výmluvy už musí jít stranou. Musíme si uvědomit, že jde o všechno. Snad to hráči pochopí a nevydařený začátek z Folimanky se nebude opakovat."

Ústí patří mezi čtyři družstva, která ve skupině A2 bojují o postup do playoff. "Mají poměrně slušný tým, v němž se teď daří zejména Chánovi, který pořád dává přes dvacet bodů. My si musíme dát pozor hlavně na střelbu soupeře z delší vzdálenosti a důležité budou i doskoky."

Trenér Plynařů Jan Šedivý poznamenal, že první utkání v Sadské svým hráčům nijak zvlášť připomínat nebude. "Tenkrát jsme si nedokázali poradit s Riversem a dalšími hráči, kterým se velice dařilo, navíc jsme naprosto selhali v podkošové hře. To už se snad nebude opakovat."

Právě na pozicích pivotů by hosté měli mít převahu. "Zkusíme se opřít o podkošové hráče," přikývl Šedivý, jenž má kromě Chána k dispozici i osvědčené duo Pavel Houška, Pavel Novotný. Tito tři hráči jsou nejlepšími střelci ústeckého týmu a v každém zápase průměrně obstarají dohromady bezmála čtyřicet bodů.

"V každém případě musíme náš výkon založit na kvalitní obraně. Nejsme týmem, který dokáže pravidelně střílet devadesát bodů." Šedivému možná bude chybět americký křídelník Kevin Thomas. "Je nemocný. O tom, jestli bude hrát, se rozhodne až před zápasem." 

Očima experta

Jaroslav Kovář: V podstatě jde o podobný zápas, jakým je duel Handicapu s USK. Severočeši mají stále otevřenou cestu do osmičky, naopak Sadská se chce co nejdříve dostat z posledního místa. Oba soupeři budou mít velkou motivaci, ale podle mého názoru uspějí hosté. Ústečané v poslední době vhodně doplnili svůj tým o pivota Chána a amerického křídelníka Thomase a v Sadské by měli potvrdit roli favorita. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy
Ústí - Sadská 93:72 (Houška 18 - Rivers 16)
Sadská - Ústí 95:78 (Špička 22 - Novotný 22)

Sparta Praha – NH Ostrava
(1. 3. v 18 hodin)

Téměř na den přesně před čtyřmi lety to bylo naposledy, kdy se ostravští basketbalisté na Letné radovali ze zisku dvou bodů. Od té doby Nová huť prohrála na palubovce Sparty šest zápasů za sebou. V základní části zde však živila naději na vítězství až do úplného konce a trenér František Rón říká, že toto utkání hráčům připomene.

"Mělo by to hráčům napovědět, že se dá na Spartě vyhrát," podotýká Rón. "K tomu, aby se to podařilo, je bezpodmínečně nutné se po celé utkání stoprocentně koncentrovat. Před začátkem nadstavbové části jsme se dost věnovali tomu, abychom v dobře rozehraných zápasech zbytečně neztráceli vedení. Několikrát se nám totiž stalo, že jsme o těžce vybudovaný náskok přišli. Teď jde o to, aby si na to hráči na hřišti vzpomněli."

Dalším důležitým faktorem bude podle Róna doskakování. "Domácí utkání jsme vyhráli hlavně díky tomu, že jsme Spartu v této činnosti předčili," uvedl ostravský kouč. "V první řadě si budeme chtít "podržet" doskok pod vlastním košem, ale je mi jasné, že to nebude nic jednoduchého. Sparta totiž disponuje vysokými a pohyblivými pivoty." 

Z podkošové sestavy Pražanů vypadl na několik posledních zápasů zkušený pivot Pavel Frána. "Už se ale pomalu uzdravuje a týden se připravuje s týmem," uvedl na Fránovu adresu sparťanský trenér Jaromír Geršl. Jeho tým v sobotu těsně prohrál v Ústí nad Labem a chce-li si i nadále uchovat reálnou naději na playoff, nesmí ve své hale zaváhat.

"Musíme se vyvarovat především velkého počtu ztracených míčů. Ve většině zápasů máme v kolonce ztrát hrozivá čísla a proto bude naším hlavním úkolem jejich počet minimalizovat," vyhlásil Geršl.

Ostravu považuje za velice kvalitního protivníka. "Nová huť podle mého názoru obsadí jedno ze dvou míst zaručujících postup do playoff. Dlouhodobě předvádí velice stabilní výkony a v poslední době hrála veškerá utkání na hřištích soupeřů naprosto vyrovnaně až do posledních vteřin, takže nás čeká opravdu těžký soupeř."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Půjde o velice zajímavý zápas, protože Sparta i Ostrava pomýšlejí na sedmé místo. Nová huť vstoupila do nadstavbové části lépe, neboť porazila brněnský Handicap, naopak Pražané těsně prohráli v Ústí. V předchozím vzájemném utkání v Ostravě sice Spatra nedokázala využít své výškové převahy pod košem, ale přesto si myslím, že na Letné nezaváhá. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy
Sparta - Ostrava 90:89 (Savič 20 - Mužík 26)
Ostrava - Sparta 90:80 (Gavlák 24 - Fon 16)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Florida poslala Tampu na dovolenou, Dallas srovnal sérii proti Vegas

30. dubna 2024  7:13,  aktualizováno  7:39

Jednoznačným výsledkem 6:1 smetli hokejisté Floridy rivaly z Tampy Bay a po výsledku série 4:1 na...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...