Členové týmů Connecticut Sun a Phoenix Mercury před zápasem WNBA podporují...

Členové týmů Connecticut Sun a Phoenix Mercury před zápasem WNBA podporují odsouzenou Brittney Grinerovou. | foto: AP

Za uvězněnou Grinerovou se v WNBA drželo 42 sekund ticha

  • 11
Za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, odsouzenou v Rusku na devět let do vězení, se před čtvrtečním utkáním WNBA držely okamžiky ticha. Hráčky Connecticutu a Phoenixu, trenéři i diváci zůstali tiše stát po dobu 42 sekund, aby tím připomněli číslo jejího dresu a na dálku jí poslali sílu.

„Nikdo dneska nechtěl hrát,“ citovala agentura AP rozehrávačku Phoenixu Skylar Digginsovou-Smithovou. „Jak se po něčem takovém máte soustředit na zápas? Všechny jsme před utkáním plakaly. Taková bezmoc... Musíme hrát pro ni,“ dodala.

Ruský soud poslal Grinerovou do vězení na devět let. Pusťte ji, vyzval Biden

„Jako když čekáte, až spadne bomba. Bylo strašné vidět ji za mřížemi,“ uvedla její spoluhráčka Diamond DeShieldsová. Connecticut zvítězil 77:64, jeho trenér Curt Miller měl na sobě tričko s nápisem „My jsme BG“.

Ruský soud ve čtvrtek poslal hráčku Phoenixu Grinerovou za pašování drog na devět let do vězení. V Rusku hrála dvojnásobná olympijská vítězka za UMMC Jekatěrinburg a čtyřikrát s ním ovládla Euroligu.

Rozsudek kritizovala i mužská liga NBA, která se ve společném prohlášení s vedením WNBA vyslovila pro co nejrychlejší návrat Grinerové do USA. Verdikt byl podle ligových funkcionářů předvídatelný, ale politováníhodný a neférový.

Brittney Grinerová opouští soudní síň.

Případ jedenatřicetileté basketbalistky řešili i vrcholní představitelé obou zemí. Podle agentury AP by po odsouzení Grinerové mohlo dojít na výměnu vězňů, kterou spolu projednávali americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž