Brent Petway v euroligovém utkání v dresu Olympiakosu Pireus

Brent Petway v euroligovém utkání v dresu Olympiakosu Pireus | foto: Profimedia.cz

Od míče ke konzoli, od rivala k rivalovi. (E)sportovní přestup jara

  • 0
Červení ho milovali a zelení nesnášeli. Teď se však barva srdce Brenta Petwaye mění. Zelená jede, červená znamená stop. Americký basketbalista zářil v dresu Olympiakosu Pireus, po konci kariéry však coby esportovec začne kariéru v Panathinaikosu Atény.

Když čahounovi z amerického Warner Robins skončila před dvěma lety sezona s týmem Turů Svitavy, byl to nejen jeho konec v české nejvyšší soutěži, ale také v kariéře sportovce.

Pár let před svou epizodou v Kooperativa NBL byl Brent Petway hvězdou v řecké lize. Pro jeho letecké kousky ho obdivovali fandové Ilysiakosu Atény, krétského Rethymna i slovutného Olympiakosu Pireus.

Před sedmi lety doletěl v kariéře nejvýš, v Řecku se stal králem smečařů i blokařů a nakonec byl zvolen také největším ligovým showmanem.

Své atletické umění využil také k vítězství v exhibici smečařů v americké nižší lize D-League (dnešní G-League). Jednu sezonu strávil na tour s Harlem Globetrotters. 

Efektní kousky se od Brenta Petwaye čekaly vždycky. 

Jako posilu čerstvě založeného esportového týmu Panathinaikosu věnujícího se hře NBA 2K, by jej ale tipoval sotvakdo. Přesto z jeho úst mohlo ve čtvrtek z videovzkazu zaznít „Hrdě vám oznamuji, že se stanu členem týmu Pao eSports. Budoucnost je tady! My jsme zelení!“

Panathinaikos Atény vítá mezi svými hráči Brenta Petwaye. Bývalý protibasketbalista se stane členem týmu eSports.

Esportová divize aténského sportovního giganta vznikla už v roce 2016 a od té doby sestavila kádry pro hry League of Legends, Hearthstone a FIFA.

O ebasketbalu je v časech koronaviru slyšet stále víc. Už dva ročníky má za sebou NBA 2K League, jíž řídí samotná NBA. Ta se do esportu takto zapojila jako první z amerických profilig. 

Profesionální basketbalisté se esportu dosud věnovali dvojím způsobem. Rick Fox řídí vlastní tým, do nového sportovního odvětví investovali třeba Jeremy Lin, Jonas Jerebko či sám velký Shaquille O’Neal.

Velkou publicitu včetně přenosů na televizi ESPN získalo klání 16 hvězd NBA jako jsou Kevin Durant, Trae Young nebo Devin Booker; hraje se od pátku. Petway je však asi prvním významnějším hráčem, který zahodil míč a vydělává tím, že se chopil se konzole.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž