C. J. McCollum z Portlandu se raduje ze své trefy.

C. J. McCollum z Portlandu se raduje ze své trefy. | foto: AP

A bude se pít pinot noir. Jak střízlík v černém dosprintoval pro rekord

  • 0
Hvězdy NBA se v posledních dnech dostaly do střelecké pohody. Po úterní šedesátibodové explozi houstonského Jamese Hardena se mu přiblíží portlandský křídelník C. J. McCollum, který stihl při výhře nad Chicagem 50 bodů, potřeboval na to pouze tři čtvrtiny.

McCollum se v tu chvíli stal prvním basketbalistou v NBA s 50 body za méně než 30 odehraných minut od prosince 2016, kdy předvedl svou neskutečnou ostrostřelbu Klay Thompson z Golden State. Trojkař Warriors tehdy zvládl dokonce 60 bodů.

McCollum ničil Chicago hned od začátku, když v první čtvrtině nasázel bezmocným soupeřům 28 bodů, to je nejlepší střelecký výkon za jednu čtvrtinu v této sezoně. 

Šestadvacetiletý rychlík v celé své kariéře čítající více než tři sta zápasů zapsal jen třicetkrát alespoň 28 bodů. Tentokrát zamířil ještě výš.

Došel si pro kulatý osobák.

„Ani nevím, co k tomu mám říct, ale bylo to od C. J. něco neskutečného. Užíval jsem si to z lavičky,“ řekl reportérům po utkání jeho trenér Terry Stotts.

Na klubový rekord jeho spoluhráče Damiana Lillarda z loňského roku chybělo rodákovi z Ohia devět bodů, stal se však sedmým hráčem Blazers, který překonal padesátibodovou hranici.

01.února 2018 v 15:00, příspěvek archivován: 01.února 2018 v 18:39

VIDEO: CJ McCollum finishes with career-high 50 in three quarter of action! #RipCity https://t.co/eMzlzc9IdO

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

CJ McCollum finishes with career-high 50 in three quarter of action! #RipCity https://t.co/eMzlzc9IdO

„Spoluhráči mě nacházeli ve skvělých pozicích a já prostě proměňoval. Chytil jsem se v úvodu a pak už jsem věděl, že to bude dobrý večer,“ řekl ke svému výkonu McCollum.

50 a více bodů

Nejlepší střelecké počiny v sezoně NBA

Portland proměnil v první čtvrtině 74 procent svých střel, čímž nastartoval jasnou výhru 124:108. Při svém životním večeru trefil McCollum 18 z 25 pokusů z pole včetně šesti trojek a v poslední čtvrtině jasné výhry už mohl odpočívat.

„Nehodlám se honit za rekordy, prostě chci vyhrávat. I v průběhu zápasu jsem se za body nijak nehnal. Říkal jsem si, že bych mohl dát čtyřicet bodů, pak mě spoluhráči přesvědčili, že chtějí ode mě padesátku,“ usmíval se McCollum po utkání.

Na padesátibodovou hranici se dostal z čáry trestného hodu, kde proměnil všech osm pokusů. Když pak v poslední čtvrtině zůstal na lavičce, vyvolávali ho diváci zpět do hry.

„V hlavě jsem měl jen to, abych nemusel už zpátky do hry. To by totiž znamenalo, že hrajeme špatně a přicházíme o vedení. Jsem rád, že jsme to v klidu dohráli,“ oponoval fanouškovským tužbám samotný McCollum.

01.února 2018 v 06:58, příspěvek archivován: 01.února 2018 v 18:40

VIDEO: #FantasyPlayeroftheNight MOOD! @CJMcCollum had himself a game to remember! A career-high 50 PTS on 18/25 shooting, 6 3PTM, 5 REB, 2 AST & 1 STL for 59 #NBAFantasy points! https://t.co/R85JUOVxDP

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#FantasyPlayeroftheNight MOOD! @CJMcCollum had himself a game to remember! A career-high 50 PTS on 18/25 shooting, 6 3PTM, 5 REB, 2 AST & 1 STL for 59 #NBAFantasy points! https://t.co/R85JUOVxDP

Zpátky do hry ho nechtěl posílat ani trenér.

„Zbytečné riziko zranění. Kdyby mu chybělo pár bodů do padesáti, tak ho tam ještě chvíli nechám, ale vedli jsme o 25 a on měl padesát bodů. Stačilo,“ řekl Stotts.

Když se ptali reportéři, jak bude svůj skvělý večer oslavovat, měl šťastný střelec jasno. „Dám si dneska hodně pinotu noir,“ prozradil svou volbu vína McCollum.

Možná tím narážel na barvu dresů. Do této černé varianty úboru, jež odkazuje na slavnou klubovou éru ve druhé polovině 70. let, se Blazers oblékli premiérově.

McCollum si pak úlohu muže v černém vychutnal. 

01.února 2018 v 06:57, příspěvek archivován: 01.února 2018 v 18:41

CJ McCollum sets a career-high 50 points in just 3 quarters! #SAPStatlineOfTheNight https://t.co/eRcU8MuPpe


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž