Kobe Bryant

Kobe Bryant | foto: Reuters

Bryant na úvod sezony válel, přesto prohrál. Jak zvládne Woodsův rok?

  • 2
Těžko něco vyčítat hráči, který nastoupí s přetrženým vazem v zápěstí a ještě nasází jednomu z nejsilnějších týmů NBA 28 bodů. Basketbalisté Los Angeles Lakers v premiéře doma o bod podlehli Chicagu 87:88, jejich superstar Kobe Bryant však válel. A přes porážku chválil i tým. "Viděl jsem spoustu pozitivních věcí," prohlásil.

Skutečně? Pak budiž pochválena jeho optimistická mysl. Neboť období, jímž právě prochází, k tomu zrovna nevybízí. Ještě než začala sezona, vypukla v LA aféra roku. Bryant s chotí Vanessou podepsali po desetiletém manželství žádost o rozvod, v němž může jít až o 3,5 miliardy dolarů (a o stejné množství špíny, lze-li ji vyčíslit).

Proto se objevují narážky na Kobeho "rok Tigera", tedy sezonu, v níž může po vzoru golfisty Woodse vinou osobních patálií přijít o všechno včetně sportovních úspěchů. Srovnání však kulhá, neboť Woods je na greenech sám, zatímco Bryanta můžou vždy jeho spoluhráči pozvednout.

Nebo potopit. Což se tak trochu dělo v pondělí. Ač skončil první zápas sezony, Los Angeles Times už psaly: "Lakers nemohou spoléhat výhradně na Kobeho!" Vidět to bylo v závěru - domácí vedli, hráči Chicaga sevřeli Bryanta do takové pasti, že jej donutili ke ztrátě, a rozhodli 4,5 vteřiny před koncem. Hvězda v tom zůstala sama.

Pro lepší pochopení Bryantovy situace se vedle Woodse nabízí spíš jiné srovnání: zkuste si představit Davida Beckhama zpátky v Manchesteru United, ještě navíc kdyby se rozváděl. United už nejsou v anglickém fotbale tak fenomenální jako dřív, vyrostl jim silný městský rival (City) a prospěl by jim příchod posil.

Vlastně totéž se dá říci o Lakers v NBA, jen si dosaďte za tým City mužstvo Clippers. V prestižních městských derby Bryant a spol. nebudou favority jako dřív. V přípravě dostali lekci, v témže duelu si Bryant poranil ruku. A nově vytvořené hvězdné trio "chudých" Clippers ve složení Paul, Billups, Griffin dohromady 66 body a výhrou v premiéře ukázalo, jak to "bohatí" Lakers budou mít těžké.

Ale Bryant nic nevzdává. S mizerií týmu bojoval bodovou nadílkou. S osobním životem pak snahou o záchranu manželství, "pro blaho svých dvou dcer" se prý snaží dát s Vanessou dohromady. Ovšem prima sezona to asi nebude.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž