TAKHLE TO HRAJEME NA ULICI! Basketbalový talent Jimmyho Butlera (ve žlutém) se

TAKHLE TO HRAJEME NA ULICI! Basketbalový talent Jimmyho Butlera (ve žlutém) se mohl snadno ztratit, nebýt kamaráda, který ho vytáhl z ulice na skutečný trénink. | foto: Profimedia.cz

Butlerův pohádkový příběh: z bezdomovce členem basketbalové elity

  • 5
Nepatřil mezi největší hvězdy draftu NBA, vždyť byl vybrán až na konci prvního kola. Jimmy Butler je však jedním z jeho největších hrdinů. Mezi basketbalovou elitu se totiž dostal navzdory těžkému osudu. Vlastní matka jej ve třinácti letech vyhodila z domu.

Butler vyrůstal v Texasu, velmi brzy se však musel postavit na vlastní nohy. Ve třinácti letech od matka údajně uslyšel: "Nelíbíš se mi. Musíš jít." A Jimmy šel. Nic jiného mu nezbývalo.

Prvních pár týdnů přespával u kamarádů. Od svého těžkého života se pak dokázal odreagovat basketbalem. Na střední škole v Tomballu si jeho talentu všiml jen o dva roky starší Jordan Leslie. Po jednom utkání jej vyzval k soutěži ve střílení trojek a od té doby z nich jsou dobří kamarádi.

Butler chodil k Lesliemu nejprve jen hrát videohry, postupem času však u něj trávil stále víc a víc času, až jej Leslieho matka Michelle Lambertová přijala za vlastního. Sama přitom vychovávala čtyři děti.

"Řekla jsem svým dětem, aby na Jimmyho dohlížely. Musel tvrdě pracovat ve škole a vyhýbat se problémům. Zkrátka měl jít příkladem, což se mu dařilo. Cokoliv jsem po něm chtěla, bez odmlouvání udělal," vzpomíná dnes Butlerova adoptivní matka.

Butler se stal hlavní hvězdou Tomballu a poté přešel na univerzitu Marquette. I tady si získal řadu přátel. Kouč Buzz Williams jej dokonce označil za nejchytřejšího hráče, jakého kdy vedl.

Butlerovi se teď splnil sen. Ze třicáté pozice v letošním draftu si jej vybrali do Chicaga Bulls. Těsně se tak vešel do prvního kola, což znamená, že pro příští sezonu má garantovaný kontrakt v NBA.

Jednadvacetiletý mladík je však stále skromný. Nechce, aby jej lidé kvůli nelehkému osudu litovali. Vždyť nebýt vyhazovu z domova, možná by teď nehrál NBA. Butler teď touží dokázat velké věci: "Chci vyhrávat a udělám pro to všechno. Chtěl bych získat titul." V ambiciózním Chicagu by se mu to mohlo podařit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž